Ellys botaniske kjøkken

Elly McCausland hadde planene klare for 2020: boklansering, signeringer, arrangementer. Så kom korona.

Bildet kan inneholde: smil, briller, bokhylle, fotografi, hylle.

Ni års arbeid var utviklet, perfeksjonert og fanget mellom to permer. Ellys kokebok, The Botanical Kitchen, med alt fra delikate middagsretter til elegante småkaker, lå klare i esker fra trykkeriet. Selskapslokaler var reservert til lanseringen. Avtaler var gjort med bokhandlere. Og så stengte alt.

– Det var den store drømmen min, forteller Elly med et lite skuldertrekk.

– Nå er det for sent for en lansering.

 

GOD MOTTAKELSE

Det betyr allikevel ikke at boka har gått upåaktet hen. Storavisen The Daily Telegraph var begeistret for boka. Den fikk den høythengende Jane Grigson Trust Award og god omtale av The Guild of Food Writers. Med jevne mellomrom ser hun helt ukjente mennesker legge ut bilder på Instagram av mat de har laget etter hennes oppskrifter. 

– Det gjør meg veldig glad. Det er også kollegaer her på ILOS som har kjøpt boka, og det synes jeg er utrolig gøy.

 

ÅRETS MATBLOGG

Elly er – i hvert fall inntil videre (mer om det lenger ned) – førstelektor i engelsk litteratur ved ILOS. I tillegg har hun en egen matblogg, som hun har hatt siden 2010. Når andre kommer utslitt hjem fra jobb og legger seg på sofaen, går Elly på kjøkkenet. Der kan hun stå i timevis og pusle og teste smaker. På kjøkkenbenken ligger en notatbok slik at hun kan vet hva hun har gjort og kan finne ut hva som funket og ikke. Resultatene publiseres med jevne mellomrom på bloggen, som på mange måter er utgangspunktet for boka. Her har hun skrevet om mat siden 2010, og i 2016 ble bloggen kåret til årets matblogg i Storbritannia.

 

NYTTEVEKSTER

Kokeboka tar for seg oppskrifter med utgangspunkt i blomster og nyttevekster. Da hun bodde i England, hadde hun en egen kjøkkenhage. I Oslo har ikke det vært en mulighet – så da må hun finne andre løsninger. I sommer var hun en tur i Telemark og plukket 10 kilo solbær for å ha i fryseren. Det kommer godt med når hun skal lage favoritten, ostekake med solbær og sitronverbena.

– Oppskriftene mine er ikke fancy, men det er heller ikke oppskrifter for den som aldri har prøvd seg på et kjøkken før, forteller Elly. Hun blar litt i boka og peker på en annen oppskrift, som er blant favorittene: kirsebær- og mandelkaker.

– Men her i Norge bytter jeg ut mandelmel med malt kokos, for mandelmel er dyrt og vanskelig å få fatt i.

 

KRESEN TENÅRING

Interessen for mat begynte da Elly som 17-åring jobbet som kelner. Hun var kresen og spiste helst burgere fra MacDonalds. Kokken på restauranten begynte å introdusere henne for ulike smaker, og snart begynte hun å tenke kritisk rundt eget kosthold. Hun bestemte seg for å spise sunt og gikk over til å utforske kokkekunsten på egenhånd.

– Hender det at du går på MacDonald’s i dag?

Elly nøler og tenker litt.

– Jeg var på MacDonalds i … i fjor sommer. Kjæresten min kjøpte burger og pommes frites.  Jeg smakte på det, men det ble med noen biter. Jeg er ikke glad i prosessert mat. Ikke misforstå: Jeg elsker burger og fries, men da må det være laget på en ordentlig måte.

 

EN LESEROPPLEVELSE

Både kokeboka og bloggen skiller seg fra andre matblogger ved at det er mye tekst. Elly skriver små essayer og betraktninger om hver av oppskriftene. På den måten blir det en leseropplevelse like mye som en fremgangsmåte på et kjøkken.

– Er du også opptatt av mat i forbindelse med forskningen din?

– Jeg har skrevet en artikkel om Hunger Games, men jeg forsøker egentlig å ikke forske på mat i litteraturen. Det er fint å ha mat som hobby. Samtidig har jeg nok en forskertilnærming til det å lage mat og å blogge.

 

FLYTTER TIL BELGIA

Elly ble ansatt som førstelektor på ENGLABS i 2018. I januar går hun for siste gang ut av kontoret i Niels Treschows hus. Da venter en stilling i Gent.

– Det er en stilling med 60% forskningstid og tenure track. Jeg kunne rett og slett ikke si nei. Men jeg kommer til å besøke Oslo jevnlig fremover også.

 

 

PS. Elly og kjæresten er frontfigurer for Visit Norway’s reklamekampanje for Stavanger: Stavanger på 10.000 skritt.

 

 
Publisert 2. nov. 2021 14:28 - Sist endret 2. nov. 2021 14:28