IFIKK: forskningsstøtte for 2023

Fra 2023 innfører IFIKK en ny ordning for forskningsstøtte.

Den nye ordningen erstatter søknadsrunden som ble brukt tidligere. Den gamle småforskordningen forsvinner også. I stedet innføres et system der fast vitenskapelig ansatte som har behov for støtte til det vi har kalt nedstrøms forskningsaktivitet (definisjon nedenfor), får slik støtte automatisk, uten søknadsbehandling.

Ansatte med prosjektmidler som kan finansiere aktiviteten, anses ikke å ha behov for støtte fra instituttet. Oppstrøms aktivitet må finansieres med personlige driftsmidler, prosjektmidler eller – i særlige tilfeller – med støtte fra instituttleders strategiske pott (der det ikke er egen søknadsrunde). Eksempelvis vil en workshop som to eller flere fast vitenskapelig ansatte går sammen om, kunne få støtte på denne måten.

Faste seminarer o.l. får støtte per år som tidligere, etter innsendt budsjett.

Nedstrøms forskningsaktivitet er å forstå som deling eller spredning av forskning til fagfeller. Det som faller inn under ordningen for automatisk støtte, er konferansepapere, tidsskriftartikler, antologier (kapitler og redaksjon), monografier eller minigrafier (som Cambridge University Press’ Elements eller Libelli-serien til kunsthistorie og visuelle studier ved IFIKK). Paperet må presenteres på en vitenskapelig konferanse, og tidsskrift og forlag må være godkjent i det vitenskapelige kanalregisteret. (Søk på et spesifikt tidsskrift eller forlag via Register over vitenskapelige publiseringskanaler eller se godkjente tidsskrifter og forlag for hele fagfeltet via Norsk publiseringsindikator.) Behov for støtte til annen nedstrøms forskningsaktivitet henvises til instituttleders strategiske pott.

Det er utviklet et eget nettskjema for fast vitenskapelig ansatte som trenger nedstrømsstøtte fra instituttet. Bruk av skjemaet er en forutsetning for å få støtte. Aksept av konferansepaper eller av manus – for bøker forlagsavtale – må dokumenteres for at tilsagn om støtte kan gis.

  • For konferansedeltakelse med paper gis støtte til reise, opphold (kost, losji og kompensasjonstillegg) og konferanseavgift. Støtten er inntil 10 000 kr per konferanse. Maks konferansestøtte til en ansatt per år er 20 000 kr.
  • For tidsskriftartikler gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk og åpen tilgang. (OBS: Mange tidsskrifter har en publiseringsavtale som gir forskere ved UiO anledning til å publisere med åpen tilgang uten ekstra kostnader. Hvilke det gjelder, er angitt i kanalregisteret.) Støtten er inntil 20 000 kr per artikkel. Maks tidsskriftartikkelstøtte til en ansatt per år er 80 000 kr.
  • For kapitler i antologier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk og åpen tilgang. Støtten er inntil 10 000 kr per kapittel. Maks antologikapittelstøtte til en ansatt per år er 40 000 kr.
  • For redaktører av antologier gis støtte til indeksering. (For støtte til introduksjonskapitlet: se over). Støtten er inntil 5 000 kr per antologi. Maks antologiredaktørstøtte til en ansatt per år er 10 000 kr.
  • For monografier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk, indeksering og åpen tilgang. Støtten er inntil 100 000 kr per bok. Maks monografistøtte til en ansatt per år er 200 000 kr.
  • For minigrafier gis støtte til språkvask, oversettelse til engelsk, indeksering og åpen tilgang. Støtten er inntil 50 000 kr per bok. Maks minigrafistøtte til en ansatt per år er 100 000 kr.
     
Publisert 20. des. 2022 14:28 - Sist endret 2. mai 2023 10:05