Fakultetsnytt uke 34

Undervisere vil dette semesteret gjøre seg kjent med de digitale verktøyene Panopto og Ally i Canvas. I den anledning ble det sist fredag satt opp et digitalt allmøte med nyttig informasjon og fakultetsnytt har oppsummert de viktigste punktene.

PC i bakgrunn med en plante til høyre og et headsett i fokus med en åpen notisbok ved siden av.

Bli semesterklar og delta på kursene i Panopto og Ally. Foto: Colourbox.


Digitalt allmøte for lærere 18.08: Panopto og Ally

Fredag 18.08 var det allmøte for undervisere og ansatte på fakultetet om opptaksverktøyet Panopto- og Ally, som er et digitalt verktøy for å sikre universell utforming i Canvas. 

Studiedekan Marianne Jenum Hotvedt innledet møtet med å informere om at det er blitt vedtatt justeringer i læringsutbyttebeskrivelsene for Master i rettsvitenskap av PMR i sommer. Under "generell kompetanse" er kulepunkt fire om mangfold tilføyet til kulepunkt tre og lyder som følger:

"Forstå og vurdere sammenhenger mellom jussen og samfunnet, herunder rettens plass i styring av en bærekraftig samfunnsutvikling, teknologiens betydning for retten og jussens betydning for mangfold, likestilling og inkludering."

Den vedtatte endringen er ikke trådt i kraft ennå, men danner grunnlag for arbeidet med nye læringsutbyttebeskrivelser som skal foregå i høst. 

Panopto

Odd Erik Pedersen og Terje Tolleshaug fra IT-avdelingen samt Halvor Hegna Ingvaldsen fra studieseksjonen, presenterte og informerte blant annet om en egen nettside med veiledninger for Panopto. Nettsiden får man enkel tilgang til via forsidesiden til Det juridiske fakultet→ Tjenester og verktøy → IT-tjenester → Panopto.

Nyttig informasjon knyttet til Panopto og nettsiden:

  • Opptak via styrepanel utgår. Det er Panopto-klienten på PC som skal benyttes.
  • Offentlige tilgjengelige videoer har krav på teksting, men autotekst er foreløpig ikke tilgjengelig i Panopto (det utvikles i høst). Ta kontakt med CELL på cell-post@jus.uio.no for bistand til teksting. 
  • Her finner du oversikt over kontaktpunkter for spørsmål i Panopto.
  • Du finner en stegvis veiledning for opptak og redigering i Panopto og publisering i Canvas på nettsiden. Undervisere oppfordres til å være bevisste over hva de gjør under opptak, ved å ta pauser og avslutte opptak på riktig måte. Dette kan spare undervisere for mye etterarbeid.
  • Studenter blir fortløpende mer informert om overgangen til Panopto og hvordan de kan ta i bruk verktøyet. Dette vil formidles via infoskjermer og sosiale medier.
  • Alle undervisere vil få en epost med tilbud om en-til-en-opplæring i Panopto.
  • Undervisere bes om å gjøre seg kjent med personvern og beskyttelse av studenter og deltagere under opptak.

Marianne understreket fordelene ved å ta i bruk Panopto: Et godt verktøy for studenter fordi de kan gjøre søk underveis i opptaket og kan ta notater, og et godt verktøy for å gjøre opptakene tilgjengelige.

Ally

Ally er godt verktøy for ansatte for å sikre at undervisningsmateriell når kravene for universell utforming (UU). Joey Corbin fra studieadministrasjonen på UiO ga en kjapp veiledning med eksempler på hvordan man bruke Ally i Canvas.

Nyttig informasjon knyttet til Ally:

  • Ally er et brukervennlig verktøy som baseres på vedtakskravene for UU.
  • Det finnes allerede måter å kontrollere for UU i ulike programmer: i Canvas finner du tilgjengelighetsknappen på ikonet med mennesket på (se figur 1). I Microsoft 365-programmene sjekker du tilgjengelighet via menneskeikonet nederst til venstre i dokumentet (se figur 2 og 3).
  • Ally bruker et speedometer-ikon som gir en score mellom 0 - 100% på hvor godt innholdet samsvarer med UU.
  • Ally gir statistikk og oversikt over hvilke typer filer du har i Canvas-rommet.
  • Ally er tilgjengelig i nye rom og vil ikke brukes i eldre rom.
  • Kun undervisere har tilgang til å se Ally i Canvas. Den finner du i rommenyen.
  • Undervisere oppfordres til å delta på grunnkursene 31. august og 5. september.
  • Nettkurs i Ally finner du i Canvas her.
  • Bruk originalformater og ikke PDF-filer i Canvas - Ally finner enklere brudd på UU med tekstbaserte filer.
  • På nettsiden Canvas for undervisere ved JUS vil det etter hvert komme informasjon og veiledninger til Ally.
  • Lokal kontaktperson er Halvor Hegna Ingvaldsen for spørsmål og henvendelser til Ally. 
Skjermdump av teksteditor i Canvas med tilgjengelighetsikonet markert i rødt nederst til høyre.
Figur 1: Menneskeikonet i rødt nederst til høyre varsler om feil på UU. Foto: uio.instructure.com. 
Skjermdump av Word-dokument viser tilgjengelighetsknappen nederst til høyre markert i rødt.
Figur 2: Haken på tilgjengelighetsknappen i Word-dokumentet viser at det er ingen  brudd på UU. Foto: Skjermdump av Silje Naranjo/UiO.

