STV4403B – Parlamentariske beslutningsprosesser

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet tar sikte på å gi deltakerne oversikt over viktige kjennetegn ved parlamentariske styreformer. Vekten er lagt på generelle konstitusjonelle spørsmål, forholdet til regjeringen og interne arbeidsformer. Det norske systemet vil stå i sentrum, men det blir også i stor grad anlagt komparative og historiske perspektiver. I den komparative delen prioriteres de variasjonene som finnes innenfor systemer med parlamentariske regjeringsdannelser, samtidig som parlamentarismen studeres i kontrast til ulike former for presidentstyre.

Hva lærer du?

Emnet behandler et bredt spekter av temaer om parlamentariske beslutningsprosesser – med spesiell vekt på Stortinget. Eksempler: Folkestyrets organisering i sammenlignende perspektiv; overgangen til parlamentarisme; regjeringsdannelsen; Stortingets kontrollinstrumenter; lov- og budsjettbehandlingen i Stortinget; de folkevalgtes makt; aktuelle konstitusjonelle reformer

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Det er mulig å søke om å bli opptatt som hospitant på dette emnet.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Anbefalte forkunnskaper

Bachelor i statsvitenskap eller tilsvarende.

Undervisning

Emnet består av 10 dobbelttimer med forelesninger/seminarer, med to møter hver uke i undervisningsperioden.

Eksamen

Du blir vurdert ut fra en eller flere hjemmeoppgaver (som tilsammen utgjør10-15 sider) og en skriftlig eksamen (3 timer). Hver besvarelse vurderes selvstendig. For å bestå emnet, må alle besvarelsene være bestått.

Det gis én samlet bokstavkarakter.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Annet

Emnet kan tas både som 10 (STV4403B) og 15 (STV4403) studiepoeng. Ordningen gjelder til og med våren 2007. B-varianten kan tas av alle studenter. A-varianten kan kun tas av studenter på gammel ordning, se overgangsregler under presentasjonen av masterprogrammet. A-varianten (STV4403) skiller seg fra B-varianten (STV4403B) i forhold til lengden på pensum som er 400 ekstra sider for A-varianten. I tillegg til skoleeksamen og hjemmeeksamen skal de også levere en ekstra hjemmeoppgave (10-15 sider) med innleveringsfrist 3 uker etter at den/de første oppgaven/e er levert. Studentene som tar A-varianten, skal følge samme undervisning og forholde seg til samme eksamensdato som B-varianten.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2006
Eksamen
Vår 2006
Undervisningsspråk
Norsk