STV1300 vår 2013

Eksamen våren 2013

STV1300 – Komparativ politikk 1

10. mai 2013

 

Oppgave 1 og oppgave 2 skal begge besvares. Oppgave 1 teller 60 % og oppgave 2 teller 40 % av den samlede karakteren. To av tre spørsmål under oppgave 2 skal besvares.

 

 

Oppgave 1

Enten

Partitypene masseparti, catch all-parti og kartellparti peker på ulike former for partidemokrati, altså betydningen som tilskrives partiets medlemmer. Gjør rede for disse forskjellene. Diskuter deretter i hvilken grad de siste års utvikling i medlemstall for norske partier bør ses som et problem med utgangspunkt i hver av de tre partitypene.

 

Eller

Redegjør for hvilke maktmidler - formelle og uformelle - nasjonalforsamlingen har til disposisjon overfor regjeringen i et parlamentarisk system. Drøft deretter hva som er grunnlaget for at nordiske parlamenter er karakterisert som særlig sterke i litteraturen, og vurder hvorvidt dette er avhengig av mindretalls- vs. flertallsparlamentarisme. Illustrer med eksempler.

 

 

Oppgave 2

To av tre spørsmål skal besvares.

  1. Hva er forskjellen på folkeinitiativ og referendum? Drøft dernest skillet mellom rådgivende og bindende folkeavstemning og illustrer med eksempler.

 

  1. Drøft hvordan partipolitisk fragmentering kan påvirkes gjennom valgformel, sperregrense og ulik størrelse på valgkretsene og illustrer med eksempler.

 

  1. Gi eksempler på minst tre nordiske partier fra den høyrepopulistiske familien. Pek på noen kjennetegn ved disse partiene, og diskuter kort i hvilken grad disse har endret seg over tid.
Publisert 30. juni 2015 14:11 - Sist endret 30. juni 2015 14:24