Slutte med planelementene UTV30 og UTV60?

Vi slutter med utdanningsplanelementene UTV30 - Opphold i utlandet (et halvt) og UTV60 - Opphold i utlandet (ett år). De skaper flere problemer enn de løser.

Utdanningsplanelementene UTV30 og UTV60 er beregnet på programstudenter ved UiO som skal på studieopphold til utlandet.

Hensikten er

  • at studenten kan registrere seg og vise intensjoner om å studier i semestre der studenten ikke planlegger å ta emner på UiO
  • å unngå semesterregistrerte studenter med utdanningsplaner uten emner
  • at ansatte kan få oversikt i rapporten FS728.003 - Utdanningsplanelementer i utdanningsplan.

Kan 

  • enten legges i studieprogrammets emnekombinasjon slik at studentene selv kan velge dem i utdanningsplanen
  • eller legges inn manuelt av saksbehandler i FS-bildet Utdanningsplan ved å velg fanen "Legg til planelementer" i høyre del av bildet. Søk opp koden, og legg planelement inn i planelementet på vanlig måte (slik som med å legge til emner). (Siste setning revidert jan. 2018.)

Forutsetningen da disse utdanningsplanelementene ble anbefalt og tatt i bruk i ca. 2005, var at utdanningsplanen skulle være et godt planleggingsverktøy for studier inneværende semester og i fremtidige semestre. Tiden har vist at utdanningplanen er best egnet til å vise emner som allerede er avlagt og som kan inngå på studieprogrammet og planlagte konkrete UiO-emner inneværende semester og bare tildels for senere semestre. På UiO benytter vi ikke funksjonen der studentene i Studentweb ser om utdanningsplanen er godkjent.

Erfarte ulemper med utdanningsplanelementene UTV30 og UTV60

  • Er ment å ligge i emnekombinasjonshierarkiet, men saksbehandler glemmer/vet ikke/overser det ofte når nye emnekombinasjoner opprettes. Etterlyses likevel av studenter og kolleger.
  • Teller med som studiepoeng ved kontroll av utdanningsplan. Fører til godkjente utdanningsplaner som likevel mangler studiepoeng.
  • Saksbehandler glemmer å sette J på erstattet av emner/godkjenning når godkjenningssak blir ferdigbehandlet etter endt utenlandsopphold. Fører til at 'Kontroller plan' gir dobbel uttelling i studiepoeng, mens saksbehandler ikke skjønner hvor regnefeilen oppstår.
  • Studenter som skal utvide utenlandsoppholdet bekymrer seg for hvordan de skal få valgt riktig utdanningsplanelement --> Behov for manuell håndtering
  • Ansatte tror det er viktig, tror det har konsekvenser dersom UTV30/UTV60 ikke er registrert (riktig) på studenten. Fører til unødig informasjonsbehov.
  • Ansatte/studenter tror (feilaktig) at data om UTV30/60 blir rapportert til Lånekassen. Fører til unødig informasjonsbehov.
  • Studenter kan tro at å velge et utdanningsplanelement er å søke på utvekslingsavtale. Fører til unødig informasjonsbehov.
  • Studenter på utveksling blir registrert mye bedre andre steder i FS. Studenten ser ikke innvilget utveksling i Studentweb på UiO før den fullførte eksterne utdanningen er registeret i FS på UiO og ev. innpasset i utdanningsplanen på studieprogrammet studenten går på.
  • Studenter som studerer i utlandet et semester eller to på egen hånd, uten noen avtale, skal ikke registrere seg eller betale semesteravgift ved UiO, de skal søke permisjon. Utdanningsplanelementene kan oppmuntre slike studenter til å tro at det er meningen de skal registrerere seg.
  • Rapporten FS728.003 - Utdanningsplanelementer i utdanningsplan blir svært lite brukt og fungerer derfor ikke som verktøy for å få oversikt.

Innspill fra IHR-arbeidsgruppen for utveksling 18. januar 2013:
Stemning for å avslutte bruken av UTV30 og UTV60. Tekster i brevene til studenter som får innvilget utreise må justeres. De sendes ut i juni.

Innspill fra FS-møtet med fakultetene 28. januar 2013:
Praktisk å slutte med UTV30/UTV60. MN stiller spørsmålstegn om utdanningsplanens funksjon som avtale mellom UiO og student er tilsidesatt, og om det er riktig å fjerne visning av utenlandsopphold rett etter internasjonaliseringsåret.

Anbefaling februar 2013

STA anbefaler at

  • studieprogrammene fjerner utdanningsplanelementene UTV30 og UTV60 fra emnekombinasjonene
  • studenter som skal ut på utvekslingsavtale registrerer seg i Studentweb og lagrer utdanningsplanen uten emner for aktuelt semester.
Publisert 14. jan. 2013 13:04 - Sist endret 19. jan. 2018 11:53