IFIKK: Utlysning av forsknings- og utdanningstermin 2022

Frist for å søke om forsknings- og utdanningstermin er tirsdag 1. juni. Her følger viktig informasjon om kvalifikasjonskrav og søknadsprosedyre.

Fullstendig beskrivelse finner du i HFs retningslinjer for tildeling av forsknings- og utdanningstermin.

Alle fast tilsatte i vitenskapelig stilling med undervisningsdel i stillingen har rett til å søke om forsknings- og utdanningstermin. Ansatte i stillinger uten forskningsdel i stillingen (lektor- og dosentstillinger) opparbeider ikke rett til å søke forskningstermin, men kan søke utdanningstermin.

Forskningstermin tildeles etter søknad og skal normalt kun tildeles ansatte med i gjennomsnitt minst 0,7 publikasjonspoeng per år i løpet av seks år. IFIKKs styre har i vedtak av 9. desember 2010 bestemt at innvilgelse av søknad om forskningstermin skal kobles sterkere til publiseringsresultater, og normalt vil kun ansatte som har publisert minst 2,1 poeng de siste tre årene være kvalifisert.

Utdanningstermin tildeles etter søknad. Det er normalt en forutsetning at vedkommende har balanse i arbeidspliktregnskapet, at prosjektet er utviklingsorientert og fremmer undervisningskvalitet.

Ansiennitet 

  • Professorer og førsteamanuenser med 45% undervisningsplikt kan søke forskningstermin for et halvt år etter tre års tjeneste eller ett år etter seks års tjeneste.
  • Ansatte uten forskningsdel i stillingen tjener opp rett til å søke utdanningstermin for et halvt år etter fire og et halvt års tjeneste, eller ett år etter ni års tjeneste.

Vi kan bli nødt til å prioritere mellom mange søknader, selv om alle søkerne oppfyller ansiennitetskravet. Dersom du er usikker på når du sist hadde forskningstermin, eller på antall publikasjonspoeng de siste tre årene, kan du kontakte Astrid for opplysninger om dette.

Vurderingskriterier

Tildeling av forsknings- og utdanningstermin må sees i sammenheng med fagenes undervisningsbehov og emneplaner slik at instituttet sikrer tilstrekkelige undervisningsressurser.

Alle søkere må legge fram en tilfredsstillende plan for terminen. Ved prioritering av søkere, skal det blant annet legges særlig vekt på:

  • Tidligere forsknings- og utdanningstermin og resultat av denne.
  • Faglig produksjon de siste seks årene, eventuelt siden forrige forsknings- og utdanningstermin.
  • Status for arbeidspliktregnskap.

Når ordningen med utdanningstermin nå trer i kraft, vil vi ha mange ansatte som kvalifiserer til å søke samtidig. På grunn av ressurssituasjonen vil det normalt ikke være mulig at mer enn én person per fag tar ut utdanningstermin hvert semester. For de fagene der undervisningen ikke i sin helhet kan tas over av andre ansatte, må utdanningstermin tas ut over lengre tid i en lavere prosent av stillingen. Ved prioritering mellom søkere, vil det i tillegg til tjenesteansiennitet, legges vekt på følgende kriterier:

  • Prosjektets kvalitet, utviklingsorientering og nytteverdi for instituttet/fakultet fremover
  • Samarbeid/tverrfaglighet
  • Opplegg for kompetansedeling med kolleger

Søknad

Søknadsfrist er 1. juni 2021. Søknad fylles ut i nettskjema. I skjemaet må du angi hvilket/hvilke semester du søker om forsknings- og utdanningstermin:

  • Vårsemesteret 2022, eller
  • Vår- og høstsemesteret 2022, eller
  • Høstsemesteret 2022, eller
  • Høstsemesteret 2022 og vårsemesteret 2023

Søknadene behandles av instituttets ledergruppe kort tid etter søknadsfristens utløp. Alle søkere får skriftlig svar.

Andre bestemmelser

  • Etter endt termin skal resultatene presenteres på en av instituttets samlinger eller faste seminarer, eller det skal sendes inn rapport til forskningsrådgiver.
  • Ansatte som går i forsknings- og utdanningstermin med mer enn ett semesters overskudd av timer i arbeidspliktregnskapet, vil få redusert overskuddet til tilnærmet balanse ved utgangen av terminen, da overskudd ut over ett semesters undervisningsplikt vil bli strøket.
  • For ansatte som er i forsknings- og utdanningstermin, full permisjon eller er fullt frikjøpt til prosjektdeltakelse føres ikke undervisning og administrasjon i arbeidspliktregnskapet. Det gjøres unntak for veiledning av master- og PhD-kandidater, se våre retningslinjer for arbeidspliktregnskap.
Publisert 30. apr. 2021 09:55 - Sist endret 30. apr. 2021 09:55