TEA4016 Våren 2012

Europeisk teateravantgarde i spenningen mellom høykultur og populærkultur.

Kort om emnet

Kabaretartisten og teaterlederen Bokken Lasson startet og drev den litterære kabareten Chat Noir i Kristiania 1912 -1919.

Kristianias Chat Noir hadde slektskap både med Chat Noir i Paris og med Überbrett’l i Berlin. Den foregrep dessuten dadaistenes kabaret i Zürich. Emnet gir et overblikk  over den europeiske Kleinskunst-bevegelsen rundt forrige århundreskifte. Her behandles dessuten hvordan det skapes performative uttrykk av litteratur, teater, musikk og bildekunst på kabaretscenen.

Undervisningen er planlagt knyttet opp mot Oslo Museums samtidige utstilling om Bokken Lasson, hvor foreleser har fungert som faglig rådgiver.
Utstillingen er planlagt åpnet 1. mars. (UiO står ikke ansvarlig for utstillingen, og kan ikke garantere at den blir satt opp.)

 

Hva lærer du?

Gjennom studiet skal studenten tilegne seg kunnskaper om slektskapet mellom norsk og europeisk teaterhistorie. Videre skal studenten få forståelse av hvordan protesten mot den borgerlige kunstinstitusjonen og eksperimentene med populærkulturelle uttrykk førte til kleinkunst og avantgarde teater i kabaretene.

 

Emnet bygger på ny forskning omkring Bokken Lasson og kabareten Chat Noir i Kristiania. Emnet er i seg selv forskningsformidling. I tillegg arrangeres en utstilling, og det utkommer en biografi og flere artikler i forbindelse med Chat Noirs 100 års jubileum. Undervisningen legger vekt på å gi studenten kompetanse og erfaring i arbeid med teaterhistorisk kildemateriale og ulike former for forskningsformidling.

Publisert 22. nov. 2011 15:32 - Sist endret 22. nov. 2011 15:56