KUN4135 – Arkitekturens presentasjonsformer: Tegning, modell, fotografi og media

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet behandler hvordan nyere arkitekturhistorie undersøker hvordan arkitektur produseres, kommuniseres og konsumeres gjennom ulike verktøy og medier, og hvordan den moderne arkitekturen inngikk i en visuell kultur.

Med arkitekturens verktøy og medier menes tegninger, modeller og fotografi, men også publikasjoner og utstillinger. Med utgangspunkt i et historisk perspektiv, setter emnet søkelys på hvordan arkitektur skapes prosessuelt, fra idéskisser, via ulike utkast og modeller, frem til selve byggeprosessen og presentasjonen av det ferdigstilte byggverket for et offentlig publikum. Vektleggingen i pensum og undervisningen av de ulike verktøy og medium og stadiene i arkitekturprosessen vil kunne variere. Emnet kombinerer perspektiver fra blant annet kunsthistorie, arkitekturhistorie, visuell kultur og estetisk teori.

Emnet vil som oftest behandle moderne internasjonal arkitektur (fra ca. 1890-1970), men et fokus på eldre materiale fra renessansen eller barokken vil også kunne forekomme.

Hva lærer du?

Ved å gjennomføre dette emnet og bestå eksamen i emnet vil du:

  • Få fordypet innsikt i teoretiske perspektiver og vitenskapelige metoder innen nyere arkitekturhistorisk forskning, som vektlegger hvordan ulike verktøy og medier ble anvendt i arkitekters praksis, og hvordan dette visuelle materialet kan fortolkes og kan ha hatt betydning for endringer innen arkitekturen.
  • Tilegne deg erfaring med metodiske grep for hvordan visuelt materiale fra arkitekters designprosess, som tegninger og modeller, kan analysers som aktive verktøy i en kreativ prosess for å utvikle arkitektoniske konsepter og utkast.
  • Få erfaring med å anvende teori og metode for å undersøke hvordan fotografiet kan inngå arkitektoniske prosesser, og hvordan arkitekturfotografiet formidler og fremstiller arkitektur når det inngår i presentasjoner i fagpresse og andre mediekanaler.
  • Få innsikt i hvordan ulike typer arkitektoniske presentasjonsformer blir anvendt i publikasjoner og utstillinger om arkitektur.
  • Få samarbeidserfaring og oppøve evnen til selvstendig tenkning omkring hvordan problemstillinger innen emnets tema kan drøftes gjennom visuell og verbal framstilling.

Opptak til emnet

Studenter med studierett på program må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Studenter tatt opp til andre masterprogrammer, kan etter søknad få adgang til emnet hvis dette er klarert med eget program.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke om opptak til våre studieprogrammer.

Anbefalte forkunnskaper:

Overlappende emner

Undervisning

Det vil bli gitt minimum 20 timer undervisning fordelt på forelesninger og seminarundervisning.

For å kunne fremstille deg til eksamen må du ha gjennomført og fått godkjent følgende obligatorisk undervisningsaktivitet:

  • Gruppeinnlevering av prosjektskisse til nettutstilling

Obligatorisk aktivitet er bare gyldig det semesteret den godkjennes.

Når du skriver semesteroppgave, har du krav på individuell veiledning. For å kunne få veiledning, må du innen en fastsatt frist levere et utkast til semesteroppgaven som tilfredsstiller visse minimumskrav. Nærmere opplysninger om veiledning og innlevering av utkast blir gitt av faglærer i forbindelse med undervisningen.

Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte.

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

Eksamen på KUN4135 er en mappeeksamen bestående av:

  • Nettutstilling. Studentene skal i grupper (på ca. 2-3 studenter) lage en «nettutstilling» over et oppgitt tema. Vurderingsform: Bokstavkarakter. Denne eksamen vil telle 1/3 av den samlede karakter.

  • Semesteroppgave/arkitekturhistorisk essay. Studentene skal skrive en individuell semesteroppgave på ca. 6-8 sider, der de arbeider videre med nettutstillingens tema. Denne eksamen vil telle 2/3 av den samlede karakter.

Både nettutstillingen og semesteroppgaven/essay må være bestått for at for at du skal bestå mappeeksamen.

Når du skriver semesteroppgave, har du krav på individuell veiledning. For å kunne få veiledning, må du innen en fastsatt frist levere et utkast til semesteroppgaven som tilfredsstiller visse minimumskrav. Nærmere opplysninger om veiledning og innlevering av utkast blir gitt av faglærer i forbindelse med undervisningen.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamenen på norsk, svensk eller dansk. Søknad om annet eksamensspråk sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 11:19:22

Fakta om emnet

Nivå
Master
Studiepoeng
10
Undervisning

Emnet går ikke våren 2024

Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk