Referat fra STUA godkjenning 25. mars 2024

STUA nettside for godkjenning av annen utdanning

Godkjenning av annen utdanning - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no)

Her finnes rutiner, maler og oversikt med saksbehandlere (som alle har tilgang til å oppdatere selv).

Sak 1 – UH-loven

Lov om universiteter og høyskoler (UH-loven) gir rammer og føringer for behandling av utdanning fra andre læresteder, både i Norge og utlandet.

UiO har ansvar for at vi følger dette, vi kan ikke velge å la være. Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven) - Lovdata

Sak 2 – Info om deling av tidligere godkjente norske emner på tvers

Nytt om prosess og presentasjon av Excel ark. Excel ark ligger i Teams: "Team ekstern vurdering MN".

Ønsker at instituttene tar i bruk Excel ark og legger inn emner, og at hver emneeier har et eget ark i skjema. Dersom det er bruk for egne kolonner eller annet så legger man inn dette selv. 

I kommentarfelt kan det stå noe om hvilket UiO-emne det gis fritak for, og om det gjelder kun for et spesifikt studieprogram, eller om det gjelder generelt og for alle studieprogram inkl. fritt sammensatt bachelorgrad.

1.november 2024 settes som frist for at emner legges inn, men skjema kan brukes før det. Det som er blitt lagt inn i Excel før 1. november anses å være ok.

Sak 3 – Forhåndsgodkjenning før utveksling

Er det noen som trenger mer i anmodninger som blir sendt til instituttene? 

IFI savner ikke noe i anmodninger. Det er fint å få et "varsel" om at det kommer søknader om forhåndsgodkjenninger.

IBV får info de trenger. Er det noen grenser for hvor mange emner en student kan be om å få forhåndsvurdert? Vi kan gå i dialog med søker og be om prioritering.  Forslag at fakultetet kan gjøre denne biten før det sendes til institutt. Er det er mulig å gi studentene noe forutsigbart med info på nettside om hva slags emner de kan forvente å få godkjent fra ulike læresteder.

Studenter som reiser på egenhånd og utenom avtaler kan også søke forhåndsgodkjenning. Studenter til UNIS trenger ikke å søke om forhåndsgodkjenning.

Sak 4 – Runde rundt på instituttene

Ingrid ønsker å komme på besøk hos alle instituttene. Dette er ikke ment som en internrevisjon, men heller se om det kan avdekke små eller større ting. Ingrid sender invitasjon.

Ønske om å ha et godkjenningsmøte til høsten om rutiner.

Sak 5 – Paragraf og begrunnelser i svarbrev

Ingen felles løsning pr nå, men vi må bli bedre til å begrunne svar, ikke bare gi vedtaket. Et minimum er å oppgi hvilken hjemmel det er brukt. Hjemmel legges inn i maler.

Hva mener vi skal være i en begrunnelse? Det må være med noe om det faglige som ligger til grunn for vedtaket.

I lys av søksmålet mot UiO om godkjenning av ekstern utdanning vil det komme føringer for begrunnelser. Det forventes også at det vil komme bedre rutiner for å ikke privatisere emnegodkjenning. Fakultetet ønsker å løfte til ledelsen at godkjenning av ekstern utdanning ikke bare er en administrativ oppgave, men også en faglig oppgave. Det er viktig at de faglige vurderingene er i et system, og ikke er avhengig av enkeltpersoner.

I MN-fakultetets regler for emner, emnegrupper og grader står det under pkt. 1. Emner om faglig overlapp: Regler for emner, emnegrupper og grader ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (uio.no)

Sak 6 – Godkjenningssak samlebilde FS

Det er viktig å huske å legge inn omfang av emner som er godkjent, i feltet "Omfang totalt" under flippen "Omfang" i Godkjenningssak samlebilde". Kryss også av i "Inngår" for emnene som skal inngå i utdanningsplanen til studenten. Sett saken til "Behandlet" når godkjenningssaken er ferdig behandlet.

FS rapport 804.001 viser om et emne er blitt erstattet i utdanningsplaner tidligere.

Publisert 23. mai 2024 09:29 - Sist endret 26. juni 2024 10:07