STV2220 - Internasjonal politisk økonomi (vår 2014)

Eksamen STV2220. Våren 2014.

Eksamen består i to deler: én del der kandidaten svarer på i alt fire av seks oppgitte spørsmål med relativt korte svar, og en annen del der kandidaten skriver et essay som svar på én av to oppgitte oppgaver.

Ved evalueringen veier hver av de to delene likt (50/50), og dette antyder også at anbefalt fordeling av tidsbruk er omtrent 50 prosent på de fire kortsvarsoppgavene (samlet) og 50 prosent på den valgte langsvarsoppgaven.

 

  1. Besvar 4 av 6 av de følgende kortsvarsoppgavene

1a) Hva legger Katzenstein og Sil i begrepet «analytisk eklektisisme»? Nevn én potensiell fordel og én potensiell ulempe ved å ha en «analytisk eklektisk» tilnærming når man studerer spørsmål innen internasjonal politisk økonomi.

1b) Hva forbinder du med begrepet «energisikkerhet» («Energy Security»)? Nevn kort noen faktorer som påvirker et lands energisikkerhet.

1c) Forklar hva som menes med gratispassasjervirksomhet i forbindelse med internasjonale klimaavtaler.

1d) Gjør rede for de viktigste argumentene Friedrich List fremmet for statens rolle i økonomien.

1e) Gereffi, Humphrey og Sturgeon gir i en artikkel fra 2005 en typologi over styringstyper innenfor globale verdikjeder. Beskriv kort hver av de fem styringstypene, og gi (korte) eksempler til to av dem. Hvilke tre faktorer mener forfatterne er særlig viktige for å forklare et selskaps valg av styringstype innenfor en verdikjede?

1f) Hvordan har utviklingen av lange og korte renter i Europa vært før og etter statsgjelds/Euro-krisen? Beskriv kort hvordan ulike rentenivåer (over tid og mellom land) har påvirket den økonomiske utviklingen i kriselandene.

 

 

  1. Besvar 1 av 2 av de følgende langsvarsoppgavene

2a)       HANDELSPOLITIKK

  1. Diskuter hva som menes med handelspolitikk og gi eksempler på slik politikk.
  2. Diskuter videre i hvilken grad og hvordan både nasjonale og internasjonale politiske institusjoner kan påvirke lands handelspolitikk. Konkretiser gjerne ved å fremheve bestemte nasjonale (f.eks. knyttet til grad av demokrati eller valgsystem) og internasjonale institusjoner (f.eks. knyttet til WTO systemet).
  3. Forventer du at de internasjonale institusjonene som påvirker handelspolitikk kommer til å endre seg betydelig i løpet av de nærmeste tjue årene? Begrunn hvorfor, skisser hva slags endringer du eventuelt forventer, og diskuter usikkerhetsmomenter i din prognose.

 

2b)       KLIMAPROBLEMET OG KLIMAAVTALER

  1. Klimaproblemet anses av mange for å være et ekstremt «ondartet» problem. Redegjør for mulige grunner til at klimaproblemet er så vanskelig å løse.
  2. I følge Durban-avtalen fra 2011, har UNFCCC-forhandlingene nå som mål å utarbeide en ny klimaavtale innen 2015, som skal tre i kraft fra 2020. Drøft mulighetene for at disse forhandlingene kan lede frem til en virkelig effektiv klimaavtale. Diskuter deretter mulighetene for at forhandlinger utenfor FN-systemet kan resultere i en effektiv klimaavtale.

 

 

Published July 27, 2015 12:58 PM - Last modified July 27, 2015 12:58 PM