Tema H23

Okkupasjonslitteratur

Okkupasjonen av Norge 1940–1945 er et utbredt motiv i norsk skjønnlitteratur. I dette emnet vil vi gå tilbake i tid og se nærmere på okkupasjonen og litteraturen som ble skrevet under disse forholdene og i tiden like etterpå. Vi vil lese og diskutere okkupasjonsromaner av kjente norske forfattere som Tarjei Vesaas, Sigurd Hoel og Johan Borgen. I emnelitteraturen inngår også en okkupasjonsroman av den amerikanske forfatteren Jon Steinbeck, noveller av Cora Sandel og en reiseskildring av Sigrid Undset. Temaene som vi vil utforske, spenner fra individuell og kollektiv forsvarsvilje og motstandskraft til eksistensielle valg i krig og spørsmål om skyld og ansvar. Hvordan undersøker tekstene disse temaene? Og på hvilke måter kan skjønnlitteraturen bidra til å belyse disse temaene knyttet til okkupasjon og krig?

Tekstene vil primært leses i relasjon til sin datidige samtid. Etterkrigstidens til dels glemte bøker om okkupasjonen vil samtidig oppleves som relevante i dagens spente situasjon i Norges nærområder. Ved å velge dette emnet vil du tilegne deg kunnskap om okkupasjonslitteratur og sentrale norske forfattere samt få øvelse i å analysere litteratur i sin historiske kontekst. I siste del av kurset vil det også bli anledning til å reflektere over hvordan okkupasjonen tematiseres i samtidslitteraturen.

Pensum består av seks romaner, en reiseskildring, to noveller og et bokkapittel. I tillegg består sekundærlitteraturen av cirka 300 sider.

Av Birgitte Furberg Moe
Publisert 13. apr. 2023 14:20 - Sist endret 19. apr. 2023 07:07