English version of this page

Sommerblomster på Blindern og Universitetsplassen

Endelig er sommerblomstene kommet i jorda! Årets farger er kraftige rødfarger, kombinert med hvitt og limegrønt.

– Målet var å finne klare, kraftige rødfarger som ikke går over i det oransje spekteret, forteller parksjef Ane Guldahl i Eiendomsavdelingen.

Lek med arter og farger

Valget falt på blant annet tallerkengeorginen Dahlia ‘Babylon Red’, amaranten Amaranthus cruentus ‘Velvet Curtains’, den rettryggede Lobelia speciosa ‘Fan Scarlet’ og den mørkbladete, enkelblomstrete georginen Dhalia ‘Mystic illusion’. Det røde kombineres med hvitt, limefarget og grønt.

Parkseksjonen har lekt seg med arter som er like i form, men som har forskjellig blomsterfarge. For eksempel har den røde amaranten en limegrønn slektning, Amaranthus caudatus ‘Viridis’. Parkseksjonen har også brukt både hvit, limegrønn og rød prydtobakk: Nicotiana sanderae ‘Perfume Lime’ og ‘Perfume White’, og Nicotiana hybrida ‘Tinkerbelle’. For å få variasjon i blomsterformen har den hvite paradisspinneren, Cleome spinosa, fått en viktig rolle bedene, og sivet, Juncus javelin, er med på bryte opp strukturen.

Mens bedene på Frederikkeplassen og Universitetsplassen er en vilter kombinasjon av de fleste av årets sorter, er bedet utenfor Georg Sverdrups hus i år dominert av hvitt og grønt, brutt opp av den høyreiste Nicotiana ‘Tinkerbelle’ med sine elegante røde og limefargede klokkeblomster.

Se glimt fra blomsterbedene i bildegalleriet under: Hold muspekeren over bildet og bla deg videre med pilen.

sommerblomster-bilder

Stasjon for insekter og småfugler

Det er alltid et mål at et så rikt blomsterflor skal være en stasjon for insekter – bier, humler, blomsterfluer, marihøner, sommerfugler og mange flere – og småfugler. For insektene er det viktig med åpne blomster der de kan samle nektar. Den sorten som kanskje er høyest verdsatt av insekter er den åpne georginen ‘Mystic Illusion’. De høyere, kraftigere plantene blir ofte besøkt av småfugler som spiser frø og skjuler seg eller leker mellom blader og stengler.

Publisert 3. juli 2023 11:44 - Sist endret 3. juli 2023 12:25