Informasjon til veiledere og intern sensor ved mastereksamen

Fordeling av oppgaver til intern sensor og informasjon til veileder og intern sensor i forbindelse med avsluttende mastereksamen.

Mastergradseksamen skal gjennomføres fysisk ved instituttet. Intern sensor og kandidat skal være fysisk til stede.

Fordeling av oppgaver til intern sensor

Sensur hører inn under oppgaver knyttet til undervisning. Alle fastvitenskapelige ansatte må være intern sensor for 2-3 oppgaver pr år i en 100% stilling.

Fordeling av antall oppgaver til hver seksjon utføres av studieadministrasjonen etter antall fast vitenskapelige, lektorer og emeriti.

Det er seksjonsleders ansvar å sørge for at oppgavene blir fordelt til aktuelle interne sensorer. Dersom noen blir forhindret fra å utføre oppgaven (f.eks. sykdom) så er det seksjonsleder som må finne og eventuelt pålegge en annen å tre inn som intern sensor.


Oppgaver til veileder

  • Veileder er ansvarlig for å finne ekstern sensor og melde dette til administrasjonen. Med tanke på bærekraft for både klima og økonomi dekker ikke instituttet reisekostnader for sensor. 
  • Veileder er ansvarlig for å avtale eksamenstidspunkt med intern og ekstern sensor, samt studenten.
  • Veileder er ansvarlig for å booke rom til eksamen.

Oppgaver til intern sensor

Før eksamen

  • Intern sensor er ansvarlig for å sette seg inn i retningslinjene som gjelder for gjennomføringen av mastergradseksamen. For informasjon om sensurering, samt skjemaer se Karakterfastsetting masteroppgaver - nye retningslinjer - For ansatte - Universitetet i Oslo (uio.no).
  • Intern sensor må sørge for at ekstern sensor er klar over at det er ekstern sensor som har hovedansvaret for utspørringen under eksamen. Ekstern sensor er den som er spesialist på fagfeltet.
  • Intern sensor må ha et møte/samtale med ekstern sensor senest 1 uke før fastsatt eksamensdato for å avklare om oppgaven er til bestått. Ved en eventuell F (ikke bestått) på oppgaven må intern sensor ta kontakt med studieadministrasjonen slik at studenten får beskjed om dette i god tid før eksamensdatoen. For mer informasjon se avsnittet om "Dersom en oppgave vurderes til F (ikke bestått)".
  • Intern sensor kaller inn til møte med ekstern og intern sensor og veileder i forkant av eksamen for overføring av informasjon om kandidatens arbeidsrutiner, selvstendighet m.m. i forbindelse med arbeidet med masterprosjektet.

Under eksamen

  • Intern sensor er ansvarlig for å ta med sensurprotokoll.
  • Intern sensor leder den administrative delen av gjennomføringen av eksamen.
  • Ekstern sensor har hovedansvar for utspørringen.
  • Intern sensors fokus skal være på teknisk kvalitet, struktur, om konklusjonen henger sammen med hensikten, m.m. Intern sensor skal i mindre grad delta i den faglige utspørringen.
  • Intern sensor skal sørge for at karakterskalaen brukes riktig etter karakterbeskrivelsene og påse at sensureringen skjer mest mulig likt for alle studenter.
  • I forbindelse med karakterfastsettingen skal studentene få en muntlig begrunnelse på oppnådd karakter. Av erfaring får ikke studentene denne med seg. Vi har derfor som ordning at dersom studentene ønsker en skriftlig begrunnelse på karakteren, så er intern sensoren ansvarlig for denne.

Etter eksamen

  • Intern sensor har ansvar for at endelig karakter blir registrert i Inspera.
  • Intern sensor har ansvar for at sensurprotokollen (original) leveres i studieadministrasjonen.

Dersom en masteroppgave vurderes til F (ikke bestått)

Ved vurdering til F (ikke bestått) må intern sensor ta kontakt med veileder for en samtale om studenten og gjennomføringen av oppgaven. Eksamenskommisjonen, bestående av intern og ekstern sensor, må skrive en begrunnelse for hvorfor karakteren er til F (ikke bestått). I begrunnelsen må det komme fram om sensorene mener at det er

  • mulig å skrive om oppgaven til bestått karakter i løpet av 9 uker. (Ansvar hos studieadministrasjonen: Det utarbeides en avtale med ny innleveringsfrist og det oppnevnes en ny eksamenskommisjon.)
  • ikke mulig å skrive om oppgaven til bestått karakter i løpet av 9 uker. (Ansvar hos studieadministrasjonen: Studenten må søke om å få gjennomføre en ny masteroppgave innenfor et annet fagområde.)

Begrunnelsen vil bli sendt kandidaten i forbindelse med at studieadministrasjonen tar kontakt med studenten angående F (ikke bestått) på oppgaven og hva som skjer videre.

Kommentarer til oppnevning av ekstern sensor

Dersom masteroppgaven har blitt gjennomført ved en ekstern institusjon, eller en ansatt ved en ekstern institusjon har vært veileder for oppgaven, må ekstern sensor ikke ha vært ansatt ved den samme institusjonen de siste to årene.

Ved oppnevning av ny ekstern sensor skal CV vedlegges.

Honorering av ekstern sensor

Administrasjonen er ansvarlig for honoreringen av de eksterne sensorene.

Instituttet dekker ikke reiseutgifter for eksterne sensorer til mastergradseksamen. Dersom forskningsgruppen vil invitere til fysisk eksamen må de selv betale for reiseutgifter, men anbefales da å kombinere besøket med faglig seminar eller lignende av miljøhensyn.

Publisert 1. feb. 2024 08:39 - Sist endret 19. apr. 2024 07:36