Søknadsbehandling for opptak med ekstern finansiering

Retningslinjer for behandling av søknader om opptak på ph.d.-programmet i humanistiske fag. Retningslinjene gjelder søknad om opptak med ekstern finansiering.

Disse retningslinjene gjelder behandling av søknader om opptak med ekstern finansiering. Det er egne retningslinjer for behandling av stipendsøknader.

Søknadsfrist

Søknader om opptak med ekstern finansiering behandles løpende. Instituttene skal helst levere innstilling innen tre uker etter at søknadene ble oversendt fra fakultetet, senest fire uker.

Søknad

Søknad sendes til Det humanistiske fakultet, på fastsatt søknadsskjema og i henhold til instruks. Søknader som ikke er sendt inn i henhold til kravene avvises uten videre behandling.

Det skal normalt søkes om opptak på et doktorgradsprogram innen tre (3) måneder etter oppstart av det forskningsprosjekt som skal lede frem til ph.d.-graden. Dersom det gjenstår mindre enn ett års fulltidsarbeid med doktorgradsprosjektet, skal søkeren avvises.

Informasjon på eksterne ph.d.-sider om søknad om opptak med ekstern finansiering

Prosjektbeskrivelse

Prosjektbeskrivelsen utformes i henhold til fakultetets mal. Prosjektbeskrivelsen kan ikke være lenger enn 14.000 tegn, inkludert mellomrom. Prosjektbeskrivelsen kan skrives på norsk (ev. dansk eller svensk) eller engelsk.

Mal for prosjektbeskrivelse

Opptakskrav

Opptak på doktorgradsprogrammet har fullført forskerutdanning fram til doktorgrad som mål.

For opptak til doktorgradsprogrammene ved Universitetet i Oslo, kreves det at søkeren har minst femårig grunnutdanning (mastergrad eller tilsvarende), eller tilsvarende utdanning som det enkelte fakultet har godkjent som grunnlag for opptak. I særskilte tilfeller kan fakultetet gi opptak på bakgrunn av ettårig master, etter en vurdering av studiets omfang og kvalitet.

Mastergrad (eller tilsvarende) skal være oppnådd og sensur skal foreligge ved søknadstidspunktet. Det er ikke anledning til å ettersende attester og vitnemål.

Opptak av kandidater forutsetter at fakultetet har veiledningskompetanse og -kapasitet på det felt søkeren vil skrive sin avhandling innenfor.

Opptak på doktorgradsprogrammet forutsetter at kandidaten sikres arbeidsplass, tilgang til bibliotek og til gode IKT-løsninger. Kandidatene skal integreres i et aktivt fagmiljø. Dersom disse forholdene ikke er tilfredsstillende, vil det ikke kunne gis opptak.

Finansiering

Søkeren må ha dokumentert og sannsynliggjort at han/hun har tid til å gjennomføre doktorgradsprosjektet innenfor en tidsramme på 3 års fulltidsarbeid med forskerutdanning. Søknader med 4 års opptaksperiode kan vurderes. Ekstern finansiering kan være for eksempel stipendstilling ved høgskole/annet universitet, annen ansattelse i vitenskapelige institusjoner med tid til egen forskning eller studiestipend fra hjemlig universitet, Kvoteprogrammet eller andre finansieringsordninger.

Vurdering av søknad

Instituttet ved ph.d.-leder vurderer først om søknaden er faglig relevant for instituttet, om instituttet har veiledningskapasitet og eventuelt kontorplass, og om søkeren er tilknyttet et aktivt og relevant forskningsmiljø. 

Dersom prosjektet vurderes som relevant, og instituttet har veiledningskapasitet, skal søknaden vurderes av minst to fagpersoner. Instituttet bestemmer selv hvilke to fagpersoner som skal vurdere søknaden. Dersom prosjektet ikke er relevant eller instituttet ikke har veiledningskapasitet, returneres søknaden til fakultetets saksbehandler.

Ph.d.-leder fordeler søknaden til de to fagpersonene, som gjør hver sin vurdering på eget vurderingsskjema:

Søknadene vurderes i henhold til følgende kriterier:

  • Egnethet: Søkerens fagbakgrunn og karaktergrunnlag, studieprogresjon, tid fra avsluttende eksamen og relevant faglig aktivitet.
  • Prosjektkvalitet: Prosjektets vitenskapelige kvalitet, forskningsmessig aktualitet og nyskapning, faglig relevans for fagmiljø ved HF og gjennomførbarhet innenfor rammene av ph.d.-program og stipendstilling.
  • Tilknytning: Opptak med ekstern finansiering forutsetter at søkeren har tilknytning til et relevant og aktivt forskningsmiljø. Slik tilknytning vil være arbeidsplass ved høgskole, universitet eller annen forskningsinstitusjon som vurderes som faglig relevant, eller kontorplass ved ett av fakultetets institutter (dette forutsetter at instituttet har kapasitet til og ønsker å stille arbeidsplass til rådighet).

Vurderingene er unntatt offentlighet og sendes ikke til søkeren.

Dersom en søknad er uendret og vurdert innenfor de siste 12 mnd, i forbindelse med stipendsøknad eller søknad om opptak med ekstern finansiering, kan instituttet legge disse vurderingene til grunn for sin innstilling.

Innstilling

På bakgrunn av instituttets første vurdering og de to vurderingene fra fagpersonene av søknadens kvalitet, skriver ph.d.-leder en innstilling på vegne av instituttet og i henhold til egen mal. De to vurderingsskjemaene for hver søknad skal legges ved innstillingen.

Innstillingene er unntatt offentlighet og sendes ikke til søkeren.

Saksbehandling

Fakultetets saksbehandler setter instituttets ph.d.-koordinator i kopi på søknaden i ePhorte og gir beskjed per epost om at den er godkjent på formelt grunnlag og klar for faglig vurdering. Instituttets saksbehandler videresender søknaden til ph.d.-leder. Når innstillingen er ferdig legger instituttets saksbehandler innstillingen på saken i ePhorte som N-notat (tittel: "Innstilling fra Instituttnavn - NN" med fakultetets saksbehandler som mottaker. Skjerm med offl § 13 jf fvl § 13.1 og merk søkerens navn som skjerma. Gi beskjed til fakultetets saksbehandler per epost om at innstillinga er levert. De utfylte vurderingsskjemaene legges som vedlegg til innstillingen.

Opptak

Fakultetet selv fatter vedtak om opptak på ph.d.-programmet på bakgrunn av instituttets innstilling og etter vurdering av tids- og finansieringsplan.

Opptaksavtale

Ved opptak til fakultetets doktorgradsprogram inngås avtale mellom kandidaten og Fakultetet.

For doktorgradskandidater med finansiering fra, tilsetting hos eller andre bidrag fra en ekstern part, skal det inngås egen avtale mellom kandidaten, Universitetet og den eksterne part om ansvarsplassering i forbindelse med doktorgradsprosjektet, mht. veiledning, gjennomføring av kurs og tilknytning til fagmiljø og grad av deltagelse/tilstedeværelse på doktorgradsprogrammet. Universitetets Avtale for gjennomføring av doktorgradsutdanning i samarbeid med ekstern part skal benyttes.

Publisert 17. feb. 2022 15:01 - Sist endret 28. feb. 2023 14:50