 

 

 

 

 

Skjermdump av Powerpoint viser tilgjengelighetsknappen markert i rødt nederst til høyre.
Figur 3: Utsnitt av Powerpoint-dokument viser et kryss på tilgjengelighetsknappen, et varsel om feil på UU. Foto: Skjermdump av Silje Naranjo/UiO.

Presentasjon av valgemneprofiler

I høst får masterstudenter i rettsvitenskap for første gang velge emner gjennom den nye profilordningen. I linken nedenfor ser du program for presentasjoner av de ulike profilene. 

Tid og sted: 24. august kl. 12:15 - 15:00 i Auditorium 2 på Domus Juridica.


Tips en student!

UiO:Demokrati deler ut tre stipender på 20 000 NOK til masterstudenter ved alle fakulteter på UiO som planlegger å skrive en masteroppgave relatert til UiO:Demokratis hovedmål og tematikk. 

Se kriterier for prosjektbeskrivelse og tematikk i utlysningen her.


Isolasjon og tvangsmidler i fengsel: Blir det bedre nå?

Hør landets fremste og mest engasjerte eksperter, rettspolitiske aktører og innsatte forklare hva som må til for å begrense isolasjon og tvang i norske fengsler på fem minutter. Velkommen til rettspolitisk speed-date om regjeringens lovendringsforslag!

Tid og sted: 4. sep. 2023 18:00 – 20:30, Litteraturhuset, Wergelandsalen

Arrangører: Skandinavisk isolasjonsnettverk, Norsk forening for kriminalreform – KROM, Jussbuss og Institutt for kriminologi og rettssosiologi.


Kriminologistudentene fikk oppslag i VG

Skjermdump av Vg-artikkel med tittel "Fadderuken: - Var dritnervøs." Bildet av en gjeng unge voksne i hvite t-skjorter og faddere med røde t-skjorter.
Foto: Skjermdump av VG.no.

I likhet med andre faddergrupper rundt omkring i landet, arrangerte faddergruppene i kriminologi vorspiel og fest for de nye studentene i forrige uke. Den gode stemningen og kommentarer fra faddere og nye studenter kan du lese i VG-artikkelen her.


Arrangementer i regi av Partnerforum

Partnerforum representerer samarbeidet mellom statsforvaltningen, UiO og Handelshøyskolen BI i Norge der det diskuteres forvaltningspolitikk. Partnerforum inviterer interesserte til høstens seminarer, der flere av temaene kan være relevant for fakultetets forskningsprosjekter. Se hvilke fire arrangementer som er oppført denne høsten: 

Arrangementene kan strømmes. Vær oppmerksom på at det kreves påmelding ved både fysisk og digitalt oppmøte. 


Dra på trening med kollegaer i arbeidstiden!

Bedriftshelsetjenesten (BHT) og Bedriftsidrettslaget (UiOBIL) minner UiO-ansatte på å ta i bruk tilbudene som er lagt opp for ansatte ut høsten 2023. Både kropp og sinn har godt av å komme vekk fra skjerm og stive kontorstoler, så utnytt trening i arbeidstiden sammen kollegaer nær universitetet! Her kan du bli med på yoga, bordtennis, styrketrening med PT, spinning og pilates bare for å nevne noen - og mye av det er også gratis.


Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

Error: /om/aktuelt/arrangementer/domus-bibliotheca does not exist

Disputaser

11:00, Gamle festsal, 1. etg. Domus Academica og via zoom

Rektors blogg


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

  • Det finnes allerede måter å kontrollere for UU i ulike programmer: i Canvas er tilgjengelighetsknappen ikonet med mennesket på. Se figur 1. I Microsoft 365 programmene kan man sjekke tilgjengelighet via et menneskeikon nederst til venstre i dokumentet, se figur 2 og 3.
Publisert 21. aug. 2023 15:33 - Sist endret 13. okt. 2023 13:29