Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette emnet er nedlagt. Fra og med våren 2014 blir emnet slått sammen med STV4311B, STV4312B og STV4314B, og tilbys som STV4318B: Politisk kommunikasjon, holdninger, verdier og konfliktlinjer (NB! Studenter som har avlagt eksamen i et av disse fire emnene tidligere vil ikke få full uttelling for STV4318B, på grunn av overlapp).

 

Emnet har som mål å gi en innføring i teoretiske og empiriske problemstillinger knyttet til moderne valgkamper – med særlig vekt på politikernes og partienes strategiske kommunikasjon, medienes rolle og velgernes reaksjoner. Selv om det er bred enighet om at mediene spiller en sentral rolle i moderne valgkamper, er det mer uavklart hvor stor betydning de har og hvilken effekt de har på velgerne.

Hva lærer du?

Emnet tar utgangspunkt i to hovedspørsmål: Hvordan håndterer partier og politiske ledere de strategiske utfordringer som troløse velgere og en medialisert valgkamp fører med seg? Og i hvilken grad og på hvilken måte blir velgerne påvirket av medievalgkampens forløp? Spørsmålene vil bli diskutert i lys av undersøkelser fra en rekke land.

Kunnskaper

Du skal:

  • Få dypere innsikt i teoretiske og empiriske problemstillinger knyttet til moderne valgkamper.
  • Få innsikt i politikernes og partienes strategiske kommunikasjon, medienes rolle og velgernes reaksjoner.
  • Få kjennskap til hvordan mediene setter dagsorden i valgkampen -- og hvordan partier og velgere forholder seg til den medialiserte virkeligheten.

Ferdigheter

Du skal:

  • Lære hvordan man gjennomfører empiriske undersøkelser av velgere, partier og medier
  • Lære hvordan man analyserer materiale fra flere ulike kilder
  • Lære i hvilken grad og hvordan valgkamper kan påvirke den enkelte samfunnsborger

Generell kompetanse

Du skal:

  • Kritisk kunne vurdere andres og egne analyser av dette temaet
  • Reflektere over hvordan man best kan gjennomføre studier av valgkamper både i Norge og andre land

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelorprogram i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Undervisningen vil primært bli gitt i form av forelesninger 10 dobbeltimer, men du skal også delta på seminarer (ca. 4 timer).

Undervisningssted for emnet er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre undervisningslokaler i Oslo. Undervisningen foregår intensivt i en periode på 5. uker, med eksamen i den 6. uken. Emnet er en del av det ordinære studietilbudet. Undervisning vil stort sett foregå på dagtid. For detaljer, se emnets semestersider. Fronter blir vanligvis benyttet i undervisningen.

Eksamen

En eller flere hjemmeoppgaver (som tilsammen utgjør 10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer).

Emneansvarlig vil gjøre nærmere rede for antall hjemmeeksamener ved oppstart av emnet. Ved vurdering gis skoleeksamen større vekt enn hjemmeeksamen, men den teller aldri mer enn 60% av karakteren.

Alle hjemmeoppgaver, også de med selvvalgt problemstilling, skal reflektere pensum på emnet der de leveres. Selvvalgte problemstillinger skal godkjennes av emneansvarlig før hjemmeoppgaven innleveres. Hvis en slik hjemmeoppgave ikke har forankring i pensum, og problemstillingen ikke er forhåndsgodkjent, skal karakteren F settes. For å bestå emnet, må hjemme- og skoleeksamen være bestått i samme semester som undervisningen gis. Det gis én samlet bokstavkarakter.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet er ansvarlig for eksamensgjennomføringen og eksamenssted er Universitetet i Oslo, Blindern, eller eventuelt andre eksamenslokaler i Oslo.

Hjelpemidler

Det er tillatt å bruke ordbok på eksamen. Ordboken skal kontrolleres av SV-info på forhånd. Se regler for bruk av ordbok.

Eksamensspråk

Det er mulig å besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst rettes til Institutt for statsvitenskap senest to uker før skoleeksamen. Om bruk av målform i eksamensoppgaver, se §5.4 i Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Søknad om tilrettelagt skoleeksamen sendes til Det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Søknad om tilrettelegging i andre typer eksamen, sendes til emneeier/institutt.

Evaluering av emnet

Det foretas underveisevalueringer av emnet hver gang det arrangeres undervisning. Det foretas en periodisk sluttevaluering hvert fjerde år.

Tilsynssensor har ansvar for vurdering av emnet, og han/hun skriver en årlig rapport.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2013
Eksamen
Vår 2013
Undervisningsspråk
Norsk