Vilkår for å få eget nettsted

Vilkår for å kunne søke om eget nettsted ved UiO og retningslinjer for oppsett og plassering av egne nettsteder.

Hvem kan få eget nettsted?

Tilbudet om eget nettsted er primært begrenset til følgende typer tiltak: 

  1. Større forskningssentre/-enheter (inkludert NFR-finansierte sentre og tverrfaglige og tverrfakultære sentre/enheter)
  2. EU-finansierte prosjekter med eksterne samarbeidspartnere der UiO er koordinator
  3. Infrastrukturer/kjernefasiliteter, publikumsressurser og andre typer enheter ved UiO som kan oppfylle vilkår for å få eget nettsted (se under).

Tiltak i kategori 1 og 2 får som regel innvilget søknad om eget nettsted. Tiltak i kategori 3 vurderes individuelt, og kan få tildelt eget nettsted for eksempel på følgende vilkår:

  • navigasjonskonflikter knyttet til UiOs hovedmeny (f.eks. mellom menypunktet "Studier" i UiOs hovedmeny og studietilbud ved et senter) 
  • spesifikke målgrupper som i liten grad skal benytter øvrig nettinnhold
  • likeverdige samarbeid der UiO ikke skal være fremtredende partner

Tildeling forutsetter en person ved tiltaket som er ansvarlig for nettsidene i samarbeid med ansvarlig nettredaktør på fakultet/museum/senter.

Oppsett/utforming og plassering

Når et tiltak får innvilget eget nettsted, må det også avgjøres hvilken type oppsett/utforming som skal brukes, og hvor i strukturen nettstedet skal plasseres. 

Her går det et grunnleggende skille mellom tiltak der UiO er eneste eier/deltaker og tiltak der andre aktører, for eksempel andre universiteter, er med som samarbeidspartnere.

Kort oppsummert blir nettsteder for rene UiO-tiltak opprettet med UiOs design og plassert i vanlig UiO-struktur. Tiltak som inkluderer eksterne samarbeidspartnere kan enten følge UiOs design og struktur, eller velge en mer nøytral utforming på nettstedet og få et eget subdomene.

Tiltak der UiO er eneste eier/deltaker

Design/utforming

Tiltak der UiO er eneste eier/deltaker, for eksempel et SFF uten eksterne samarbeidspartnere eller en tverrfakultær satsing, får nettsted med UiOs design. 

Nettstedet har egen toppmeny, med navn på enheten plassert øverst på siden. Det har UiO-logo øverst i venstre hjørne. 

Skjermdump av forsiden til Cell med logo, enhet og navn markert i farger
Skjermdump fra nettstedet til Senter for erfaringsbasert juridisk læring, plassert under Det juridiske fakultet. Utsnittet viser plassering av UiOs navnetrekk (indikert med grønn ramme), navn på fakultet (blå ramme) og navn på selve tiltaket (oransje ramme).

Se en mer detaljert beskrivelse av eget nettsted i UiO-design.

Plassering

Tiltak der UiO er eneste deltaker skal plasseres i UiO-struktur, etter følgende retningslinjer: 

  • Hvis tiltaket ligger under et enkelt fakultet/museum/senter, plasseres nettstedet enten på rot på fakultet (gjelder NFR-sentre og andre sentre som involverer flere fakulteter), eller under /forskning/sentre/ på institutt (dersom sentret er tilknyttet ett institutt).
  • Hvis tiltaket er tverrfakultært, plasseres det på enten rot på uio.no (uio.no/[nettsted]), eventuelt på rot på et av de involverte fakultenes nettsted ([fakultet].uio.no/[nettsted])

Tjenester, applikasjoner og publikumsressurser som av tekniske eller sikkerhetsmessige årsaker ikke kan plasseres i vanlig struktur, kan få innvilget subdomene. Søknader om dette behandles individuelt.

Tiltak med eksterne samarbeidspartnere

Design/utforming

Sentre, EU-prosjekter der UiO er koordinator samt andre tiltak som er samarbeid mellom UiO og en eller flere andre institusjoner og oppfyller øvrige vilkår for å få eget nettsted, tilbys en utforming på nettstedet med et mer nøytralt preg.

Her er det to alternativer. 

Alternativ 1: Fargemal

Fargemalen kommer med et ferdig oppsatt design. Det er tre ulike fargeprofiler å velge mellom: grønntoner, bruntoner eller blåtoner.

Det er lagt opp til å ha enten egen logo eller navn på tiltaket øverst i venstre hjørne, og nettsiden har en egen toppmeny. UiOs logo er ikke inkludert på topp.

Skjermdump av forsiden til Prima med egen logo markert i venstre hjørne
Skjermdump av forside for nettstedet til SFF-et Prima, et samarbeid mellom UiO og OUS: Grønn fargemal med egen logo øverst til venstre (markert med grønn ramme).

Se en mer detaljert beskrivelse av fargemalen.

Alternativ 2: Skreddersydd design

Dersom fargemalen ikke dekker behovene og man ønsker et helt unikt, skreddersydd design så må det søkes om å få gjennomføre et betalt utviklingsprosjekt med IT-avdelingen.

Kostnader for et slikt prosjekt starter på kr 100.000 for teknisk utvikling og må dekkes av kunden. Det må også beregnes kostnader for design av visuell profil. I tillegg kommer drift og supportavtale på kr 34.900 årlig (2023-pris).

Merk at denne typen nettsted også er mer tidkrevende å få satt opp, og det er lenger ventetid før prosjektet kan settes i gang. 

Plassering

  • UiO-tiltak med eksterne samarbeidspartnere kan få eget subdomene: <navn>.uio.no
  • EU-prosjekter der UiO er koordinator kan også søke om plassering på eget .org-domene eller .eu-domene.

Se retningslinjer for UiOs domenestruktur for utfyllende informasjon. 

Mulighet for å følge retningslinjer for rene UiO-tiltak

Tiltak med eksterne samarbeidspartnere kan velge å følge retningslinjene for rene UiO-tiltak, dersom de ønsker det.

Retningslinjer for brukerstøtte

Følgende retningslinjer for brukerstøtte gjelde i alle tilfeller der det opprettes et eget nettsted:

  • Nettredaktør ved enhet er tiltakets kontaktpunkt for råd og hjelp.
  • IT-avdelingen vedlikeholder løsningen som en del av UiOs designrammeverk og driftsopplegg. Nettredaktør ved enhet kan kontakte IT ved behov.
  • Eventuelle innspill til videreutvikling av egne nettsteder i UiO-design/fargemal skal meldes inn til nettredaktør ved enhet, som spiller inn videre til sentral nettredaktør.

Prosess for søknad og opprettelse

Søknad om eget nettsted og en eventuell prosess for opprettelse håndteres av nettredaktør ved fakultet/museum/senter.

Mer informasjon om prosess for opprettelse av eget nettsted

Publisert 6. juli 2023 20:44 - Sist endret 18. juli 2024 12:56