Endringsønsker desembermøtet 2014

Mottatte endringsønsker ligger fortløpende nedover.

Endringsønske 15/2014 FS408.001 Oppretting av undervisningsenheter

Saken fortsetter fra forrige møte


Endringsønske 16/2014 Resultatutveksling - inkludere opplysning om studienivåkode på emner

Dato: 17. november 2014
Ønsket av (enhet): Felles
Modul/applikasjon: Godkjenningsmodulen

Beskrivelse av behovet
Vi ser at når vi henter eksterne norske emner fra andre norske institusjoner, kommer det ikke med data om studienivå. Slike opplysninger fremkommer jo heller ikke på karakterutskrifter, så vi har ikke vant til å få med opplysninger om studienivå. Angivelse av studienivå vil vel ofte fremgå av emnebeskrivelsen, og vil således kunne finnes under info-ikonet.

Men, tilbakemelding fra fakultetene våre og kollegaene som arbeider med opptak er at opplysning om studienivåkode for emnene hadde vært til stor nytte å få med i resultatutvekslingen, dvs. til ytterligere sikring av datakvaliteten når man benytter de innhentede emnene i arbeidet ved egen institusjon. Vi tenker at den nye elektroniske overføringen er en gyllen mulighet til å få med flere opplysninger enn på en karakterutskrift, og som derved kunne spare arbeid i å vurdere nivå og sikre kvaliteten på hvordan mottakerinstitusjonen bruker emnene.

Forslag til ny løsning
Vi foreslår at resultatutvekslingen henter inn studienivåkoden fra Emne samlebilde og legger den lett synlig på Person eksternstudium underbildet Resultat.

Vi har ikke tenkt ut hvordan internasjonale emners eventuelle studienivåkode skal komme inn når den tid kommer.

Beskrivelse av hvordan dette vil forenkle/forbedre arbeidet
I våre grader og emnegrupper krever vi ofte at et visst antall emner skal være på et gitt studienivå innenfor et fagområde. Eksempelvis at minst 20 studiepoeng skal være på studienivå 200, se f.eks. beskrivelsen av 80-gruppen i engelsk . Det ville forenkle arbeidet med innpassing i studieprogram og grader, dersom vi automatisk fikk overført opplysninger om studienivåkoden. Det ville altså ikke være tilstrekkelig finmasket til å gi god arbeidsbesparelse og sikre kvalitet om vi bare fikk med opplysninger om nivået var bachelor, master eller ph.d. I opptaksarbeidet til master ville det også vært en tilsvarende kvalitetssikring og arbeidsbesparende om eksterne søkere til f.eks. våre masterprogrammer, og som ennå ikke har fått vitnemålet, enkelt kunne bli vurdert for om de oppfyller kravene til opptaksgrunnlaget, nettopp krav til studienivåsammensetningen av emner i 80-gruppen.

Det ville også hjelpe på de mange exphil/exfac-godskrivingssakene om studienivåkoden 70 og 71 kom med automatisk. Det er jo slik at exphil/exfac ikke nødvendigvis har emnenavnet Examen philosophicum/Examen facultatum eller har samme antall studiepoeng i hele landet. Ved å få inn studienivåkoden 70 og 71 automatisk, kunne godskrivingsarbeidet forenkles uten at vi trenger å legge inn innpassingsregel.

Det er også slik at emnekoder ikke blir brukt på samme måte i hele landet eller viser stueeinivået på en gjennomsiktig måte for andre institusjoner. På UiO har vi normalt emnekoder som inneholder fire siffer og hvorav det første indikerer nivå. Mange av våre masteremner har 4 som det første av sifrene, selv om studienivået er 500, eksempelvis masteremnet ENG4163 'Global English'. Årsaken er at vi hadde etablert et system for emnekoder og opprettet en lang rekke masteremner et år eller to før studienivåkodene ble endret (i 2004?) slik at studienivåkoden for master startet på tallet 500. Vi regner med at dette kan være til forvirring hos andre institusjoner som mottar våre emner.

Kommentar fra Avdeling for fagstøtte (AF):

Kommentar i møtet: Støttet


Endringsønske 17/2014 Filter for mottstatkode i FS103.001

Dato:14.11.2014
Ønsket av (enhet): SOT
Modul/applikasjon: Opptaksmodulen

Beskrivelse av behovet
En del søkere får betinget opptak til masterstudier ved UiO (MN). For å følge opp og sjekke at søkerne oppfyller betingelsene, trenger vi å finne de som er møtt og som er registrert med vilkårstatuskode.I dag finner vi disse ved å filtrere FS103.001 på vilkårstatus og jasvar, noe som medfører at vi må gå gjennom og sjekke flere studenter enn nødvendig da det er en del av de som takker ja som ikke møter til studiet.

Forslag til ny løsning
Mulighet for å ta ut FS103.001 på møttstatus, eventuelt som filtreringsmulighet på møttstatus (MOTTSTATKODE).

