Prosjekt fellesløsninger innen forskerstøtte: Referat fra møte i ekspertgruppen for Marie Curie-prosjekter (MSCA)

Siste møte for ekspertgruppen for denne gang: vi ser på seminarer til våren og har invitert to fra personalseksjonene ved MN og HF for å diskutere hvordan vi håndterer MSCA-ansettelser  ved UiO. 

Oppgaver fra møtet:

Magnus: kaller inn til to seminarer og et planleggingsmøte, foreløpig kun ekspertgruppemedlemmene som inviteres.
Magnus kaller også inn til møte med Julie Bårdsen Tøllefsen ved Seksjon for HR på HF for å se på rutiner for ansettelser av MSCA. 

Til stede: 

Hilde Hvistendahl, Rune Larsen, Ann Kristin Sørli Halvorsen, Tone Wang, Marit Eldholm Gjester: Torunn Standal Guttormsen (MN) og Julie Bårdsen Tøllefsen (HF).

Agenda:

1) Personal og MSCA-ansettelser / avslutning 

Torunn Standal Guttormsen ved MN og Julie Tøllefsen ved HF (begge fra personal) var invitert for å snakke om erfaringer med MSCA og hvordan vi gjør ting, forskjellige problemer, løsninger og hvor skoen trykker.

Vi gjennomgikk rutiner for ansettelser av MSCA, der både MN og HF har en sentralisert personalavdeling. For MSCA-ansettelsene er det viktig med tidlige vedtak, spesielt for de som skal være i utlandet. MSCA har en spesialtilpasset kontrakt, som de får sammen med Researcher Agreement og notat om Family Allowence og informasjon om lønn. Personal håndterer alt av en ganske stor papirmølle. De som skal til USA o.l. er en større prosess med folketrygd, forsikringer og skatt. Det gis ikke bistand til visumsøknader, men ansatte settes i kontakt med ISMO.Dialog med forskningsrådgiver/konsulent er viktig, hvis ikke kommer ikke kontrakt på plass.

Karriereplan skal også med, MN lagrer denne i personalmappen. Den er en litt annen karriereplansmal enn EUs, og finnes på en dedikert nettside. MN har laget et eget opplegg for postdoktorutvikling, det samme har HF – som har en mal som dekker det meste. NFR stiller noen krav, EU noen litt andre og HFs mal dekker begge. Institutter kan også ha egne maler.

I tilfeller der ansatte skal være i utlandet, ansettes de ved UIO for å få norske rettigheter trygd etc. Generelt opplever MN at det er i interessen til den ansatte å være ansatt ved UiO pga. trygdesystemet. Ved HF har Global Fellows ofte fått en tilleggskontrakt med institusjon i utlandet, og midler til lønn blir da overført utlandet. Dette for å sikre rettigheter, forsikringer o.l. i utlandet, og spesielt ved opphold i USA.

Lønnstrinn er noe man bør være obs på. Lønn avhenger av hvor ferske de ansatte er etter doktorgrad, i snitt ligger de på 62-63 ved MN.

Ved HF har fakultetet en anbefaling om lønnstrinn 62/63.
Family Allowence er et månedlig tillegg til lønn.
Det er et problem at det kan bli store utbetalinger, mye grunnet eurokurs og ev. et lavt lønnstrinn. Det er også en del manuelt arbeid som må gjøres med etterutbetalinger, og det er noen utfordringer med skatt og konto i Norge / utlandet. Ved HF er det også en oppfordring for de på 2-årig kontrakter å se på lønnen etter 12 mnd.

Lønningsseksjonen sentralt ved UiO utbetaler lønn, og må få beskjed om at de skal utbetale Family Allowence som et tillegg.

Samarbeid om budsjett er sentralt, der prosjektøkonomer setter opp budsjett, og kontorsjef sammen med forskningsrådgivere bidrar med detaljer.

Deling mellom fakulteters personalavdelinger skjer, men ikke i et formalisert nettverk.
Det savnes rutiner nedfelt på UiO-nivå, spesielt når det kommer mange ansettelser på en gang.

HF (Magnus og Julie) ser på hva som finnes av rutiner på personal, og om noe kan oppdateres der.

Det er mulig å ansette MSCA Postdoctoral Fellows i en 1109 forskerstilling, istedenfor postdoktor. Ved MN gir man også et ekstra år og bruker KD-stipendiatstillingene til det.

2) MSCA Green Charter

Ekspertgruppen diskuterte forespørsel om deltakelse på et seminar om MSCA Green Charter. Gruppen har også tidligere sendt innspill til Green Charter.
Det er UNICA skal ha et digitalt seminar 3. mars om «Approaches to greening academic travel». Forespørslene gjaldt om noen har erfaring med MSCA Green Charter fra søknadsarbeid eller rapportering, og hvis så, om de kunne delta på seminaret med et innlegg.
Ingen i gruppen har konkret erfaring, selv om noen har brukt Green Charter i DN-søknader.

3) DN-seminar: oppdatering

Sist møte snakket vi om å lage et DN- og PF-seminar i 2022, og ekspertgruppen planlegger for disse selv om prosjektet avsluttes.

Invitasjon er laget og vi har forslag til innledere vi kan spørre.

I tillegg har UiOs EU-kontor invitert Yellow Research til å holde et seminar 25. mars.
Master Class går som før ved de enkelte fakultetene.

Gruppen planlegger:

2. mai som dato for DN; og

8. juni som dato for PF

Magnus lager en kalenderinvitasjon til gruppen med en gang, og setter opp nytt møte for å planlegge disse to arrangementene videre.

4) Ressurser

Alt er lagt ut, men vi kan fremdeles legge ut ressurser fremover. 

5) Sosialt

Sammen med møtet om seminarer, gjør gruppen også noe sosialt, litt for å feire oss selv.

Publisert 26. jan. 2022 16:14 - Sist endret 2. feb. 2022 12:19