PSY2500 – Språk, kommunikasjon og samfunn

Kort om emnet

Emnet gir en innføring i språkpsykologi og kommunikasjonsteori, med fokus på hvordan mennesker forstår seg selv og hverandre gjennom språklige ressurser. I undervisningen legger vi vekt på språkets rolle i mellommenneskelige relasjoner og bredere samfunnsmessige utviklingstrekk.

Du vil bli kjent med teorier, begreper og modeller for å forstå kommunikasjon og språkbruk. Det blir undervist i konkrete metoder for hvordan vi empirisk kan studere språk i bruk, herunder mediespråk, med eksempler knyttet til perspektiver som ideologi, makt, kjønn, påvirkning og konflikt.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål

Du skal:

  • Utvikle samfunns- og sosialpsykologisk innsikt i kommunikasjonsteori og språkbruk, med sikte på å forstå språkets betydning i mellommenneskelig samhandling og samfunnsforhold.
  • Kunne redegjøre for hvordan mennesker både påvirker og er påvirket av ulike virkelighetsforståelser, slik de kommer til uttrykk i språket.

Ferdighetsmål

Du skal:

  • Utvikle dine ferdigheter i å anvende språk- og kommunikasjonspsykologisk teori i konkrete og samfunnsaktuelle sammenhenger.
  • Kunne bidra til utforming og fortolkning av budskap, basert på en vitenskapelig forståelse av hvordan språket både former og gjenspeiler virkelighetsforståelser.

Generell kompetanse

Du skal:

  • Kunne reflektere nyansert omkring effekten av egen og andres språkbruk.
  • Utvikle din kritiske tenkning omkring hvordan vi gjennom kommunikasjon opprettholder og gjenskaper visse virkelighetsforståelser, og utelukker andre.
  • Kunne forstå hvordan bruk av språkpsykologiske virkemidler kan være både tilsiktet og utilsiktet.

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Opptak til emner skjer på bakgrunn av rangeringsregler. For nærmere informasjon se rangeringskategorier

Dersom du skal bruke emnet i bachelorprogrammet i psykologi bør du ha tatt innføringsemnene PSY1050 og PSY1010

Dersom du skal bruke emnet i bachelorprogrammet i kultur og kommunikasjon bør du ha tatt innføringsemnet KULKOM1001

Undervisning

Undervisningen gis som forelesninger.

Som utgangspunkt for den teoretiske undervisningen blir det hver gang gjennomført praktiske øvinger, demonstrasjoner og/eller små språkpsykologiske eksperiment som studentene deltar i.

Mellom forelesingene blir studentene engasjert aktivt for å samle inn eksempler på konkret språkbruk (særlig fra media) som så blir lagt fram og diskutert i undervisingen.

Det er obligatorisk oppmøte (min. 7 av 10 ganger) på 3-timers forelesningene.

Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige de to neste semestrene emnet tilbys.

Se retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.

Fravær fra obligatorisk aktivitet

Ved sykdom eller andre tungtveiende grunner kan du i noen tilfeller få godkjent gyldig fravær eller utsettelse av obligatorisk aktivitet.

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

  • Semesteroppgave.
  • Godkjent obligatorisk aktivitet.

Vurdering på bakgrunn av godkjent obligatorisk aktivitet og innlevert semesteroppgave på 4000-4500 ord (forside, illustrasjoner og referanseliste kommer i tillegg), Times New Roman 12 pkt, halvannen linjeavstand. Oppgaven presenteres og diskuteres i løpet av kurset.

Dersom obligatorisk oppmøte på undervisningen er godkjent, vil dette bli registrert. Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldige inneværende og de to neste semestrene emnet tilbys.

Hjelpemidler til eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt, men det er ikke tillatt å generere hele eller deler av eksamensbesvarelsen ved hjelp av AI-verktøy som Chat GPT eller liknende.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 03:35:24

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår
Eksamen
Vår
Undervisningsspråk
Norsk

Kontakt

SV-info