Grunnlagsdata for automatisk planlegging av eksamen UiO

UiO kjører hovedbestilling både for hjemmeeksamener (H) og for skriftlige eksamener (S). For å kunne tildele tid og plasser i rom automatisk er vi avhengige av at det er registrert bestemte grunnlagsdata for vurderingsenheter i TP.

Data som må være registrert

Digital eksamen 

Legg til det digitale eksamenssystemet som brukes til eksamen i FS. Dette vil deretter vises under feltet Digeks i TP.

Endringer om digitalt eksamenssystem i FS krever en oppdatering av vurderingsenheten i TP

Varighet

Sørg for at det er registrert riktig varighet i TP. Dette er den tiden studentene har på eksamenen, og som skal oppgis til studentene på semestersidene. Varigheten skal ikke dekke rigging, opprydding eller ekstratid.

Varighet på hjemmeeksamen: 

  • 1 dag = 24 Timer
  • 2 dager = 48 Timer
  • 3 dager = 72 Timer
  • 4 dager = 96 Timer
  • 5 dager = 120 Timer
  • 6 dager = 144 Timer
  • 7 dager = 168 timer

Uker

Vi oppfordrer til å ha så mange uker som mulig åpne for eksamen. 

Dersom du ikke klikker på noen uker vil eksamen kunne legges når som helst i hovedperioden. Du legger til uker utenfor intervallet ved å klikke på knappene rundt ukeintervallet. 

Du begrenser hvilke uker en eksamen kan gå, ved å klikke på de ukene eksamen kan gå i innenfor standardukeintervallet. Husk at jo flere begrensninger du legger på dine eksamener, jo vanskeligere blir det å få UiOs eksamenskabal til å gå opp.

Kollisjonssikring med studentgrupper

Emner som ikke kan ha eksamen samtidig, må kollisjonssikres i TP. For å kollisjonssikre eksamener knytter man studentgrupper til vurderingsenheten. Studentgrupper kan styre hvor lang avstand det må være mellom flere eksamener.

Les mer om kollisjonssikring av eksamen med studentgrupper

Eksamen samtidig (heisemner/kloneemner)

Om du har eksamener som skal gå på samme tid, som heisemner eller kloneemner, kobles de sammen i TP med samme-tid-serier, som du finner under fanen Avansert.

Husk å velge samme uker på begge/alle eksamener i serien. Det gjelder også forslag til eksamensdato hvis det blir brukt. 

Les om eksamen samtidig (samme-tid-serier)

Hjemmeeksamen

Starttid og innleveringstid 

Bestilte hjemmeeksamener får både uttakstidspunkt og innleveringstidspunkt.

Hak av for "Sikre kun innleveringsdato" dersom det er en lengre hjemmeeksamen som kun skal ha kollisjonssikret innleveringsdato. 

Standard starttid i TP er kl 09.00 og vi anbefaler å sette en varighet i TP som gir innleveringstid i vanlig åpningstid (8-15) slik at studentene kan få teknisk eller studieadministrativ hjelp ved eksamensstart og innlevering ved behov. 

Skoleeksamen i Silurveien

Eksamensplasser

Sørg for at det er registrert riktig antallet plasser du forventer at du trenger til din eksamenen. Plass-tips: viser tall fra forrige år.

Krav til rom (romfilter)

Sørg for at det ligger riktige krav, for å begrense tilgjengelige rom. Utstyr, Område og eventuelt Campus om det er relevant. Utstyr knyttet til det digitale eksamenssystemet, vil settes når man har valgt rett system i feltet Digeks

Eksamen utenom den avsluttende perioden

Dersom eksamen skal gå utenfor den avsluttende eksamensperioden, kan du gå til Avansert og velge Annet under Eksamensperiode. Du vil nå få opp et større ukeintervall for å sette andre uker enn den avsluttende eksamensperioden. Hvis eksamen skal gå i midtterminuka (vanligvis uke 12 på våren og uke 41 på høsten) kan du velge Midttermin under Eksamensperiode. 

Eksamen som ikke skal planlegges automatisk

Dersom du har en eksamen som ikke skal planlegges når den automatiske planleggingen gjøres, kan du gå i Avansert  og sette hake i Unnta fra hovedbestilling. Eksamen vil nå ikke bli planlagt automatisk.

Grunnlagsdata som setter flere begrensninger på når eksamen kan gå og som påvirker automatikken

Styre rekkefølge og avstand med sekvens

Dersom en eksamen må gå før andre og det må være innenfor et spesielt tidsintervall, kan det være at man skal bruke sekvens. Merk at studentgrupper også kan brukes til å styre ulike avstander mellom eksamener.

Les mer om sekvenser

Utilgjengelig dato

I utgangspunktet skal man sette opp hvilke uker det kan være eksamen. Vurderingsenheten vil da få tildelt en eksamensdato i en av de valgte ukene. Dersom det er enkelte datoer i de valgte/mulige ukene hvor det likevel ikke kan være eksamen, så kan man legge til disse utilgjengelige datoene. Man kan fortsatt få en av de resterende dagene i den valgte uken. Vurderingsenheten vil ikke bli lagt til en utilgjengelig dato.

Merk: Helligdager håndteres på andre måter i systemet, og man trenger ikke legge disse inn som utilgjengelige datoer.

Les veiledning for utilgjengelige datoer

Forslag eks.dato

Ved automatisk bestilling sjekkes det om datoen i feltet forslag eks.dato er ledig. Dersom datoen ikke er ledig går planleggingen videre med å se på de innmeldte ukene.

Merk: Dersom man legger inn foreslått eksamensdato kan denne være i en annen uke enn de ukene man ellers har oppgitt.

Eksamensdato

Skal ikke brukes uten avtale. For å ha en fleksibel automatisk planlegging av eksamensdatoer skal man i utgangspunktet ikke legge inn noen eksamensdato. Feltet Eksamensdato setter et krav til hvilken dato eksamen må gå. Dersom en bestemt dato er avtalt med eksamenskoordinator, kan feltet fylles ut.

Merk: En automatisk bestilt eksamen får eksamensdatoen skrevet tilbake til FS, hvis institusjonen har skrudd dette på. På UiO skrus det på etter at hovedbestillingen er ferdig. 

Starttid på skriftlig eksamen

Starttid skal ikke brukes på skriftlige eksamener uten avtale. Starttid settes automatisk under planleggingen til en av de relevante starttidene for institusjonen/stedkoden. Dersom man er avhengig av å få en bestemt starttid, må dette avklares med eksamenskoordinator.

Publisert 13. okt. 2020 12:04 - Sist endret 7. nov. 2023 15:15