Fakultetsnytt uke 21 2023

På årsfesten 1. september mottar Mareile Kaufmann UiOs pris for yngre forskere.

Mareile Kaufmann
Prisvinner: Mareile Kaufmann.
Foto :UiO

Vi gratulerer Mareile Kaufmann!

Professor Mareile Kaufmann fra Institutt for kriminologi og rettssosiologi, mottar i år UiOs pris for yngre forskere.

Kaufmann hedres for hennes arbeid i det nye forskningsfeltet, digital kriminologi. Prisen deles ut 1. september 2023 på UiOs årsfest. 


De nye valgemneprofilene er lansert

Den 4. mai ble de nye valgemneprofilene lansert for studentene på masterprogrammet for rettsvitenskap. Studentene kan velge de nye profilene fra og med høsten 2023. Oversikten over profilene er publisert, mens emnesidene for nye emner kommer i slutten av mai. 


Oppdeling av prosess og strafferett på fjerde studieår

Fra våren 2024 deles JUS4211 – Prosess og strafferett i to nye emner: Sivilprosess (10 stp) og straffeprosess og strafferett (20 stp). Oppdelingen skjer for å lette arbeidsbelastningen på fjerde studieår for jusstudentene.


Oppsummering av digitalt allmøte for undervisere 12. mai

Studiedekanen ga en kort orientering om det som har skjedd på fakultetet de siste par ukene. Fakultetet lanserte f.eks. nye profiler og valgemner for masterprogrammet i rettsvitenskap. For å engasjere studenter holder også fakultetets Instagramkonto en kampanje gående der alle profilene presenteres av de profilansvarlige. Alle ansatte oppfordres til gå inn på Instagram og følge fakultetet på @unioslo_jus. 

Resten av møtet tok opp følgende punkter:

  • Orientering om nye emneevalueringer

Jørn Øyrehagen Sunde presenterte arbeidsgruppens arbeid. Målet er å få høyere svarprosent på emneevalueringsskjemaer fra studenter. Tiltakene består av å endre tidspunktet for publiseringen, lage skjemaer som er enklere og lite tidkrevende for studenten å utføre, og at hensikten med skjemaet er tydelig formulert. Studenter selv har vært involvert i forbedringen av skjemaene som skal testes ut til høsten. Emneevalueringene vil da publiseres i Canvas rett etter at studenten har hatt eksamen.

Detaljene rundt de nye forslagene finner du i saksfremlegget for programrådet og rapporten

  • Litteraturbeslutninger

Studiedekanen oppfordrer fagmiljøene til å diskutere arbeidsgruppens rapport om vurderingen av retningslinjer for fastsettelse av anbefalt litteratur. Rapporten vil bli fulgt opp i programrådet for mastergrad i rettsvitenskap (PMR).

Du kan lese alle sakspapirene i PMR, 28. mars, sak nr. 6.

  • Panopto

Odd Erik Pedersen orienterte om at IT-avdelingen gjør videotjenesten Panopto tilgjengelig på alle arbeidsmaskiner og undervisningsrom på fakultetet. Panopto vil bli klar til bruk for undervisere fra høstsemesteret 2023. I tillegg til at programmet nedlastes på PCer, kan Panopto også brukes i App på mobil og nettbrett. Opptak kan derfor gjøres både hjemme, i studio og i fakultetets undervisningsrom. Det arrangeres opplæring for undervisere i august og september.

For spørsmål og hjelp til Panopto, ta kontakt med Terje Tolleshaug.


Om bruk av ChatGPT og andre KI/AI-tjenester på UiO

IllustrasjonIT-avdelingen og andre avdelinger på UiO jobber med å lage nye retningslnjer på hvordan man kan benytte seg av kunstig intelligens på universitetet på en forsvarlig måte. Et av retningslinjene sier for eksempel at det ikke er lov til å skrive inn personopplysninger på ChatGPT.

Les mer om utviklingen av retningslinjene her.


Ny ansatt: Irene Desirée Rolfsen Kildahl

 Irene er vikar på Infosenteret for Fredrikke Holst Kleivane som har svangerskapspermisjon.


Ny frist for søknad om forlengelse av ansettelsesperiode for stipendiater og postdoktorer

Stipendiater og postdoktorer har fått ny frist for søknad om ekstraordinære forlengelser av ansettelsesperioden dersom hovedbegrunnelsen skyldes koronapandemien. Denne er satt til 31.12.2023.

I søknaden kreves det en redegjørelse for forlengelsen, en plan for ferdigstillelse av avhandlingen og støtte/anbefaling av veileder og instituttleder. Søknader fra stipendiater sendes til Programrådet for forskerutdanning (PFF) innen utgangen av året. Postdoktorer må sende søknad til forskningsdekan. Alle søknader blir behandlet individuelt i januar 2024. 

Informasjon om forlengelser og permisjon finner du her.


UiOs styrevalg i mai

Universitetsstyret har utnevnt seks kandidater til den årlige stillingen som UiOs styrerepresentant for midlertidige vitenskapelige ansatte - bli kjent med de seks kandidatene her: Danial Ali Akbari, Isabel Viola Kreis, Kjersti Bartnæs Krallinger, Barbro Renland HaugjordPaul Gude Deberitz og Stian Kogler.

Valget foregår elektronisk i perioden mandag 22. mai kl. 8:00 – fredag 26. mai kl. 8:00.


Minner om: Lovkonferansen 6. og 7. juni

På Lovkonferansen 2023 gir deg to dagar med faglige foredrag, diskusjoner og mingling i  Universitetsaulaen, Gamle Festsal og Professorboligen. Blant temaene på konferansen finner du Stortingets lovarbeid, lovgivningspolitiske prinsipper, lovprosess, gjennomføring av folkerett, klart språk, digital forvaltning, store språkmodeller og juridisk utdanning.

Fullt program og påmeldingsinformasjon finner du på konferansens nettsider.


"Call for Papers" - Internasjonal konferanse arrangert av Norsk senter for menneskerettigheter

26. - 27. oktober 2023 holder Norsk senter for menneskerettigheter (SMR)Banner for konferansen "Call for Papers". Holdes 26. - 27. oktober 2023. en internasjonal konferanse for forskere og fagpersoner som arbeider med menneskerettigheter, klima og miljø. Konferansen vil fokusere på hvordan internasjonale menneskerettigheter og lover tar ansvar for individer og samfunn som er berørt av klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold som planter og dyr. Konferansen blir en arena for diskusjon om akademisk forskning og klimarelaterte lover der forskere og fagpersoner kan utforske hvilke prosedyrer som fungerer, og hvor det finnes forbedringsmuligheter.

Les om konferansen her


Fikk du med deg denne artikkelen?

Thomas Ugelvik forklarer til forskning.no hvordan de folkekjære eventyrene til Thorbjørn Egner har formet den norske tilnærmingen til kriminalitet og straff. Vi i Norden gjør straff på en helt annen måte, i følge Ugelvik. 


Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

Error: /om/aktuelt/arrangementer/domus-bibliotheca does not exist

Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser


Rektors blogg


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?<

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

 

Publisert 22. mai 2023 08:09 - Sist endret 13. okt. 2023 13:23