NOR1300 – Nordisk, særlig norsk, litteratur etter 1800

Kort om emnet

Emnet består i lesning av sentrale nordiske, særlig norske, litterære tekster fra 1800-tallet og fram til vår egen tid (romaner, noveller, essay, drama, lyrikk). Emnet inkluderer norsk, svensk og dansk litteratur- og kulturhistorie fra samme periode, samt sekundærlitteratur relatert til enkelttekster og sjangerer, og analytisk metode.

Pensum finnes på emnesiden for hvert semester.

Hva lærer du?

Etter fullført emne skal studentene kunne:

  • gjøre rede for litterære retninger og utviklingstrekk i norsk og nordisk litteraturhistorie i tidsrommet 1800 og frem til vår tid
  • analysere og tolke tekstene formelt og tematisk, samt plassere dem i en litteratur- og kulturhistorisk sammenheng
  • beherske et litteraturvitenskapelig begrepsapparat
  • demonstrere tekstanalytisk kompetanse og evne til å uttrykke seg faglig

Endelig karakter viser i hvilken grad studenten har oppnådd læringsutbyttet for emnet.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Studentene må kunne lese pensumlitteratur på skandinaviske språk. Det forventes at studentene behersker både bokmål og nynorsk.

Overlappende emner

Undervisning

Det gis totalt 86 timer undervisning på emnet fordelt på 36 dobbelttimer forelesning og 7 dobbelttimer gruppeundervisning.

Obligatoriske kvalifiseringsoppgaver:

Det er to slike oppgaver knyttet til emnet:

1) Hver student skriver en innleveringsoppgave innen oppgitt frist. Oppgaven skal være på ca. 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom), og skal skrives på nynorsk. Tema oppgis av gruppelærer.

2) I tillegg skal man innen oppgitt frist levere inn en mappe med mindre skriveøvelser skrevet gjennom semesteret. Minstekravet er at innholdet i mappen til sammen utgjør 5 sider (à 2300 tegn uten mellomrom).

Begge de to obligatoriske kvalifiseringsoppgavene må være godkjent samme semester for at studenten kan fremstille seg til eksamen.

Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige det semesteret de godkjennes, samt de to neste gangene emnet tilbys.

Adgang til undervisning:

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Undervisningen er lukket og forbeholdt studenter med opptak på emnet.

Eksamen

Det er to obligatoriske kvalifiseringsoppgaver knyttet til undervisningen (se ovenfor under punktet `undervisning`). Begge disse må være gyldige og godkjent i samme semester for at man skal få anledning til å gå opp til eksamen. Man blir prøvd i begge målformer; bokmål og nynorsk. Dette er uavhengig av eventuelle tidligere fritak.

Eksamen består av en 3-dagers hjemmeeksamen (vektes 60%) og en 4-timers skoleeksamen (vektes 40%) som foregår i Inspera. Alle deler av pensum kan prøves. Ved vurderingen blir det lagt vekt på analytiske ferdigheter, kunnskapsinnhold, evne til kritisk vurdering, begrepsforståelse, problemløsning og språkføring. Begge delene av eksamen (hjemmeeksamen og skoleeksamen) må bestås for at besvarelsen samlet skal vurderes til bestått karakter, og begge delene må være avlagt i samme semester.

Hjelpemidler til eksamen

Ingen hjelpemidler er tilatt på 4-timers skoleeksamen, dette betyr bl.a. at stavekontroll er slått av i Inspera.

Eksamensspråk

Eksamensoppgaven skal skrives på norsk (nynorsk eller bokmål).

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 14:23:22

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
20
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk