Sesongvariasjon av potensielt giftige alger (feks. dinoflagellater) gjennom året.

Sesongsvariasjonen av potensielt giftige alger (feks. dinoflagellater) gjennom året.

Metode:  Månedlig prøvetaking og hydrografiske målinger gjennom sesongen fra Oslofjorden med F/F Trygve Braarud. Lys- og elektronmikroskopi, ev dyrking eller Q-PCR for påvisning av utvalgte arter. Prøver fra ett år er allerede samlet inn og også tilgjengelige for oppgaven.

 

 

PROTIST ØKOLOGI, BIODIVERSITET OG SYSTEMATIKK – BENTE EDVARDSEN

 

Edvardsen har forskningstermin 01.08.2011-31.07.2012 og tar ikke nye masterstudenter i denne perioden.

Diversitet og dynamikk til protister i havet

Pico- og nanoplankton er viktige komponenter i den marine næringskjeden. Vi vet fortsatt lite om deres tetthet, fordeling og dynamikk på artsnivå. Ved å bruke molekylærbiologiske metoder i kombinasjon med avansert mikroskopi undersøker vi i EU-prosjektet BIOMARKS og NFR-prosjektet HAPTODIV denne diversiteten og dynamikken i forhold til miljøfaktorer ved bruk at klone-bibliotek og 454-sekvensering av vannprøver.  Vannprøver er samlet inn månedlig over to år fra ytre Oslofjord og DNA og RNA ekstrahert for videre 454-sekvensering. Mulige masteroppgaver er å analysere eksisterende 454-sekvensdata med utviklede dataprogrammer for å undersøke forekomst av utvalgte taksonomiske eller funksjonelle grupper protister og knytte disse til morfologi og miljøfaktorer.

 

Giftige alger

Giftige alger i havet fører til giftige skjell og skader på fisk og det er derfor stor interesse i å utvikle nye og bedre algeovervåkingsmetoder. I EU-prosjektet MIDTAL arbeider vi med å utvikle molekylære metoder som muliggjør en automatisk påvisning og kvantifisering. I den forbindelse vil vi følge utviklingen av giftige alger i Oslofjorden og andre steder gjennom året med både molekylærbiologiske og mikroskopi-metoder.

Published Mar. 22, 2018 10:26 AM - Last modified Apr. 19, 2018 8:14 AM

Supervisor(s)

Scope (credits)

60