Hjemmeoppgave STV 2410 vår 2007.

 

18.desember 2006 ble det klart at Statoil og olje- og gassdivisjonen i Hydro skal slå seg sammen i et nytt stort selskap. Siden den tid har det utspilt seg en omfattende offentlig debatt om denne fusjonen hvor mange spørsmål har vært berørt. Av disse kan nevnes:

  • Om det fusjonerte selskapet blir så stort at politiske myndigheter ikke klarer å styre og påvirke det.
  • Om hvem det egentlig er som skal bestemme den endelige utformingen av det sammenslåtte selskapet – Regjeringen/Stortinget eller styrene for selskapene?
  • Om fusjonen egentlig gir økonomiske og teknologiske gevinster
  • Om det er riktig og viktig å beholde Statoil-navnet eller finne ett helt nytt navn.
  • Om hvilke kriterier som skal legges til grunn for å fordele lederposisjoner i det nye selskapet.
  • Om det er riktig at staten skal bruke penger på å kjøpe seg opp i det nye, sammenslåtte selskapet.
  • Om hvor lett det blir å føye sammen to store selskap, med forskjelling strukturer, ekspertise/kompetanse og kulturer/tradisjoner.

 

Drøft med bakgrunn i disse spørsmålene, eller andre som har vært oppe i debatten, følgende spørsmål:

 

  1. Drøft, med basis i et instrumentelt perspektiv, noen av de spørsmålene sammenslåingen reiser mht. politisk og administrativ styring av det nye selskapet.
  2. Diskuter hvilke aspekter ved sammenslåingen som lar seg belyse ut fra et kulturelt perspektiv og et myteperspektiv.

 

Bruk ca. like mange sider i besvarelsen på spørsmålene 1 og 2.

 

Verdt å merke seg:

Oppgaveteksten forutsetter intet detaljert kjennskap til detaljer ved sammenslåingen og kan besvares relativt generelt. Den viktigste kilden til empirisk kunnskap om saken er avisenes dekning, og et enkelt søk i deres elektroniske klipp-arkiv vil være nyttig.

Merk dere at både Statoil og Hydro er del-privatiserte selskap, med en sterk statlig eierandel (høyere i Statoil enn i Hydro), og styringen av og i slike selskap vil skille seg fra styringen av heleide statlige selskap.

 

 

Tekniske spesifikasjoner for oppgavebesvarelsen:

Besvarelsen skal være på ca. 5 sider tekst, men kan i tillegg ha en litteraturliste. Besvarelsen skal samlet ikke overstige 2400 ord. Den skal skrives med 12 punkters skrift i Times New Roman og ha rette marger. Linjeavstanden skal være 1 ½.

Besvarelsen skal innleveres i to eksemplarer på ekspedisjonskontoret på Institutt for statsvitenskap (7.etasje) innen kl. 15 den 10.mai 2007. Besvarelsen skal ha en medfølgende underskrevet egenerklæring, som ligger ute på Classfronter under kurset.

Hjemmeoppgaven teller 1/3 av den endelige eksamenskarakteren, mens skoleeksamen teller 2/3. Skoleeksamen foregår 3.mai kl. 9.00 (4 timer).