STV1000 høst 2010

STV1000 Innføring i statsvitenskap

Eksamen høsten 2010

Besvar både del I og del II.

 

 

Del I (teller 50%)

Definer begrepet ’konflikt’. Gjør så rede for Mitchells konflikttrekant. Plasser Huntingtons resonnement om ”sivilsasjonskonflikt” i denne trekanten. Hvilke(n) forklaringslogikk(er) gjør Huntington gjør bruk av?

 

 

Del II (teller 50%). Besvar tre av spørsmålene.

 

a)

Til statsadministrasjonen stilles vanligvis krav om at den skal kombinere politisk lojalitet med faglig uavhengighet og integritet. Hvorfor er nettopp kombinasjonen ansett for å være et viktig kjennetegn på en ”god” forvaltning?

 

b)

Machiavelli sier dette om ”hvorfor profeter som er bevæpnet, har lykkes med sine erobringer, og ubevæpnete profeter har mislyktes”:

”Romulus [for eksempel] ville ikke kunnet sikre varig respekt for sine institusjoner, hvis [han] ikke hadde hatt våpen. … Savonarola klarte ikke å opprettholde sine nye institusjoner etter at folk i alminnelighet mistet troen på ham. Han hadde ikke midler til å … få de ikke-troende til å tro.”

(Romulus er, ifølge en myte, Romas grunnlegger. Savonarola er en munk som, ved hjelp av flammende taler, rev mange med seg og tok makten i Firenze i 1494. Han ble styrtet og brent som kjetter i 1498.)

Hva vil Machiavelli forklare? Hva går forklaringen ut på?

 

c)

Hva kan gi en aktør makt over en annen?

 

d)

Machiavelli skriver:

”Spørsmålet er om grusomme handlinger [utført av politiske makthavere] foretas på en på en god eller dårlig måte. God bruk av grusomhet (hvis det går an å si at det som er ondt, er godt) er den som foretas en gang for alle, som man er nødt til å foreta for sin egen sikkerhets skyld, og som fører til mest mulig godt for borgerne.”

Hva slags syn på politisk etikk kommer til uttrykk her?

Publisert 24. juni 2015 10:11 - Sist endret 24. juni 2015 13:13