Protokoll fra møte 5/2016 i universitetsstyret (styreseminar)

Møtet ble satt 13. september 2016 kl 14.00, Baroniet i Rosendal, og hevet kl 18.00
Møtet ble satt 14. september 2016 kl 09:00, Baroniet i Rosendal, og hevet kl 12:10

Fra styret: styreleder Ole Petter Ottersen, Kristian Gundersen, Karin Widerberg, Hege Cathrine Finholt, Ole Martin Nodenes, Vebjørn Andersson, Kristine-Petrine Sollid Olthius, Idar Kreutzer, Anne-Marie Engel, Erik Sauar (vara for Kjetil Trædal Thorsen) og Guro Slettemark

Forfall: Kjetil Trædal Thorsen

Fra rektoratet: prorektor Ragnhild Hennum og viserektor Knut Fægri

Fra administrasjonen: universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen, direktør for virksomhets- og økonomistyring Ellen Johanne Caesar, avdelingsdirektør Hanna Ekeli, eiendomsdirektør John Skogen, seniorrådgiver Stein Roar Fredriksen (for kommunikasjonsdirektør Marina Tofting), seniorrådgiver Pål V. Pettersen, seniorrådgiver Bente Hennie Strandh og lederassistent Hilde Stenberg

Andre: Anders Elverhøi (V-sak 4)

Sakene ble behandlet i følgende rekkefølge:
13. september: D-sak 1
14. september: V-sak 1, D-sak 2, V-sak 3, V-sak 4, V-sak 5. V-sak 2 ble ikke realitetsbehandlet. O-sak 1-5 ble ikke behandlet.


Seminar for styrets medlemmer


D-sak 1 Utdanningskvalitet - utfordringer og muligheter

Presentasjoner gitt på møtet:

Saksnr.2013/15285

Saksdokumenter:


D-SAK 2 Bygg og mulighetsrom

Presentasjoner gitt på møtet av eiendomsdirektør John Skogen og styremedlem Idar Kreutzer.

Oppfølging etter diskusjon:

Universitetsstyret erkjenner at en stadig større del av den samlede økonomiske ramme vil måtte bli brukt til å vedlikeholde historiske/vernede bygninger på bekostning av universitetets kjerneoppgaver.

Universitetsstyret ber administrasjonen utarbeide en oversikt over historiske og vernede bygg som synliggjør kostnader til drift og vedlikehold av disse i de kommende ti år. Det bes om forslag til alternative bærekraftige eierskapsmodeller hvor ett av alternativene er at UiO fortsatt står som eier.

Styret ber om at administrasjonen undersøker velfungerende husleieordninger ved innenlandske og utenlandske universiteter og/eller andre sammenlignbare institusjoner før den fremlegger konkrete forslag til løsninger.


Ordinært styremøte


Saker til behandling i lukket møte

Ordinære saker


V-SAK 1 Godkjenning av dagsorden

Dagsorden ble godkjent, det ble ikke meldt inn saker under "eventuelt".


V-SAK 2 Godkjenning av protokoll fra møte nr. 4/2016

Protokoll godkjent på sirkulasjon.

Saksdokumenter:


Saker til behandling i åpent møte

Vedtakssaker


V-SAK 3 Revidert innspill til utvklingsavtale mellom UiO og KD

Saksnr. 2016/1367

Vedtak:

Styret slutter seg til utkastet til revidert innspill vedrørende utviklingsavtale mellom UiO og Kunnskapsdepartementet, med de føringer som fremkommer i møtet.

I lys av at en stadig større del av vår samlede økonomiske ramme vil måtte bli brukt til å vedlikeholde historiske/vernede bygninger - på bekostning av universitetets kjerneoppgaver - ber styret om at dette synliggjøres i utviklingsavtalen. Styret viser til oppfølging av D-sak 2 og ber om at dette inkorporeres på egnet måte i innspillet til Kunnskapsdepartementet.

