Styrende dokumentasjon

Helseforskningsloven gjelder for medisinsk og helsefaglig forskning på mennesker, humant biologisk materiale eller helseopplysninger. Den gjelder ikke for etablering av helseregistre, men omfatter pilotstudier og utprøvende behandling. Loven gjelder forskning på norsk territorium eller når forskningen skjer i regi av en forskningsansvarlig som er etablert i Norge. Formålet er å fremme god og etisk forsvarlig medisinsk og helsefaglig forskning.

All forskning som utøves ved fakultetet, og av prosjektledere med fakultetstilknytning, skal skje innenfor lov- og forskriftsbestemte rammer. Videre skal:
  • forskningen organiseres på en måte som ivaretar etiske, medisinske, helsefaglige, vitenskaplige og personvernmessige forhold
  • rutiner, infrastruktur og systemer sikre at prosjektene organiseres, settes i gang, gjennomføres, avsluttes og etterforvaltes forsvarlig
  • det organisatoriske rammeverket være slik at forskere og annet personell settes i stand til å ivareta sine lovpålagte plikter
  • personell som deltar i prosjekter ha tilstrekkelig kompetanse til dette

Fakultetet har et ansvar dersom mangelfulle rutiner kan ha ført til at forskning som ikke har vært etisk eller faglig forsvarlig er gjennomført. For fakultetet er internkontroll et sentralt element for å sikre forsvarlighet og for å fange opp eventuelle tilfeller av uredelighet i forskningen. Hvor omfattende kravene er, avhenger av det enkelte prosjekt og hvor omfattende dette er i forhold til for eksempel antall deltagere, implikasjoner for personvern, prosjektets lengde og antall forskere som skal delta.

Ansvaret er organisatorisk og på systemnivå. Fakultetet skal ha overordnet kontroll med alle forskningsprosjekter ved institusjonen. Dette innebærer utvikling og vedlikehold av systematiske tiltak som fremmer god forskning og som sikrer at forskningen planlegges, organiseres, gjennomføres og avsluttes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av helseforskningsloven.

Fakultetets mål med medisinsk og helsefaglig forskning er å styrke stillingen som forskningsuniversitet av høy internasjonal standard, utdanne kandidater med fagkompetanse på høyt europeisk nivå og gi studentene et godt grunnlag for videre utvikling – både som fagpersoner og samfunnsborgere. Videre ønsker fakultetet å bidra aktivt til at forskningsbasert kunnskap nyttiggjøres i samfunnet og arbeide for å gi allmennheten innsikt i vitenskapelig tenkning og oppdatert kunnskap om forskningens resultater.

Publisert 28. okt. 2015 15:18 - Sist endret 11. mai 2017 13:49