Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet skal gi innsikt i særegenheter ved mennesket som informasjonsbehandler og gi kjennskap til nyere forskning og sentrale problemstillinger på dette området. Sentrale temaer er hukommmelse, persepsjon, oppmerksomhet, og menneskelig beslutningstagen.

Forholdet mellom kognitiv psykologi og andre kognisjonsvitenskaper (nevrovitenskap, teknologiforskning, filosofi og lingvistikk) blir behandlet.

Emnet vil også gi en innføring i de metodene som anvendes innenfor moderne kognitiv psykologi. Anvendelse av kognitiv psykologi blir tatt opp spesielt rettet mot området vitnepsykologi.

Hva lærer du?

Kunnskapsmål
Du skal kunne:

  • Redegjøre for det teoretiske og empiriske grunnlaget for forståelsen av hukommelse, sansning, oppmerksomhet og menneskelige beslutninger.
  • Kjenne til teoretiske kontroverser knyttet til oppmerksomhet og hukommelse.


Ferdighetsmål
Du skal kunne:

  • Redegjøre balansert for kontroverser innen fagområdet.
  • Drøfte teorier og modeller i forhold til hverandre og relatere dem argumentativt til ulike eksperimentelle tilnærminger.

Generell kompetanse
Du skal kunne:

  • Forstå betydningen av å gjøre vitenskapelige undersøkelser om dagligdagse fenomener alle mennesker har erfaringer med.
  • Forstå og kunne diskutere hvordan grunnleggende kunnskap i kognitiv psykologi kan anvendes innen viktige samfunnsområder, blant annet innen vitnepsykologi.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter med opptak på profesjonsstudiet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Alle emner på semester 1.

Overlappende emner

10 studiepoeng overlapp mot PSY2300 – Innføring i kognitiv psykologi (nedlagt)

Undervisning

Emnet legges opp med en kombinasjon av forelesninger over sentrale områder i kognitiv psykologi og selvdrevne grupper hvor dere skal gjennom et diskusjonsopplegg hvor ulike posisjoner innen feltet presenteres.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

3-timers skriftlig skoleeksamen.

Hjelpemidler

Det er tillatt å bruke ordbok på eksamen. Ordboken skal kontrolleres av SV-info på forhånd. Se regler for bruk av ordbok.

Eksamensspråk

Det er lov til å besvare eksamen på skandinaviske språk eller på engelsk. Oppgaveteksten blir gitt på norsk.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala bestått/ikke bestått. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Bachelor
Undervisning
Vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk