English version of this page

Rekrutteringpolitikk for vitenskapelige stillinger

De ansatte er vår viktigste ressurs. For at Universitetet i Oslo skal nå sine mål om å være et europeisk ledende universitet, må vi rekruttere dyktige og motiverte ansatte.


Regelverk

All rekruttering ved UiO foregår etter de rammene som fremgår av Lov om universiteter og høgskoler (lovdata.no), med den tilhørende Forskrift til lov om universiteter og høyskoler (lovdata.no). I tillegg har Universitetet i Oslo utarbeidet egne retningslinjer og regler ved ansettelse. I denne sammenheng er særlig Regler for ansettelse i professorater og førsteamanuensisstillinger ved UiO aktuell.

Dette dokumentet tar ikke sikte på å endre på reglene som er vedtatt for ansettelse i vitenskapelige stillinger. Dokumentets formål er å beskrive Universitetet i Oslo sin overordnede policy for rekruttering til vitenskapelige stillinger.

Veiledende prinsipper

  • Tiltrekning av de beste kandidater
    For å være sikker på at vi får best mulig søkere må stillinger utlyses både i Norge og internasjonalt. Målsetningen om å rekruttere internasjonalt ledende forskere kan reise noen dilemmaer. Enkelte fakulteter har nasjonale oppgaver og sektoransvar. De fleste av fakultetene har undervisning på norsk, og mange av de ansatte må dermed kunne undervise på norsk. Fagdisiplinene er viktige sektoraktører hvor de ansatte må ha kunnskap om norske systemer, norsk kontekst og den nasjonale kunnskapsproduksjonen.
  • Mangfold
    UiO trenger et differensiert vitenskapelig personale og mangfold innenfor fag, kjønn og minoriteter. Dette kan ivaretas ved å nedsette en komite allerede før kunngjøring for å lete etter kandidater med toppkompetanse nasjonalt og internasjonalt, også blant minoriteter og det underrepresenterte kjønn. Det er også viktig å balansere forholdet mellom forskning og utdanning. UiO har behov for å heve undervisningskompetansen og utdanningskvaliteten, i tråd med de føringer som er lagt i Kvalitetsmeldingen (Meld. St. 16 (2016–2017) Kultur for kvalitet i høyere utdanning) (regjeringen.no).
  • Balanse
    Det er derfor viktig å rekruttere personer med høy undervisningskompetanse og som kan være drivere i utvikling av undervisningen. Det må samtidig være en god balanse mellom forskningskompetanse og undervisningskompetanse fordi fast vitenskapelige ansatte som hovedregel skal inneha delte stillinger (førsteamanuensis/professor). Bruk av innstegstillinger for akademikere som har vist stor vilje og evne til å undervise kan være et annet virkemiddel.
  • Tverrfaglig samarbeid
    Ved UiO er det behov for å legge bedre til rette for etablering av samarbeidsstillinger på tvers av fakultetene og faglige disipliner. Dette er stillinger som er delt mellom instituttet og fakulteter. Delte stillinger er et viktig strategisk virkemiddel for å oppnå større reell tverrfaglighet.

Overordnede felles mål for rekruttering til vitenskapelige stillinger

Rekrutteringsutfordringene er ulike ved UiO sine enheter. Det er derfor viktig at UiO åpner for at rekruttering tilpasses til lokale (fakultet/institutt) behov og utfordringer. På tross av UiO sin heterogenitet har vi en overordnet felles målsetting for rekruttering:

Mål 1: UiO skal bruke rekruttering som et strategisk virkemiddel

  1. Det er et ledelsesansvar å sørge for gode rekrutteringsprosesser som sikrer at vi får ansatt de best kvalifiserte.
  2. UiO skal klargjøre hva toppkvalitet og internasjonaliseringsperspektivet innebærer ved en institusjon som er så heterogen som UiO, hvor også nasjonale oppgaver og samfunnsoppdraget må hensyn tas.
  3. UiO skal tydeliggjøre utdanningsperspektivet i rekrutteringen, blant annet gjennom å rette oppmerksomhet mot kandidatenes bidrag til kvalitetsutvikling av utdanningen.
  4. UiO skal gjennom sin rekrutteringspolitikk legge til rette for god kjønnsbalanse og rekruttering av minoriteter, også til akademiske toppstillinger.
  5. UiO skal analysere om det er særskilte rekrutteringsutfordringer knyttet til spesifikke stillingsgrupper og vurdere målrettede tiltak for å møte utfordringene.
  6. UiO skal utnytte det handlingsrom som aldersavganger gir og gjennomføre en langsiktig og målrettet bemanningsplanlegging. Dette handlingsrommet kan brukes strategisk til å bedre kjønnsbalansen i akademiske toppstillinger.
  7. UiO skal etablere arenaer for erfaringsdeling og utvikling av beste praksis.

Mål 2: UiO skal være attraktiv for, og rekruttere, de best kvalifiserte
vitenskapelige ansatte nasjonalt og internasjonalt

  1. UiO skal være en attraktiv arbeidsplass som rekrutterer målrettet nasjonalt og internasjonalt.
  2. UiO skal tilby konkurransedyktige betingelser og synliggjøre disse for sine kandidater.
  3. UiO skal ha en helhetlig karrierepolitikk med tydelige karriereveier.
  4. UiO kan i særlige tilfeller bruke kallelse for å rekruttere toppforskere. Ved bruk av kallelse skal det rettes særlig oppmerksomhet mot kjønnsbalanse i kallelsene over tid.
  5. UiO skal bruke innstegstillinger for å understøtte virksomhetens rekrutteringsstrategiske målsettinger.
  6. UiO skal legge til rette for økt bruk av delte stillinger og rekruttering på tvers av fagdisipliner.
  7. UiO skal tydeliggjøre kompetansekravene til vitenskapelige stillinger og forbedre kunngjøringene slik at stillingene fremstår som attraktive for kandidatene.

Mål 3: UiO skal ha en konkurransekraftig og profesjonell rekrutteringsprosess

  1. UiO skal redusere tidsbruken i gjennomføring av rekrutteringsprosessen ved å sette mål for mer effektive rekrutteringsprosesser og følge opp de tidsfrister som blir satt.
  2. UiO skal identifisere virksomhetsovergripende hindringer og iverksette tiltak for en forbedret rekrutteringsprosess.
  3. UiO skal aktivt bruke letekomiteer for å øke tilfanget av toppkvalitet, kjønnsbalansen i vitenskapelige toppstillinger og mangfoldet i akademia.
  4. UiO skal vurdere arbeidsdelingen mellom de ulike organer/komiteer i rekrutteringsprosessen for å tydeliggjøre ansvarsforholdene og gjennom dette øke kvaliteten i rekrutteringen.
  5. UiO skal øke rekrutteringskompetansen hos ledere og hos støtteapparat for å sikre at alle kvalifikasjoner hos kandidatene blir vurdert på en effektiv og tilfredsstillende måte og for at UiO fremstår som en attraktiv arbeidsgiver for sine kandidater.
  6. UiO skal tilby internasjonale vitenskapelige ansatte målrettede mottakstjenester gjennom et felles og koordinert sentralt tilbud.
Publisert 25. feb. 2019 14:30 - Sist endret 11. juli 2024 08:42