Nyhetsbrev 4 i 2023: Studenter i permisjon og eksamensmelding

Universitets- og høyskoleloven (uhl) § 4-3 e. andre ledd sier om Permisjon fra studier: «Studenter som er innvilget permisjon, har fortsatt studierett og rett til å gå opp til eksamen ved institusjonen.» Formuleringen kom inn i loven i 2022.

Studieavdelingens tolkning

Studieavdelingen tolker loven slik at studenter i permisjon skal ha anledning til å avlegge studiepoeng i permisjonsperioden. Det vil også innebære at studenter i permisjon kan semesterregistrere seg og ha innvilget undervisningsopptak i emner som inngår i programmet også i semestre de har permisjon fra programmet. Tolkningen innebærer at det som tidligere kun var situasjonen for studenter med foreldrepermisjon, nå gjelder for alle studenter med permisjon.

Kunnskapsdepartementets lovproposisjon, Prop. 74 L (2021–2022) punkt 11.4, fra før den nye bestemmelsen ble innført i uhl ligger til grunn for Studieavdelingens forståelse.

Tilføyelse 30.08.2023: Proposisjonen som kom like før sommeren 2023 om ny universitets- og høyskolelov (126L) forklarer mer, se Merknader til lovforslaget , bla til § 10-7 Permisjon fra studier.

Oppdaterte nettsider for studenter

Permisjon frå studieprogram og Leave of absence from study programmes 

Lånekassen

Fra Lånekassens side er det slik at rett til å ta eksamen, ikke alene er nok til å ha rett på utdanningsstøtte. Dersom en student er innvilget permisjon anser ikke Lånekassen studenten som aktiv. Studieavdelingen vurderer å kontakte Kunnskapsdepartementet om denne disharmonien i forhold til Studieavdelingens tolkningen av uhl.

Studenter som har permisjon pga. fødsel eller sykdom, kan ha rettigheter til utdanningsstøtte til etter bestemte vilkår. Vilkårene finnes i Forskrift om utdanningsstøtte, Kapittel 5. Foreldrestipend, sykestipend og språkstipend

Mer om Lånekasserapportering på FS-veiledningen for rapportering til Lånekassen

Publisert 29. aug. 2023 08:40 - Sist endret 30. aug. 2023 09:08