STV1000 høst 2012

STV1000 Innføring i statsvitenskap

SAMFUNNSVITENSKAPELIG EMBETSEKSAMEN HØST 2012, 4 timer

Statsvitenskap

 

Besvar én av oppgavene under del I og to av oppgavene under del II.

 

DEL I (teller 60 %; én av oppgavene skal besvares)

 

  1. Nedenfor finner dere to syn på hvordan politisk stabilitet og sosial orden kommer i stand. Gjøre rede for, og få frem forskjellen mellom, de to synene. Trekk inn momenter fra Craig Parsons diskusjon av «forklaringslogikker».

Niccolò Machiavelli skriver:

«Det ikke finnes noe som er vanskeligere … enn å innføre et nytt politisk system. For fornyeren har harde fiender i alle dem som har sin fordel av det gamle systemet, mens han bare har lunkne forsvarere i alle dem som venter fordel av det nye. Denne lunkenhet kommer dels av frykt for motstanderne, som har loven på sin side, dels av menneskenes mangel på tro; for de tror ikke på det nye, hvis de ikke først har sikker erfaring for det.

… alle bevæpnede profeter har vunnet, og de våpenløse har bukket under. For til alt det som er sagt kommer folkets vegelsinn: det er lett å overbevise folk om en sak, men vanskelig å holde dem fast i denne overbevisningen. Og derfor må man innrette seg slik, at når det [folket] ikke lenger tror, da kan man tvinge det til å tro. Moses, Kyrus, Theseus og Romulus hadde ikke kunnet sikre varig respekt for sine institusjoner, hvis de hadde vært våpenløse, slik som Girolamo Savonarola i våre dager.»

 

John Searle skriver:

«It is tempting to think that such institutional structures as property and the state itself are maintained by the armed police and military power of the state, and that acceptance will be compelled where necessary. But in the United States, and in several other democratic societies, it is the other way round. The armed might of the state depends on the acceptance of systems of constitutive rules, much more than conversely.»

 

  1. Definer begrepene ‘makt’ og ‘avmakt’. Hvordan kan vi gå frem for å måle en aktørs makt over en annen? Knytt gjerne besvarelsen av dette siste spørsmålet til ett eller flere konkrete eksempler.

DEL II (teller 40 %; to av oppgavene skal besvares)

 

  1. Anta at Bondelaget forhandler med regjeringen om en ny landbruksavtale. Bondelaget krever at bøndenes inntekt skal økes med 5 %. Regjeringen tilbyr en inntektsøkning på 2 %. Lag en spillteoretisk fremstilling av situasjonen og kommenter spillet.

 

  1. Hva er hovedtesen i Samuel Huntingtons analyse av ”sivilisasjonskonflikter”?

 

  1. Judith Goldstein og Robert O. Keohane skriver at ideer kan påvirke utformingen av utenrikspolitikk (og annen politikk) på tre måter (gjennom tre «pathways»). Hvilke?

 

  1. Hva forstår vi med ”godt styre” (good governance)?

 

Publisert 24. juni 2015 10:11 - Sist endret 24. juni 2015 13:14