Muntlig eksamen

Tidspunkt for eksamen

Dato for eksamen bestemmes av sensor og deg. Det anbefales at du hører med studentene om mulige datoer, for å unngå kollisjon med eksamen i andre emner i så stor grad som mulig. Du kan gjerne planlegge dato og melde inn til studieadministrasjonen tidlig i semesteret.

Sensor ved muntlig eksamen

Det er faglærer som har ansvaret for å finne en kvalifisert sensor og avtale tidspunkt for eksamen . Sensor ved muntlig eksamen kan være ekstern eller intern. Intern sensor skal normalt være fast ansatt i en 1.amanuensis- eller professorstilling. Ansatte i II'er stillinger og post.doc. stillinger kan også vurderes. Valg av andre må begrunnes og skal vurderes av utdanningsleder og studieadministrasjonen.

Hvis reise for ekstern sensor vil medføre reise med fly skal den eksterne sensoren normalt delta via zoom. Det er mulig å be om unntak for dette hvis det er sterke grunner for at ekstern sensor bør være tilstede, 

Forberedelser til eksamensdagen

Studieadministrasjonen sender deg en liste som viser hvilke studenter som er meldt til eksamen i emnet ditt i begynnelsen av november (høstemner)/mai (våremner). Du må gi beskjed om hvilke studenter som har gjort alle obligatoriske deler (obliger, lab og lignende) senest to uker før eksamen. 

Hvis du har avtalt tidspunkter med studentene så gi beskjed om dato, tidspunkter og rekkefølge til studieadministrasjonen.

Hvis du ikke har avtalt individuelle tidspunkter må du gi beskjed til studieadministrasjonen om følgende:

- dato(er) for eksamenen

- når eksamen skal begynne

- hvor lenge dere vil ha mellom kandidatene

- tidspunkter for lunsj og eventuelle pauser 

Studieadministrasjonen reserverer rom til eksamenen, og sender oppslagsliste og protokoll til emneansvarlig.

Sensorveiledning

Det er krav om at skriftlige sensorveiledninger utarbeides for alle eksamener, også eksamener som gjennomføres i muntlig form.

I emner med muntlig eksamen vil det som oftest lages generisk sensorveiledning i forkant av eksamen, med informasjon til studenter og sensorer om hva kandidatene skal prøves i og hvordan det skal sensureres.

Du kan finne eksempler blant annet fra Fysisk institutt på ressurssiden til MN-fakultetet

Det er emneansvarlige som har ansvaret for å gjøre sensorveiledningene tilgjengelige for studentene, enten i Canvas eller på semestersiden til emnet.

Gjennomføring av muntlig eksamen

Ved Fysisk institutt er det vanligst at hver eksaminasjon varer 30 minutter eller 45 minutter. Det er  imidlertid opp til emneansvarlig og sensor å bestemme hvor lenge hver eksaminasjon skal være.

Bruk av karakterskalaen

For emner på bachelor- og masternivå brukes karakterskalaene A- F eller Bestått/Ikke bestått. Dette er angitt på emnets nettside.

Sensur i emner på 9000-nivå skal gis som Bestått/Ikke bestått.

 

Begrunnelse

Studenter som vil ha en begrunnelse for sensur etter muntlig eksamen må gi beskjed umiddelbart når de får karakteren sin. 

Klage

Det er ikke anledning til å klage på sensuren etter en muntlig eksamen. 

 

Studenter som ikke møter til eksamen

Hvis du får henvendelser fra studenter som ikke kan møte til eksamen på grunn av sykdom eller andre tungtveiende grunner må du be dem melde inn dette på riktig måte slik at de kan få gå opp til utsatt eksamen. Hvis de ikke gjør dette vil det ikke være mulig å registrere sensur for dem. 

Ny og utsatt eksamen

Studenter som har gyldig fravær fra eksamen eller har strøket kan melde seg til utsatt og ny eksamen. Fristen for å gjøre dette er ca. 10.januar for høstemner og 5.august for våremner. Studieadministrasjonen vil gi beskjed til emneansvarlige i emner der det er oppmeldte studenter. Tidspunkt for ny og utsatt eksamen bestemmes av sensor og emneansvarlig, og meldes inn til studieadministrasjonen som tar kontakt med kandidatene.

 

 

Publisert 5. nov. 2021 13:05 - Sist endret 29. nov. 2022 17:53