Prosjekt fellesløsninger innen forskerstøtte: Referat fra møte i ekspertgruppen for Marie Curie-prosjekter (MSCA)

Ekspertgruppen møtes for å diskutere MSCA IF-runden, felles tilbakemeldingsskjema og grønn implementering av MSCA. 

Oppgaver fra møtet:

Tilbakemeldingsmal
legge i Teams (Hanna). 
Magnus kaller inn til arbeidsmøte om tiltak og mål for gruppa, som presenteres for ekpertgruppa neste møte, 8. oktober. 

Til stede:

Marta Lorens-Thommesen (MED), Hilde Hvistendahl (MN), Hanna Karv (UV), Tone Wang (KHM), Ann Kristin Sørli Halvorsen (FADM), Magnus Garder Evensen (HF, ref.)

Agenda:

Oppdatering fra alle om hvordan IF-runden gikk
Felles tilbakemeldingsmal
Grønn implementering av MSCA
Oppfølging av nettsider: drift, dokumentasjonskrav
Gjøremål og leveranser for gruppa

Om grøn implementering:
Katinka Elisabeth Grønli ved UiO Energi er nominert til Kommisjonens ekspertgruppe for grønn implementering av MSCA. Målet er å gjøre MSCA Actions grønnere, og utarbeide en "green charter", veiledningsmateriell og beste praksis. Katinka sender oss noe tekstlig vi kan diskutere, og vi ser på ideer og tiltak ekspertgruppen kan bidra med. 

Referat:

  1. Oppdatering fra alle om hvordan IF-runden gikk:
    Generelt har årets runde vært bra, og ganske på linje med foregående år. MN: har hatt 21 i snitt, i år 25. NHM har 4. UV: 5 sendt, skal ha gjennomgang av prosess med den tverrfakultære gruppa. KHM: 4 sendt, samme som i fjor. Disse fordeler seg annerledes i organisasjoner - og viser at MSCA er etablert som noe ansatte vet om. Forskningsrådgiverene har blitt bedre på MSCA. MED: 4 sendt, men har også lyst ut stillinger til Scienta Fellows - 26 stk. HF: 32 sendt, nye forskningsrådgivere gjorde en god jobb. Totalt har det blitt sendt inn 94 søknader fra UiO. 
  2. Felles tilbakemeldingsmal (Hanna og Tone):
    En tilbakemelidngsmal er utviklet, og Hanna viste denne til ekspertgruppa.
    Malen er delt med den tverrfakultære samarbeidsgruppa som har jobbet med årets MSCA IF, men det var opp til en hver å bruke den. Malen må enda jobbes noe med.
    Den bygger på Enspire sin mal for ERC, og har stikkord om elementer man skal ha med. For at malen skal bli et praktisk redskap, må den jobbes noe med. Oppsummeringsmøte med samarbeidsgruppa før revidert versjon. Malen er litt for omfattende, men grundig og gir en mer strukturert tilbakemelding, selv om kommentarer rett i søknadstekst er raskere.
    Ekspertgruppa meldte at malen ser veldig bra ut, at den er en fin huskeliste, og mer konsis enn hele veiledningen. Malen legges i Teams, og alle innspill er velkomne. Malen tas opp neste møte i oktober.
  3. Grønn implementering av MSCA
    MSCA Actions skal gjøres grønnere, og det er nedsatt en gruppe for å utarbeide en "green charter", veiledningsmateriell og beste praksis. Katinka Elisabeth Grønli ved UiO Energi er nominert til Kommisjonens ekspertgruppe for grønn implementering av MSCA, og har bedt ekspertgruppa om innspill. Magnus viste en ppt med hovedpunkter for arbeidet. Våre tilbakemeldinger er:

    Generelt er det enighet i at fokuset for et grønnere MSCA ikke bare legges på MSCA fellowene, men at vertsinstitusjoner ansvarliggjøres.

    Gruppen hadde følgende punkter som forslag:

    Tema om grønt MSCA kan inkluderes i selve søknaden, da som et punkt hvor man viser til institusjonell praksis om grønt fokus.

    I WP er kjønn og tverrfaglighet inne, og man kan legge til noe om grønn implementering der. Green training kan ses på som en overførbar ferdighet, søkere kan dele sine positive, grønne erfaring med vertsinstitusjon og motsatt. 

    Det er begrenset hva en postdoktor kan få inn av tiltak, men green ethics kan være en del av etikkvurderingen, eller man kan se for seg et Charter of Sustainability / et grønt stempel som seal of excellence.

    Fokus må legges på institusjon: institusjonelt ansvar å ha policy på hvordan mobilitet gjøres så grønt som mulig, og hvordan alt fra innkjøp til reiser gjøres bærekraftig. Det er altså policy ved vertsinstitusjon, som også kan gjelde for secondment-institusjoner.

    En fare er at man skaper et skille mellom A og B institusjoner – der nye medlemsland i EU kan tape, da de kan ha dårligere betingelser fra før. Det vil da bli enda vanskeligere for dem å konkurrere med andre universiteter som har god tilgang til kapital og etablert infrastruktur og leverandører.

    Virtuelt deltakelse på alt av arrangement og kurs støttes, EU har også laget egen veiledere for dette alt.

    Global Fellowship kan brukes til å "grønne" strukturer og infrastruktur ved institusjoner i utlandet, og et mål kan være å løfte institusjonene i henhold til et grønt charter.

    Felles EU-kurs om grønn implementering bør etableres, da som nettkurs/e-læring for alle MSCA fellows.

    Ved å flyte ansvar til EU og institusjoner, legges ikke for mye krav på MSCA fellows selv.
    Magnus sender tilbakemeldinger til Katinka. 
  4. Oppfølging av nettsider: drift, dokumentasjonskrav, samt gjøremål og leveranser for gruppa
    Etter møte med prosjektet Fellesløsninger innen forskerstøtte og ekspertgruppekoordinatorsamling: Gode tilbakemeldinger og vi bør opprette tiltak, leveranser og mål / delmål for MSCA ekspertgruppa. En leveranse er tilbakemeldingsmalen, og det er også viktig at gruppa deler erfaringer og dokumenter disse. Andre momenter er informasjonsmateriell, nettsider, MSCA nettverk, samarbeidsavtaler, rapportering, mottak og oppfølging av MSCA-ansatte, hvordan UiO kan profileres, tilgang til informasjon, samarbeid med UiO:DoC, m.m. 
    Magnus kaller inn til et arbeidsmøte med Hilde og Tone for å lage en liste over tiltak. Denne presenteres så for ekspertgruppen i møtet 8. oktober.
Publisert 11. sep. 2020 10:31 - Sist endret 15. sep. 2020 17:30