STV2220 Internasjonal politisk økonomi, våren 2013

Eksamen STV2220. Våren 2013.

Eksamen består i to deler: én del der kandidaten svarer på i alt fire av syv oppgitte spørsmål med relativt korte svar, og en annen del der kandidaten skriver et essay som svar på én av tre oppgitte oppgaver. Ved evalueringen veier hver av de to delene likt (50/50).

 

  1. Besvar 4 av 7 av de følgende kortsvarsoppgavene

1a) Redegjør for hovedinnholdet i Københavnavtalen fra klimatoppmøtet i 2009. Vil du karakterisere Københavnavtalen som en effektiv klimaavtale?

1b) Beskriv kort noen viktige karakteristika ved det David Lake kaller «Open Economy Politics».

1c) Hva menes med energisikkerhet?

1d) Hva menes med «waves of creative destruction»?

1e) Hva menes med at en økonomi og et samfunn er finansialisert?  Gjør rede for begrepets dimensjoner og diskuter kort mulige konsekvenser av finansialisering.

1f) Hvilke er hovedpunktene i Adam Smiths lære om politisk økonomi?

1g) Rogowski argumenterer for at det er en «natural affinity between trade and PR», der PR viser til valgsystem med proporsjonal representasjon. Skisser kort ett eller flere argument for hvorfor PR systemer og omfattende internasjonal handel går sammen.

 

  1. Besvar 1 av 3 av de følgende langsvarsoppgavene

2a) Diskuter hvordan nasjonale politiske institusjoner kan påvirke et lands handelspolitikk og politikk knyttet til utenlandsinvesteringer. Diskuter videre hvorvidt, og eventuelt under hvilke betingelser, enkeltland kan påvirke det internasjonale handelspolitiske regimet.

2b) Nasjonalstater antas ofte å være sentrale aktører innen internasjonal politisk økonomi. Drøft fordeler og ulemper ved å gjøre denne antakelsen med utgangspunkt i diskusjoner om fruktbarheten av teoretisk og metodisk eklektisisme. Eksemplifiser gjerne besvarelsen din ved å ta utgangspunkt i ett eller flere konkrete temaområder eller spørsmål innen internasjonal politisk økonomi.

2c) Beskriv noen drivere i prosessen fra utlånsboom til statsgjeldskrise i deler av ØMUs periferi (også kalt PIIIGS eller GIPSI-landene). Diskuter mulige sammenhenger mellom ØMUs institusjoner og regelverk på den ene siden og krisen på den andre.

 

 

Published July 27, 2015 12:58 PM - Last modified July 27, 2015 12:58 PM