Sitering av forskningsdata

Alle data som brukes i publikasjoner skal siteres, uavhengig om det er data du selv fremskaffer og arkiverer eller om det er data fra andre kilder. 

Hvordan sitere data

Det er ingen vesentlig forskjell på det å sitere datasett versus publikasjoner. Det er viktig at du krediterer opphavsperson(er) og at du henviser til forskningsdatasettet ved å legge ved DOI-en som datasettet har fått i arkiv.

Datasettet siteres etter gjeldende siteringsstil i teksten. Ofte vil det passe med en referanse i metodekapittelet, og referansen legges i referanselisten.

Noen vil også ønske å legge referansen til datasettet i en tilgjengelighetserklæring for dataene (data availability statement) der tidsskriftet krever slike. 

En referanse til et datasett bør inneholde følgende informasjon:

  • forfatter, person(er) eller organisasjon som har laget eller samlet dataene
  • tittel på datasettet
  • publiseringsdato
  • arkiv/utgiver
  • identifikator, DOI eller annen persistent identifikator til datasett eller enkelt filer
  • versjonsnummer

Sitering og arkivering av egne data

Ved å arkivere dataene som du bygger dine publikasjoner på og sitere disse, lager du en kobling mellom publikasjon og data som gjør det lett for andre å finne frem til dataene dine. Les mer om arkivering av data.

Anbefalinger og verktøy

Flere dataarkiv har anbefalinger til hvordan datasettet skal siteres.

Referansehåndteringsverkøy som Zotero lar deg velge datasett som materialtype og referansen vil da komme opp med korrekt visning passert på stilen du velger. Les mer om Zotero

 

Forskningsdata: Tematisk oversikt

Hovedside for forskningsdatahåndtering

Publisert 2. juli 2024 09:20 - Sist endret 8. juli 2024 09:18