STV1000 høst 2013

SAMFUNNSVITENSKAPELIG EMBETSEKSAMEN HØST 2013

Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo

STV1000 - Innføring i statsvitenskap, 4 timer

 

Du skal svare på oppgave 1 og tre av spørsmålene under oppgave 2.

Ved bedømmelsen tillegges de to delene av besvarelsen samme vekt.

 

Oppgave 1

Redegjør for innholdet i de to utsagnene som står nedenfor, ved hjelp av det du har lært om ulike aspekter ved konflikt og ulike forklaringer på henholdsvis handling og sosial orden.

 

«Bare for korte tidsrom har man [i Norge] opplevd konflikter av den skarphet at spillereglene ble trukket i tvil … Det gjennomgående tema er fraværet av viktige legitimitetskriser. Det betyr ikke et totalt fravær av konflikt, men det betyr at konflikten enten ikke har vært så sterk at den har truet systemet direkte, eller at den, uansett betraktninger om styrke, har vært slik kanalisert at den ikke har truet systemet.»

 

Ulf Torgersen, ’De politiske institusjonene’, i: Nathalie Rogoff Ramsøy (red.). Det norske samfunn, Gyldendal, 1968, s. 236.

 

«Om man sier at i Norge ble da ingen drept, så sier det lite. Andre steder, andre skikker. Konflikter har sitt forløp og sine uttrykk innenfor et system av atferdsnormer som ikke er de samme i hver kulturkrets. En politisk konflikt som i ett land fører til at brødre ikke vil hilse på hverandre, kan gå dypere enn den som i et annet land fører til at en mann blir stukket ned.»

Jens Arup Seip, Utsikt over Norges historie. Gyldendal, 1981, s. 209)

 

Oppgave 2

  1. Definer kort begrepene ’makt’ og ’avmakt’.
  2. Hva er historisk institusjonalisme, og hvordan kan denne typen teori benyttes til å forklare endring (eller fravær av endring) i politiske institusjoner? Illustrer med et eksempel.
  3. Gjør rede for Machiavellis syn på hvordan politikken er, og hvordan politisk makt bør brukes.
  4. Hvordan begrunner Samuel Huntington sin (hypo)tese om at de viktigste konfliktlinjer i vår tid går mellom ’siviliasjoner’?
Publisert 24. juni 2015 10:11 - Sist endret 24. juni 2015 12:25