Om oppgaveskrivingen

Å skrive oppgave er din hovedoppgave som vitenskapelig assistent og det du skal konsentrere deg om.

Når det gjelder å finne et egnet emne å skrive om, anbefales det å lufte sine tanker med veilederen og andre helt i starten av ansettelsesperioden. Emnevalg bør først og fremst skje ut fra egne interesser, men likevel innenfor instituttets fagområder.

Metode og mål

Du må ta hensyn til om emnet metodisk legger opp til arbeidsformen du er mest fortrolig med. Noen emner krever at man må gjennomlese forholdsvis store mengder juridisk litteratur, mens andre i større grad innebærer analyse av dommer og voldgiftsavgjørelser.

Andre emner kan tvert imot være preget av at det ikke foreligger noe særlig teori og praksis, slik at man i høyere grad selv må formulere problemstillinger eller innhente opplysninger hos aktører på det aktuelle området.

På tilsvarende vis kan målet med oppgaven variere, fra for eksempel en analyse av et problem etter gjeldende rett, til en kritisk vurdering av rettstilstanden ut fra forskjellige målsetninger.

Formelle rammer for oppgaven

Rammene er de samme som for fakultetets studentavhandlinger forøvrig. Her finner du fakultetets maler for studentoppgaver.

Vi henviser også til Birger Stuevold Lassens hefte om presentasjon av rettsvitenskapelige arbeider på norsk. Veiledningen standardiserer de formelle rammer for en skriftlig fremstilling, for eksempel rundt fonter, henvisninger, forkortelser, o.l.  Også Bertnes/Kongshavn: Praktisk rettskildebruk kan anbefales. Mer om henvisninger og litteraturliste på bibliotekets nettsider.

Fremdriftsplan

Det kan være en god ide å utarbeide en fremdriftsplan for seg selv, og gjerne gi den til veilederen. Du bør ha emnet og en disposisjon klar i løpet av de 2-3 første månedene.

Skriving

Det beste rådet i forhold til skriving er: Sett i gang! Ofte løsner det når man først har begynt å skrive. De fleste nyansatte vitenskapelige assistenter vil ikke være kjent med teorien bak det valgte emne, derfor må du regne med å lese en god del i starten. På samme tid anbefales det ikke å begrave seg i bøker så man ikke ser skogen for bare trær.

Etter hvert som emnet trer frem, vil du søke mer målbevisst etter relevant litteratur. Det er en god idé å se på gode avhandlinger for å se hvordan andre har disponert et emne. Dersom du synes det er vanskelig å komme i gang med arbeidet er det viktig å lufte dette for veileder.

Bibliotek

Vit.ass.-ene kan fritt bruke bøkene i bibliotekene. Alle nye vit.ass.-er får tilbud om en omvisning på bibliotekene av vår bibliotekar, og blir informert om utlånsrutinene og hvordan man går frem ved søk etter bøker.
 

Publisert 7. aug. 2018 11:23 - Sist endret 7. aug. 2018 11:30