Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Faglig innhold: Anatomi, fysiologi, farmakologi, ernæringslære, patologi, klinisk biokjemi og fysiologi, indremedisin og kirurgi. Det arrangeres også kurs i tannmorfologi med tannbestemmelse og tannsliping.

Hva lærer du?

Ved fullført undervisning skal studentene kunne hovedtrekkene i fordøyelsesorganenes beliggenhet, struktur, funksjon og regulering, næringsstoffenes fordeling i matvarer, deres nedbrytning, absorpsjon, omsetning og regulering, samt deres betydning. Videre skal studentene ha oppnådd grunnleggende innsikt i kostens betydning for utvikling av store folkehelseproblemer som hjerte- og karsykdommer, overvekt/fedme og diabetes type 2. Kunne de viktigste symptomer fra fordøyelsesorganene og kunne ta opp en anamnese og utføre en klinisk undersøkelse av fordøyelsesorganene, og kjenne til de vanligste supplerende undersøkelser av gastrointestinalkanalen. Studentene skal introduseres til noen sentrale emner innenfor organpatologi (spesiell patologi), og også studere enkelte patologiske prosesser og lære å skille dem fra det normale. Gjennom forståelse av normale funksjoner får studentene innføring i bruk av kliniske/kjemiske analyser for å diagnostisere og følge sykdomsprosesser. Studentene skal også oppnå kunnskaper om legemidlers opptak og omsetning i kroppen.

Læringsmål og læringsutbytte

Opptak og adgangsregulering

Lukket profesjonsstudium.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

ODSEM3A/B eller ODSEM3

En programstudent som ikke består eksamen i et semester i odontologistudiet, kan ordinært ikke gå videre i studiet før eksamen er avlagt og bestått. En student som går opp til ny/utsatt eksamen, kan likevel fortsette å følge undervisning til sensur er falt, evt. til klagesensur foreligger, men må da avbryte semesteret dersom endelig sensur er "ikke bestått".

En programstudent som har vært borte fra odontologistudiet i mer enn ett år sammenhengende, kan pålegges av fakultetet å gjenta tidligere godkjent obligatorisk undervisning og/eller tidligere beståtte eksamener før studenten får gå videre i studiet.

Undervisning

Arbeidsform: Forelesning, gruppeundervisning, kurs, lab og klinisk praksis. Heltidsstudium.

Adgang til undervisning

Om adgang til å gjenta gjennomført obligatorisk undervisning og generelle regler om tilstedeværelse

Obligatorisk undervisning - krav til tilstedeværelse

Det er ikke adgang til å bytte gruppe i den obligatoriske undervisningen.

Pbl-undervisning

Det er 10 fremmøter i 4A (sememesteruke 2-6). Man kan være bort 2 ganger uten noen form for kompensasjon. Ved fravær på 3 ganger må det skrives en kompensasjonsoppgave. Ved fravær på 4 ganger eller mer mistes retten til å gå opp til eksamen.

Propedeutikk og ferdighetsundervisning i 4A

  • Medisinstudentene har propedeutisk undervisning som gis over 7 ganger à 2 timer i kliniske avdelinger, samt veiledning 1 gang à 2 timer ved Ferdighetssenteret på Rikshospitalet. Til sammen utgjør dette 16 timer. Det tillates kun ett fravær i propedeutikkundervisningen.
  • Medisinstudentene skal ha tatt opp 2 journaler i løpet av undervisningsperioden. Dette er obligatorisk. Klinisk smågruppelærer skal godkjenne og gi skriftlig tilbakemelding til hver student på de journalene som ikke brukes i undervisningen.
  • Odontologistudenter har obligatoriske kurs i tannmorfologi og tannsliping.
  • Ernæringsstudentene har obligatorisk kurs i ernæring i praksis.

Tilrettelegging av undervisning

Tilrettelegging av undervisning

Eksamen

All obligatorisk undervisning i 4. semester (4A) må være godkjent for å kunne avlegge eksamen.

Eksamensform: Skriftlig integrert eksamen midt i semesteret,  5 timer.

Eksamensoppgavene tar utgangspunkt i en eller flere sykehistorier, og en god besvarelse krever en integrert forståelse av både de basale, papakliniske og kliniske fag som undervises i «fordøyelse og ernærings»-blokken.

Det vil bli gitt en orientering om  eksamen i plenum i uke 6.

Hjelpemidler

Kalkulator av typen Citizen SR-270X. Ingen annen type kalkulator kan medbringes.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamenen på norsk, svensk eller dansk. Søknad om annet eksamensspråk sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

En student som har behov for å trekke seg fra eksamen må kontakte studiekonsulenten ved programmet. Mer informasjon om trekk under eksamen finner du her.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Eksamen i Examen philosophicum må være avlagt senest i 4. semester

Examen philosophicum kreves avlagt før studenten kan begynne i 5. semester.

Fakta om emnet

Studiepoeng
12
Undervisning
Hver vår
Eksamen
Hver vår
Undervisningsspråk
Norsk