Referat fra nettverksmøte 12. desember 2013

Til stede: Tone, Katalin, Tron, Guro, Tina

Ikke til stede: Vera, Ragna, Anna, Bente

Saker:

1. FS-kvarter - utsatt til januar

2. Fremdriftsrapporter og arkivering:
Tina orienterte om og delte ut oversikt over anbefalt fremgangsmåte for høsten 2013. Cecilie oppretter en journalpost i ePhorte ca 10. januar som enhetene svarer på.
Oppsummering til fakultetet - frist 1. februar 2014.

3. NIFU-rapportering
Husk: rapportering av kandidater som har disputert i perioden 01.07.13 - 31.12.13. Halvard kontrollerer tidlig i januar - tar kontakt med enhetene hvis det er noe som mangler. Det blir 59 dr.grader i 2013.

4. Frister i undervisningsplanleggingen for ph.d.-emner
Programstyret diskuterte frister i undervisningsplanleggingen i møtet 21.11.13. Det var positiv stemning for å innføre frister i utvalgte ph.d.-emner, men det var ønske om å være fleksible i forhold til påmeldingsfrister der det er hensiktsmessig. Jeg ber om at dere diskuterer på enhetene hvilke emner det er relevant å innføre frister for - og om det for enkelte emner er hensiktsmessig med en langtidsplanlegging som mer enn ett semester av gangen.

5. NOKUT-evalueringen:
Den foreløpige NOKUT-evalueringen kom 18. november. UiOs kvalitetssystem er godkjent, men evalueringskomiteen har mange kritiske kommentarer til kvalitetssystemet for ph.d. Hovedkommentaren deres er at kvalitetsarbeidet i for liten grad er systematisert. De mener kvalitetssystemet bør forenkles, og stille krav om evaluering og rapportering av kritiske risikofaktorer for kvaliteten i forskerutdanningen ved fakultetene. Systemet burde inneholde rutiner som omfattet veiledning, faglig miljø, fremdrift, frafall, utdanningsdelens kurs, og angi rutiner for å analysere resultater og peke på tiltak som kan iverksettes.Komiteen mener UiO må prioritere å få gjennomført revisjonen av kvalitetssystemet for forskerutdanningen.

Fakultetet skal legge en plan for oppfølging av evalueringen, men avventer i første omgang en sentral prosess for i verksetting av tiltak for å bedre kvalitetssikringen av forskerutdanningen.

6. Årshjul for 2014:

Nettverket diskutere hvilke prosjekter som kan/bør planlegges i 2014 - ut fra årsplantiltak og behov.

7. Evaluering av ph.d.-nettverket:

Nettverket er fornøyde med møtene, men kan gjerne møtes hyppigere og litt kortere. Det må være tid til å diskutere egne tema i hvert møte. I 2014 forsøker nettverket å møtes tirsdager hver annen uke, kl. 13:00-14:00. Forslag til tider sendes i doodle-poll. Det blir et heldagsseminar i april (før påske).

8. Frist for behandling av godkjenningssøknader for ph.d.-kurs?
Forvaltningsloven §11a regulerer hvilken saksbehandlingstid vi som forvaltningsorgan kan ha:

Forvaltningsorganet skal forberede og avgjøre saken uten ugrunnet opphold.

Dersom det må ventes at det vil ta uforholdsmessig lang tid før en henvendelse kan besvares, skal det forvaltningsorganet som mottok henvendelsen, snarest mulig gi et foreløpig svar. I svaret skal det gjøres rede for grunnen til at henvendelsen ikke kan behandles tidligere, og såvidt mulig angis når svar kan ventes. Foreløpig svar kan unnlates dersom det må anses som åpenbart unødvendig.

I saker som gjelder enkeltvedtak, skal det gis foreløpig svar etter annet ledd dersom en henvendelse ikke kan besvares i løpet av en måned etter at den er mottatt.

9. Begrunnelse og klage på karakter på emner på ph.d.:
Det er få eksempler på kandidater som har strøket på et ph.d.-emne og som ikke har anledning til å få tilbakemeldinger/levere avhandling på ny. Dersom vi får "klagesaker" er det følgende som er det formelle rammeverket:

I Forskrift for graden ph.d. ved UiO står det følgende:

§ 8.1 Regelverk, formål, innhold og omfang

Enkelte bestemmelser om eksamener i lov om universiteter og høyskoler samt relevante bestemmelser i forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Oslo regulerer elementer med eksamen som inngår i ph.d.-programmets opplæringsdel.

UH-loven fastslår i § 5-3 om Klage over karakterfastsetting - rett til begrunnelse at:

(4) En kandidat kan klage skriftlig over karakteren for sine egne prestasjoner innen tre uker etter at eksamensresultat er kunngjort. Ny sensurering skal da foretas.(...)

(Lovteksten på engelsk ligger her: www.ub.uio.no/ujur/ulovdata/lov-20050401-015-eng.pdf)

I tillegg definerer § 3-9 Eksamen og sensur at:

(5) Ved ny sensurering etter §§ 5-2 og 5-3 benyttes minst to nye sensorer, hvorav minst én ekstern. Endring kan gjøres både til gunst og ugunst for klager.(...)

10. Minner om:

a) UHRs seminar om forskerutdanning i Stavanger 2.-3. juni 2014 (Hold av tidspunktet!)

b) 31.12.13 er frist for å melde tilbake FS-saker som dere ønsker Cecilie skal ta med videre til Forum for Forskerutdanning. Hvilke rapporter ønsker dere? Hva er problemat

Publisert 30. juli 2015 08:33 - Sist endret 16. aug. 2021 17:23