Foreslått tillegg fra Erik Sauar: Under delmål for udervisningskvalitet: UiO skal vurdere andre ledende universiteters metoder for evaluering av undervisningskvaliteten i 2017. På basis av dette har UiO ambisjon om å innføre sin egen metode for slik evaluering. Denne evalueringen skal brukes regelmessig med tanke på senere å hjelpe oss å få til årlige forbedringer av undervisningskvaliteten.

Enstemmig vedtatt med Sauars tillegg, med eventuelle språklige endringer.

Styrenotat med vedlegg


V-SAK 4 UiO:Energi - faglig plattform og behov for ressurser i kommende femårsperiode (2018-2022)

Saksnr. 2011/8241

Styret ser UiO:Energi som en ambisiøs satsning og at bevilgning av midler bygger på forutsetninger om økt publisering og vitenskapelig synlighet nasjonalt og internasjonalt.

Forslag til vedtak:

1. Styret slutter seg til en videreføring av satsingen UiO:Energi med utgangspunkt i fremlagte programplattform 2018-2023. Den reviderte plattformen legges frem for styret ved budsjettforhandlingen.

2. Finansiering av satsingen UiO:Energi fra 2018 behandles som del av den ordinære budsjettprosessen juni 2017.

Etter diskusjon ble følgende setning lagt til forslag til vedtaket:

"Styret ønsker en platform som tydeligere synliggjør vitenskapelige publikasjoner og ekstern finansiering."

Vedtak:

1. Styret slutter seg til en videreføring av satsingen UiO:Energi med utgangspunkt i fremlagte programplattform 2018-2023. Den reviderte plattformen legges frem for styret ved budsjettforhandlingen. Styret ønsker en platform som tydeligere synliggjør vitenskapelige publikasjoner og ekstern finansiering.

2. Finansiering av satsingen UiO:Energi fra 2018 behandles som del av den ordinære budsjettprosessen juni 2017.

Forslagets to punkter ble vedtatt med 10 mot 1 stemme. Styremedlem Kristian Gundersen stemte mot og ønsket følgende protokolltilførsel: Jeg stemte mot forslaget fordi jeg mener det er en ubalanse mellom frie forskningsmidler og tematisk styring ved UiO og fordi det er uklart hvilke forskningsmessige mål satsningen har. Særlig vil jeg påpeke det store antallet stipendiatstillinger som blir tematisk merket og at man binder opp faste stillinger. Energi er område der man kan påvente store eksterne tildelinger og jeg synes derfor en ytterligere tematisk styring av universitetets interne midler ikke er hensiktsmessig her. Tiltaket  vil svekke mulighetene for fri forskning ved UiO som er en særlig forventning fra samfunnet når det gjelder bruk av  interne midler.

Saksdokumenter:


V-SAK 5 Utvidelse av ordningen "Scolars at Risk"

Saksnr. 2008/19951

1. Styret bevilger 3 millioner kr fra styrets reserve for 2017 til å ta imot flere truede forskere gjennom Scholars at Risk på ettårig opphold i 2016/2017.
2. Videre finansiering behandles som en del av den ordinære budsjettbehandlingen for 2018.
 

Enstemmig vedtatt

Saksdokumenter:


Saker til behandling i åpent møte

Orienteringssaker


O-SAK 1 Oppfølging etter styremøte i juni 2016

Saksnr. 2016/12132

Saksdokumenter:


O-SAK 2 Utvidet valg av representant med vararepresentant fra gruppen midlertidig vitenskapelige ansatte til universitetsstyret

Saksnr. 2010/5768

Saksdokumenter:


O-SAK 3 Årshjul for styresaker 2016

Saksnr. 2014/2322

Saksdokumenter:


O-SAK 4 Orientering fra universitetsdirektøren

Saksnr. 2008/3197


Saker til behandling i lukket møte

Orienteringssaker


O-SAK 5 Eventuelt

 



 

Publisert 22. sep. 2016 13:40 - Sist endret 30. nov. 2016 15:41