Erasmus+ Global Mobilitet i høyere utdanning - søknadsprosess

I Erasmus+ kan UiOs fagmiljøer også søke om mobilitetsmidler for samarbeid med partnerinstitusjoner i land utenfor de tradisjonelle EU-landene, såkalte tredjeland.

Utlysningene er årlige. 

Om tiltaket

Global Mobilitet (KA171) er en del av EUs strategi for samarbeid med EUs naboregioner og assosierte tredjeland til Erasmus+-programmet. Med global mobilitetsmidler, kan norske institusjoner sende og motta studenter og ansatte til og fra partnerinstitusjoner i land utenfor de tradisjonelle EU-landene. Mobilitetsmidlene skal støtte studieopphold, praksisopphold (i og etter endt grad), ansattes opplæringsmobiliteter og undervisningsmobiliteter. 

Nytt i utlysningen

  • UiO kan søke om samarbeid med hele regioner - ikke bare land. Det må likevel spesifiseres hvilke land og institusjoner enhetene ønsker å samarbeide med i søknaden. Dersom flere enheter ønsker å søke til samme region, kan det hende at vi må prioritere for at den totale søknaden skal bli best mulig. 
  • Det er ikke mulig å sende ut bachelor- og masterstudenter til tredjeland som kan motta utviklingsstøtte (ODA - official development assistance).
  • Enheten bør ha en formening om antall mobiliteter og mobilitetsformater på søknadstidspunktet. Det er samme former for mobilitet som i annet Erasmus+ samarbeid. 

Stipendsatser for 2024

UiO har hatt global mobilitetsprosjekter siden 2016. Les mer om prosess og forvaltning av mobilitetsprosjektene ved UiO.

Se mer informasjon på HK-dir sine nettsider. 

Søknadsprosess 2024

  • Interesserte enheter melder interesse via nettskjema innen 24. januar. 
  • Enhetene får tilsendt skjema til utfylling og instrukser av Seksjon for studiekvalitet. 
  • Seksjon for studiekvalitet sammenstiller svarene til én felles søknad for UiO til HK-dir. 
  • Enhetene må selv levere svar på spørsmål til søknaden. Disse blir vurdert av eksperter i HK-dir og bør være av høy kvalitet. 
  • Eksisterende samarbeid er en forutsetning i søknaden. 

Oppstart for mobilitetsaktiviteter: tidligst vår 2025.

Søknad

Avdeling for studieadministrasjon oppfordrer interesserte fagmiljøer til å se på spesielt gode samarbeid de allerede har med partnerland utenfor EU, i lys av både UiOs egne prioriterte land og regionprioriteringene til Europakommisjonen. I tillegg bør samarbeidene bygge under EUs prioriteringer for ny Erasmus+-programperiode: Grønn og digital omstilling, inkludering og mangfold. 

I tillegg oppfordres enhetene til å sette seg inn i budsjett og regionfordelingen for utlysningen. (Dette er 2023-budsjettet)

Kriterier for deltagelse i søknaden fra UiO:

  • Samarbeidet må ha en klar forankring i strategier for internasjonalt samarbeid ved enheten (institutt eller fakultet).
  • Samarbeidet må ha en klar forankring i strategier for internasjonalt samarbeid hos partneruniversitet.
  • Bidraget må være av god kvalitet, og vise til tidligere eller pågående samarbeid med partneruniversitet. I tilfeller hvor man ikke kan vise til tidligere samarbeid prioriteres søknader som viser konkret potensiale for et videre samarbeid innen Erasmus+-programmet eller Horisont 2020 i etterkant av innvilgede midler for global mobilitet.
  • Dersom flere fagmiljø ved UiO søker om samarbeid med en og samme region eller med samme partnerland vil søknadene prioriteres ut i fra kvaliteten på innspillene knyttet til kriteriene ovenfor.
  • Det forventes at innvilgede prosjekter administreres i stor grad av enheten selv når det kommer til utbetaling av stipend, mottak av studenter og ansatte og spørsmål knyttet til avtaler og gjennomføring av mobiliteter. 
  • Det stilles strenge krav til rapportering og enhetene må selv være med på den kvalitative rapporteringen til EU. 

Nyttige dokumenter:

Program guide KA171

HK-dirs nettsider om Erasmus+ mobilitetssamarbeid utenfor EU 

EU-kommisjonens håndbok med tips til søknadsskriving (på engelsk. Merk: gammel periode).

Evaluatorenes guide for vurdering av søknad (på engelsk. Merk: gammel periode)

Publisert 10. aug. 2018 10:57 - Sist endret 18. jan. 2024 13:48