Eksterne ressurser

Det er mulig å gi kandidatene tilgang til et begrenset utvalg av eksterne ressurser (PDF og nettsider) som er tilgjengelig i alle oppgaver under eksamen.

Ekstern ressurs på ulike typer prøver

Det er viktig å skille mellom ulike typer prøver/eksamener når det kommer til bruk av Eksterne ressurser. PDFer er ikke noe problem, men det er noen begrensinger når det kommer til URLer:

  • Skoleeksamen med SEB: På skoleeksamener med SEB (Safe Exam Browser) er det kun tillatt å legge inn URL til Desmos-kalkulator (se veiledning under).
  • Skoleeksamen med proxyoppsett: På skoleeksamen med proxyoppsett (eksamen uten SEB, se oversikt over de ulike oppsettene her) bør man legge inn lenke til nettsider som skal være tilgjengelig under eksamen som Ekstern ressurs. Husk at kandidatene ikke får åpnet nettsiden med mindre proxyoppsettet gir tilgang til den. Eksempel: Eksamen skal ha proxyoppsettet Inspera med Macmillan Dictionary. Oppsettet gir kandidatene tilgang til www.macmillandictionary.com i tillegg til Inspera. Det er en fordel å legge inn en Ekstern ressurs med URLen www.macmillandictionary.com i tilfelle kandidatene lukker nettsiden og ikke husker adressen.
  • Hjemmeeksamen: På en hjemmeeksamen er det ingen begrensninger for hvilke URLer som kan legges inn i oppgavesettet som en Ekstern ressurs

Legg til kalkulator eller PDF som ekstern ressurs

1. I oppgavesettet velg Vis ressurser nederst til høyre på siden.

2. Nederst til venstre velg Legg til ressurs. Her får man et valg mellom å legge til PDF eller URL.

3. I dette eksempelet velger vi URL, for å legge til kalkulator som ekstern ressurs.

Du får da opp et dialogvindu som heter Legg til URL som ressurs. Her må du fylle ut:

4. Navn på ressurs. Dette er navnet som vises for kandidaten.

5. URL. Dette er URL'en til nettsiden som skal være tilgjengelig. 

6. Når navn og URL er fylt inn trykk på Lagre.

7. Du kan se at URL'en ble lagret som ekstern ressurs i oppgavesettet, nederst til venstre i siden.

8. For kandidaten blir den eksterne ressursen tilgjengelig under eksamen som en egen knapp nederst på siden.

På prøver med Safe exam browser (SEB) åpnes den eksterne ressursen i et eget vindu. Dette vinduet kan justeres i størrelse, flyttes rundt på skjermen og eventuelt minimeres:

Bildet kan inneholde: tekst, font, teknologi, elektronisk apparat.

På prøver med proxyløsning (uten SEB) åpnes den eksterne ressursen i en egen fane hvis det er en PDF. Hvis den eksterne ressurser er en URL/kalkulator vil den ikke la seg åpne med proxyoppsett, med mindre det brukes et eksamensoppsett som gir tilgang til digital kalkulator.

NB! Husk å notere i eksamensdetaljer i TP under tillatte hjelpemidler hvis kandidatene skal ha tilgang til kalkulator i Inspera.

Tillatte kalkulatorer som kan brukes som ekstern ressurs

Kalkulatorer som kan brukes på skoleeksamen med SEB er:

VIKTIG: Skal kalkulator brukes som ekstern ressurs på en skoleeksamen med tredjepartsprogramvare/proxyløsning må det finnes et eget eksamensoppsett for denne løsningen. For eksempel: Inspera + STATA + Desmos scientfic. Se oversikten over tilgjengelige eksamensoppsett her.

Kandidatinstruks for digital skoleeksamen

Kandidatinstruksen er ikke lengre tilgjengelig på papir i Silurveien. Alle digitale skoleeksamener i Silurveien høsten 2020 skal ha kandidatinstruksen tilgjengelig i oppgavesettet.

Nytt: Det er ikke lengre noe krav om å legge kandidatinstruksen i oppgavesett for skoleeksamener.

Hvis man ønsker kan kandidatinstruksen legges inn i oppgavesettet som ekstern ressurs - velg PDF (ikke URL). Se veiledning over.

Du finner en pdf av kandidatinstruksen for digital skoleeksamen her (instruksen er på nynorsk og engelsk).

Legg inn pdfen og di den et navn i feltet Navn på ressurs. det er ikke mulig å legge inn et navn per målform. 

Hvis f.eks. oppgavesettet er tilgjengelig på bokmål og engelsk kan du kalle bruke navnet: Kandidatinstruks / Candidates instructions

Informasjonsskriv for digital håndtegning (scantron)

Informasjonsskriv for digital håndtegning (scantron) legges inn som en ekstern ressurs i oppgavesett for prøver som skal ha håndtegninger. Legg inn informasjonsskrivet som ekstern ressurs - velg PDF (ikke URL). Se veiledning over.

Navn på ressurs (bokmål):
Instruksjon for digitale håndtegninger
 

Navn på ressurs (nynorsk):
Instruksjon for digitale håndteikningar 

Navn på ressurs (engelsk):
Instruction for sketching sheets

Publisert 15. nov. 2018 11:23 - Sist endret 12. mai 2023 09:52