Brexit og Storbritannias utgang av Erasmus+

Som følge av at Storbritannia har gått ut av EU er mulighetene for samarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner i Storbritannia gjennom Erasmus+ begrenset. 

Mobilitets- og utvekslingssamarbeid

Erasmus+ 2014-2020: På grunn av Covid-19-pandemien ble 2020-prosjektet forlenget i 36 måneder. Det betydde i praksis at Erasmus+-avtaler med partnere i Storbritannia ble forlenget ut vårsemesteret 2023.

Erasmus+ 2021-2027: Storbritannia er blitt et såkalt "ikke-assosiert tredjeland" i Erasmus+. I ny programperiode er det mulig å samarbeide med tredjeland i det som heter "international dimension". 20% av tildelte midler for europeisk mobilitetssamarbeid kan brukes til utreisende mobilitet til partnere utenfor de tradisjonelle EU-landene.

  • Foreløpig ønsker ikke UiO å bruke "international dimension"-andelen på samarbeid med bilaterale partnere i Storbritannia.
  • Etter anbefaling fra HK-dir ønsker UiO å bruke "international dimension"-midlene til å supplere KA171-tildelingene (Global Mobilitet/International Credit mobility) med utreisende mobiliteter. Fra og med 2021-utlysningen for Global Mobilitet, tildeles det ikke lenger/i mindre omfang enn i forrige programperiode, midler for utreisende studentmobilitet. UiO ønsker derfor å øremerke deler av budsjettet til utreisende studenter til disse landene utenfor Europa. 
  • 20% av tildelt årlig budsjett er ikke tilstrekkelig for å finansiere all utreisende studentmobilitet til UiOs partnere i Storbritannia. Midlene tildeles basert på årlige søknader og tildelinger, og tildelingene vil variere i omfang fra år til år. Bruken av midlene til dette formål vurderes derfor som lite forutsigbar for UiOs enheter og utreisende studenter. 
  • Det er ikke lagt begrensninger på bruken av "international dimension"-midlene, men EU ønsker spredning i bruk av de 20% på nasjonal basis. Dersom de ser at "international dimension" i hovedsak brukes for samarbeid med ett land, vil det kunne komme restriksjoner for tildeling av midlene i fremtiden. Dette ønsker ikke UiO. 

Med bakgrunn i disse punktene vil ikke Erasmus+-malen for samarbeid med tredjeland kunne benyttes for samarbeid med institusjoner i Storbritannia.

Plan for videre avtalesamarbeid

For å sikre en smidig overgang og gi flest mulig studenter mulighet til å utveksle til Storbritannia med stipend frem til juni 2023, må avtaleeiere:

  • inngå dialog med sine partnere i Storbritannia om samarbeidets utfall. Skal avtalen termineres eller stå ut våren 2023? 
  • melde inn enighet om terminering til erasmus+-teamet.
  • se på muligheter for å opprette gunstige, bilaterale avtaler, se nettside om bilaterale avtaler.

Turing scheme

Storbritannia har opprettet et eget mobilitetsprogram for samarbeid med EU og resten av verden, kalt Turing scheme. Mobilitetsprogrammet gjelder kun utreisende studenter fra Storbritannia. 

Nyttige nettsider

Publisert 19. jan. 2021 11:47 - Sist endret 7. nov. 2023 14:44