Forskningsstøtte

IFIKKs ordning for forskningsstøtte tar utgangspunkt i begrepene oppstrøms og nedstrøms forskningsaktivitet.

Oppstrøms forskningsaktiviteter

Oppstrøms forskningsaktiviteter defineres best som alle aktiviteter som ikke er nedstrøms. Nedstrøms forskningsaktiviteter er virksomhet knyttet direkte til ferdigstilling av forskning og
presentasjon/spredning av denne til fagfeller, og ordningen for finansiering av slike aktiviteter er beskrevet nærmere nedenfor.

Alle andre forskningsaktiviteter er oppstrøms og skal i utgangspunktet finansieres med prosjektmidler eller personlige driftsmidler. Alle fast vitenskapelig ansatte har personlige driftsmidler på 15 000 til disposisjon hvert år, akkurat som før.*

For finansiering av oppstrøms forskningsaktiviteter, for eksempel arkivarbeid/datainnsamling, som det ikke finnes andre mulige finansieringskilder til, kan man søke Ledergruppa om midler. Det er ingen søknadsfrist eller -skjema, men aktiviteten må beskrives i nødvendig detalj, spesifiseres, budsjetteres og dokumenteres.

Faste seminarer og lignende får støtte per år som tidligere, etter innsendt budsjett.

Nedstrøms forskningsaktiviteter

Søknadsrunden om ekstra forskningsmidler, og den gamle småforskordningen, forsvinner. I stedet innføres et system der fast vitenskapelig ansatte som har behov for støtte til det vi kaller nedstrøms forskningsaktivitet får slik støtte automatisk, uten søknadsbehandling.

Det som faller inn under ordningen for automatisk støtte, er konferansepapere, tidsskriftartikler, antologier (kapitler og redaksjon), monografier eller minigrafier (som for eksempel Cambridge University Press’ Elements eller Libelli-serien til kunsthistorie og visuelle studier ved IFIKK). Paperet må presenteres på en vitenskapelig konferanse, og tidsskrift og forlag må være godkjent i det vitenskapelige kanalregisteret. (Søk på et spesifikt tidsskrift eller forlag via Register over vitenskapelige publiseringskanaler eller se godkjente tidsskrifter og forlag for hele fagfeltet via Norsk publiseringsindikator.) Behov for støtte til annen nedstrøms forskningsaktivitet henvises til instituttleders strategiske pott.

Det er utviklet et eget nettskjema for fast vitenskapelig ansatte som trenger nedstrømsstøtte fra instituttet. Bruk av skjemaet er en forutsetning for å få støtte. Aksept av konferansepaper eller av manus – for bøker forlagsavtale – må dokumenteres for at tilsagn om støtte kan gis.

  • For konferansedeltakelse med paper gis støtte til reise, opphold (kost, losji og kompensasjonstillegg) og konferanseavgift. Støtten er inntil 15 000 kr per konferanse. Maks konferansestøtte til en ansatt per år er 30 000 kr.
  • For tidsskriftartikler gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk og åpen tilgang. (OBS: Mange tidsskrifter har en publiseringsavtale som gir forskere ved UiO anledning til å publisere med åpen tilgang uten ekstra kostnader. Hvilke det gjelder, er angitt i kanalregisteret.) Støtten er inntil 20 000 kr per artikkel. Maks tidsskriftartikkelstøtte til en ansatt per år er 80 000 kr.
  • For kapitler i antologier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk og åpen tilgang. Støtten er inntil 10 000 kr per kapittel. Maks antologikapittelstøtte til en ansatt per år er 40 000 kr.
  • For redaktører av antologier gis støtte til indeksering. (For støtte til introduksjonskapitlet: se over). Støtten er inntil 5 000 kr per antologi. Maks antologiredaktørstøtte til en ansatt per år er 10 000 kr.
  • For monografier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk, indeksering og åpen tilgang. Støtten er inntil 100 000 kr per bok. Maks monografistøtte til en ansatt per år er 200 000 kr.
  • For minigrafier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk, indeksering og åpen tilgang. Støtten er inntil 50 000 kr per bok. Maks minigrafistøtte til en ansatt per år er 100 000 kr.

* Driftsmidler på kr 15 000,- forutsetter at du er fast ansatt i full stilling hele året.

Publisert 11. jan. 2023 16:06 - Sist endret 13. des. 2023 13:23