ILOS har fått sju nye stipendiatar

1. september starta heile sju nye stipendiatar ved ILOS, fire på litteratur og tre på språk. Dei er alle tilknytt ei av forskargruppene; Tidseksperimenter, GAME, ELC og Migrasjon, grenser og identitet.

Alle sju presenterer seg sjølv med utgangspunkt i desse tre spørsmåla:
1. Fortel litt om bakgrunnen og utdanninga di.
2. Kva vil vere fokus for arbeidet på ILOS, er du knytt til eit bestemt prosjekt?
3. Korleis føretrekk du å bruke fritida?

Maria Buyko

Bildet kan inneholde: person, panne, nese, smil, leppe.
Maria Buyko (foto: privat)

I am a curious person with a great passion for linguistics. I studied “Fundamental and Applied Linguistics” as my BA in Russia and “Linguistics and Cognitive Studies” as my MA in Italy. A rather surprising intermediate step between those two was another MA in “Teaching Chinese as a Foreign Language” I did in China.

At ILOS, I am a part of GAME (Grammar and Meaning research group), the research of which closely corresponds to my academic interests. I have always been a good student, but now I am looking forward to putting my vast but sometimes fragmented knowledge into practice to make up a solid picture - and hopefully make a contribution to the science of language and mind.

In my free time, I like doing sports and going hiking, as well as reading books. Life in Italy has left its mark, and now I also enjoy good pasta. Nothing too exciting, but isn't linguistics the most exciting thing?

Sofie Johannessen

Bildet kan inneholde: person, nese, kinn, leppe, smil.
Sofie Johannessen (foto: privat)

Jeg har bachelor- og mastergraden min i engelsk litteratur fra Universitetet i Oslo med et semester ved universitetet i Leeds. Ved siden av studiene jobbet jeg mye som lærer på en barne- og ungdomsskole, så etter endt master tok jeg PPU og fikk jobbe ett år på videregående. Jeg stortrives som lærer, men hjertet ligger i litteraturen og forskningen. Jeg er svært glad for å få være en del av forskningsmiljøet her på ILOS!  

Prosjektet mitt handler om estetikk og fremstilling av repetisjon i samtidskunst - henholdsvis essays, video kunst, og dikt. Kunsten har jo som tendens å utfordre og sette spørsmålstegn til sin samtid og jeg er, i korte trekk, interessert i å utforske hvordan en håndfull utvalgte samtidskunstnere responderer til et samfunn preget av en økende «24/7» mentalitet. Prosjektet mitt er knyttet til forskningsprosjektet «Temporal Experiments» ved ILOS.

På fritiden min driver jeg en del med yoga og løping. Jeg er også glad i å male, spille og ikke minst å henge med alle de gode menneskene jeg har rundt meg! 

Lukas Lehner

Bildet kan inneholde: yttertøy, panne, kinn, hake, øye.
Lukas Lehner (foto: privat)

Jeg har tatt både bachelor og mastergrad i allmenn litteraturvitenskap her ved UiO. Opprinnelig er jeg fra Tyskland, men jeg har bodd i Norge siden jeg var 13 år gammel.

I mitt prosjekt, tilknyttet ILOS forskergruppe «Tidseksperimenter», leser jeg Goethes roman Wahlverwandtschaften (1809) («Valgslektskapene») som nettopp et «tidseksperiment» som forsøker å kartlegge historiske spenninger, krefter og brytningspunkter omkring 1800. Med utgangspunkt i at Wahlverwandtschaften skildrer «tidsforvirringer» i en historisk overgangstid, undersøker jeg både karakterenes direkte, mer fenomenologiske opplevelse av tid, så vel som spenninger og forandringer i et mangfold av (vitens)diskurser omkring pedagogikk, økonomi, juss, sosiale institusjoner, og forholdet mellom virkelighet og representasjon, som romanen tematiserer.

Ved siden av å lese liker jeg å ta meg en løpetur, og å dra på konserter eller lignende med venner. Under korona-nedstengningen gikk jeg til innkjøp av et el-piano, ikke minst for å se om barndommens pianotimer på en eller annen måte har etterlatt spor.

Tina Lybekk

Bildet kan inneholde: panne, smil, briller, hud, leppe.
Tina Lybekk (foto: privat)

Jeg har en bachelorgrad i matematikk fra NTNU og en Mastergrad i fransk språk fra UiO. Jeg har også en årsenhet i fransk fra Université Paul-Valéry-Montpellier og PPU årsenhet fra UiO. Før jeg startet som stipendiat jobbet jeg et år med å utvikle en digital oppgavedatabank i grammatikk for førsteårsstudenter i fransk, og jeg jobbet også tre år som ungdomsskolelærer i fransk og matematikk.   