Beskrivelse av hvordan dette vil forenkle/forbedre arbeidet
Vi slipper å sjekke flere studenter enn nødvendig

Kommentar fra Avdeling for fagstøtte (AF): Støttes

Kommentar i møtet: Støttet


Endringsønske 18/2014: Slette eksamensmeldinger pga. obligatorisk aktivitet knyttet til undervisningsparti

Dato: 2. desember 2014
Ønsket av: HF
Modul/applikasjon: Vurderingsmodulen

Beskrivelse av behovet
Vi har store 1000-nivåemner på historie med mange seminargrupper. Det varierer litt hvor tidlig de kommer i gang med seminarundervisningen på de ulike partiene.
Konsekvensen av det er at instituttet må vente med å trekke vurderingsmeldinger for hele emnet til de siste listene er kommet inn. Dette gjelder per i dag HIS1300MET, HIS1300EUMET, HIS1300INTER, EXFAC03-HARK, HIS1100, HIS1110 og HIS1310. Instituttet har behov for å rydde i vurderingssmeldingene underveis.

Omfanget gjelder omlag 350 oppmeldte studenter per emne per semester, og ca. 50 -70 kanskje som blir trukket pga. manglende obligatorisk aktivitet (siden det ellers er litt svinn i form av at studenter trekker seg fra emnet, eller blir trukket fordi de ikke har betalt osv.)

Høsten 2014, ved semesterstart:
HIS1100 347 påmeldte, HIS1110 354 påmeldte og HIS1310 318 påmeldte.

Etter at obligatorisk aktivitet er registrert, og de er klargjort for eksamen er tallene:
HIS1100 277 kandidater, HIS1110 258 kandidater og HIS1310 251 kandidater

Eksamenskonsulenten beskriver det slik:
Når jeg må vente helt til slutten før jeg kan trekke eksamensmeldinger, får jeg gjerne et lite rush på slutten med henvendelser fra folk som enten mener at de har bestått obligen, eller som ikke hadde fått med seg at det var obligatorisk, eller som har gått glipp av tilbakemeldinger og liknende på grunn av at lærerne har gjort feil og derfor må få nye sjanser helt på tampen osv.

Forslag til ny løsning
Rutine FS515.001 blir utviklet slik at man kan slette eksamensmeldinger som ikke har det obligatoriske i orden knyttet til undervisningsparti. I bildet "Godkjenning av obligatorisk aktivitet" har man muligheten til å registrere godkjenninger pr. parti. Tilsvarende ønsker vi altså å slette vurderingsmeldinger pr. parti.

Beskrivelse av hvordan dette vil forenkle/forbedre arbeidet
Lettere for saksbehandler å holde orden på hvem som får gå opp til eksamen og muligheten til å gi god informasjon i tide til studentene om hvem som ikke får går opp til eksamen.

Kommentar fra Avdeling for fagstøtte (AF): Ønsket kom såpass sent av SSD ikke har fått sett på det ennå.

Kommentar i møtet: Støttet


Endringsønske 19/2014: Utvidet valg for studieretning i 456.001 Påmelding av klasse til undervisning/ partiplassering

Dato: 4. desember 2014
Ønsket av: MN
Modul/applikasjon: Undervisningsmodulen

Beskrivelse av behovet
Ved MN-fakultetet forhåndsmelder vi studenter til obligatorisk/sterkt anbefalt undervisning like før StudentWeb åpner for det påfølgende semesteret. Vi har behov for å utføre arbeidet mest mulig effektivt.

Vi ser at med FS510.001 Oppmelding av studiekull til vurdering kan man velge å melde kun studenter tilhørende en bestemt studieretning til vurdering i et emne. Vi ønsker den samme muligheten i 456.001 Påmelding av klasse til undervisning/partiplassering.

Dersom man i dagens FS456.001 velger Fordeling Flere partier, får man opp et valg som heter Sammensetning av parti: Studieretning. Dette er ikke tilstrekkelig for å dekke behovet fordi vi ønsker å melde kun studenter tilhørende en bestemt studieretning til et bestemt parti i et bestemt emne, og det kan vi ikke se at rutinen gjør (i motsetning til 510.001 Oppmelding av studiekull til vurdering).

Vi har behov for at studenter som går i en bestemt klasse, blir partiplassert sammen med studenter som går på samme studieretning, men ikke nødvendigvis i samme klasse.

Forslag til ny løsning
FS456.001 gis et nytt avhakingspunkt under "Studieprogram"/"Kull"/"Klasse" for "Studieretning" som medfører at studenter på angitt program og kull (og EVENTUELT klasse) kan meldes til undervisning i tråd med de valgmuligheter rutinen for øvrig allerede i dag gir.

Beskrivelse av hvordan dette vil forenkle/forbedre arbeidet

Kommentar fra Avdeling for fagstøtte (AF): Ønsket kom såpass sent av SSD ikke har fått sett på det ennå.

Kommentar i møtet: SSD ser på ønsket og vurderer om det allerede er meldt inn eller kan suppleres i forbindelse med MED-faks behov i undervisningsmodulen etter avvikling av den gamle "mine studier" løsningen.

 

Publisert 21. okt. 2014 14:03 - Sist endret 9. okt. 2015 17:56