I avhandlingen min vil jeg se på når og hvordan franske subjektspronomen går fra å være selvstendige ord til å bli klitika. Jeg ønsker å utforske grammatikaliseringen av subjektspronomenene; er prosessen lik for de ulike pronomenene? Mister de alle sin selvstendighet på samme tid, og i like stor grad? Jeg kommer til å jobbe med tekster fra 800-tallet og frem til minst 1600-tallet, kanskje helt frem til moderne tid. Tekstene vil blant annet bli hentet fra La base de français médiéval. Jeg er knyttet til forskergruppa Grammatikk og meining (GAME)  

På fritiden liker jeg å drive med flere typer håndarbeid. Vanligvis syr, strikker eller broderer jeg, og i det siste har jeg fokusert mye på å lage bunader. For å trene foretrekker jeg dans, og særlig ulike typer swingdans, som Lindy Hop og folkesving. Jeg liker også godt å lage mat og å bake. 

Mathias Russnes

Bildet kan inneholde: panne, kinn, smil, skjegg, øyenvippe.
Mathias Russnes (foto: privat)

Jeg fullførte en mastergrad i engelsk språk her på Universitetet i Oslo i 2020, og før det studerte jeg allmenn litteraturvitenskap og nordisk, i tillegg til PPU. De siste to årene har jeg også studert tysk deltid på Universitetet i Bergen. Utenom studier har jeg jobbet som lærer i videregående skole i seks år, og ved siden av det har jeg også undervist litt som seminarleder her på UiO, samt på et emne på Universitetet i Sørøst-Norge.

I prosjektet mitt skal jeg fokusere på begrepet semantisk prosodi innenfor korpuslingvistikk, og se på aspekter som kan bidra til å kaste lys på konseptets såkalte skjulte kvalitet. Dette vil blant annet innebære å undersøke i hvilken grad polysemi og homonymitet, register og diakroni spiller inn. Jeg er knyttet til forskergruppen ELC.

På fritiden ser jeg mye fotball, leser bøker og går på kino. Jeg liker også holde meg i form, og er blant annet glad i å løpe, gå på ski og spille squash.

Even Teistung

Bildet kan inneholde: briller, panne, hår, briller, kinn.
Even Teistung (foto: Jan Alsaker/Solum Bokvennen)

Jeg er opprinnelig fra Fredrikstad, men har tatt utdanninga mi i Bergen, Trondheim og Oslo – i den rekkefølgen – i tillegg til et kort opphold i Freiburg im Breisgau helt syd i Tyskland. Der skrev jeg store deler av masteroppgaven min, om motivbruk, historiefilosofi og litterær historieskriving i W.G. Sebalds bok Die Ausgewanderten – lest i lys av Walter Benjamins tenkning. Etterpå har jeg jobba i bokhandel, som litteraturkritiker i Klassekampen (det gjelder fortsatt), og som redaktør i BLA – Bokvennen Litterær Avis.

Doktorgradsprosjektet mitt er på mange måter en videreføring av masteren, og en utvidelse. Jeg skal gjøre en komparativ studie av Sebald og Jenny Erpenbeck, en håndfull bøker fra hver, og spesifikt hvordan de gir litterær form til flukt- og hjemløshetserfaringer post 1945. Dette inngår igjen i en større matrise av nasjonale, historiske narrativer – hvordan tysk etterkrigstid forstår seg selv, og hvordan forfatterne bryter med etablerte praksiser for historiefortelling. Med meg har jeg Benjamin, Hannah Arendt, Giorgio Agamben og sikkert en bøling andre. Prosjektet er knytta til forskningsgruppa «Migrasjon, grenser og identitet».

Det blir mye lesing, også utafor jobb. Jeg er svak for musikkbiografier, og blir ofte bitt av enkeltforfatterbasiller, som jeg oppsøker og leser inntil en ny tar den gamles plass. Ellers er jeg glad i matlaging, helst av den langsomme sorten: Gryter, supper, steker. Men helstekt kylling er årets rett; variasjonsmulighetene er enorme!

Else Werring

Bildet kan inneholde: smil, briller, leppe, synsomsorg, øyenbryn.
Else Werring (foto: Ihne Pedersen)

Jeg studerte i London og Oslo, og utdannet meg til master i filosofi i 20-årene. Så jobbet jeg som kulturbyråkrat i Nordland, tok videreutdanning i filosofisk praksis og fikk to barn. Siden jobbet jeg som lærer og filosofisk praktiker, før jeg havnet på skolebenken igjen med en master i engelsk litteratur. Jeg har alltid elsket å studere. Det siste halvannet året har jeg jobbet som studenthumanist, og da fikk jeg drive med en annen ting jeg elsker; nemlig å snakke med folk om livet.

I doktorgraden min skal jeg undersøke forholdet mellom tid og morskap hos to britiske forfattere:  Jeanette Winterson og Rachel Cusk. Jeg er interessert i tid som kroppslig erfaring og mor-datter-relasjonen. Jeg er tilknyttet forskergruppa «Tidseksperimenter».

På fritiden henger jeg med barna, hunden og vennene mine, eller surrer rundt for meg selv. Jeg driver mye med det noen kaller «ingen ting»: å la humla suse, lese, gå tur eller skravle med folk om det som rører seg i livene deres.

Av Ragnhild Norheim Førland
Publisert 19. sep. 2022 12:59 - Sist endret 19. sep. 2022 12:59