Fakultetsnytt uke 37

Kommunal- og distriktsdepartementet sendte i våres et varsel til UiO om at de ville trekke avtalen om klarspråk.

Kvinne med briller og mørke klær ser til høyre mens hun lener hånden mot en dør til venstre.

I svarbrevet til KDD skriver dekan Ragnhild Hennum at fakultetet er svært overrasket over oppsigelsen og ber departementet revurdere beslutningen. Foto: Siri Øverland Eriksen/Khrono.


Kommunal- og distriktsdepartementet trekker avtalen om klarspråk

I 2016 inngikk Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og UiO en tiårig avtale om klarspråk i juridisk utdanning, formidling og forskning. Som en del av avtalen skulle departementet gi finansieringsmidler på tre millioner kroner årlig til Det juridiske fakultet fram til 2026. I vår derimot sendte KDD et varsel til fakultetet om at de ville si opp avtalen. 

I et svarbrev til KDD skriver dekan Ragnhild Hennum at oppsigelsen vil skade fakultetets troverdighet som inntil nå har arbeidet flittig for å nå målene om klarspråk gjennom flere avtaler og satsinger. 

Les mer om saken på hos Khrono.


Samtykkeløsning på UiOs nettsider med underdomener

I tråd med gjeldende regelverk fra GDPR implementerer UiO nå en samtykkeløsning på alle våre nettsteder, hvor brukerne må aktivt godkjenne bruk av informasjonskapsler.

Løsningen vil fungere slik at brukerne ikke kan velge vekk de nødvendige informasjonskapslene som må til for at nettstedet skal fungere, men de kan velge å avslå informasjonskapsler knyttet til statistikk og analyse. Med denne løsningen vil alle som besøker nettstedet måtte ta stilling til den. Deretter vil hyppigheten på hvor ofte boksen vises for brukerne komme an på hvilken nettleser brukeren benytter. Brukerne kan når som helst velge å trekke tilbake eller endre sitt samtykke ved å endre innstillinger for informasjonskapsler via lenke i footer/bunn av siden.

Samtykkeløsningen legges også ut på alle UiO sine tilhørende nettsteder.

Har du spørsmål om løsningen eller implementeringen kan du ta kontakt med lokal nettredaktør.


Be studentene ta læringsmiljøundersøkelsen!

CELL har arbeidet frem en læringsmiljøundersøkelse som ble sendt studentene i epost 12. september. Du kan oppfordre studentene til å delta i undersøkelsen med dette lysbildet som du kan legge inn i dine presentasjoner. Studenter kan eksempelvis oppfordres til å ta undersøkelsen i pausen eller ved slutten av undervisningen. 

Undersøkelsen er åpen i 14 dager fra 12. september og tar ca. 7 minutter å svare på.


Naturressurslunsj med Solli og Eriksen

Bli med på fredagens naturressurslunsj i Lødrups kjeller! Tema for lunsjen er "Prinsippet om fellesskapets rett til felles naturressurser (res communis) i moderne miljørett". Her blir det innledning med Gunnhild Storbekkrønning Solli, førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), og Guri Hjallen Eriksen, postdoktor ved Nordisk institutt for sjørett og forsker for Salt Lofoten. 

Lunsjen er åpen for alle interesserte og kan strømmes via Zoom. 

Tid og sted: 15. september kl. 12:00-13:00 i Lødrups kjeller, Domus Media Vest/Zoom.


Nytt utskriftssystem på UiO

printer, ark, kvinnehånd
Overgangen til det nye systemet forteller IT-avdelingen at skyldes sikkerhetsårsaker. Foto: Colourbox.

I en aktuell sak fra IT-avdelingen meldes det nå om at det jobbes med en overgang til et nytt utskriftssystem på UiO. Ifølge IT-avdelingen vil dette nesten ikke merkes av brukere som skriver ut på maskiner tilhørende UiO. Først ute til å teste ut det nye systemet, var Eilert Sundts hus ved SV-fakultetet den 6. september. Stegvis vil flere og flere bygninger følge etter. 

Se liste over bygninger som står for tur.


Nytt om navn: Runar Lie vant prestisjetung pris

Postdoktor Runar Lie ved Institutt for offentlig rett har vunnet den prestisjetunge prisen ESIL Young Scholar Prize 2023 med artikkelen "Ghosts of the Past: The Dominance of Older Treaty Language in International Investment Arbitration".

Du kan lese mer om prisen og Lies arbeid på IOR sine sider.

en mann rekker en annen en prisdiplom, bilde er i svart hvitt.
Her mottok Runar Lie prisen på ESIL sin årskonferanse i Aix-en-Provence, Frankrike. Foto: UiO.

IOR: Jusstudent vant UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave 2023

Plastflaske som flyter i en elv ved en storby.
I nyhetssaken råder Punka fremtidige masterstudenter til å velge et tema de interesserer seg for. Foto: Colourbox. 

I Institutt for offentlig rett sin nye aktuell sak kan du lese om Annija Punka som ble en av årets prisvinnere for UiOs bærekraftpris for beste masteroppgave. I masteroppgaven tar Punka opp konsekvensene bak plastforsøpling og hvilke løsninger som kan bidra til å redusere det globale problemet. 


Frokostmøte: Muligheter for rettsvitenskapelige forskere i Horisont Europa

Som et ledd i oppfølgingen av Evaluering av norsk rettsvitenskap (JUREVAL), inviterer Forskningsrådet til frokostmøte for forskere, EU-rådgivere og andre interesserte for å snakke om hvilke muligheter som finnes for rettsvitenskapelige forskere i Horisont Europa. Under møtet vil jurist og professor Maja Janmyr snakke om sin erfaring med å søke og delta i EU-prosjekter. Det vil være rom for å stille spørsmål underveis i møtet. 

Tid og sted: 20. september kl. 09:00-10:00, digitalt møte. 


Studentenes demokratidag

Mann med afro og briller gjør peace-tegn mens han holder en megafon i en folkemengde.
Det blir mingling, pizza, slampoesi og fotoutstilling på HumSam-biblioteket! Foto: Colourbox.

Den 15. september er det Studentenes demokratidag på UiO! Her vil deltagere fra Studentparlamentet, Universitas, SAIH, Stortinget, og førsteamanuensisene Eirik Vatnøy og Sofie Høgestøl delta i paneldiskusjoner foran engasjerte studenter.

Tid og sted: 15. september kl. 14:00-16:00 på Scene HumSam. 


Forskningsmidler til tverrfaglige prosjekter

Senter for pandemi- og én-helse-forskning (P1H) utlyser nå forskningsmidler til tverrfaglige samarbeidsprosjekter. Ved å jobbe på tvers av disipliner er P1Hs formål å dekke kunnskapshull slik at UiO og Norge er bedre rustet ved utbrudd av fremtidige epidemier.

P1H utlyser midler på opp til 1.2 millioner NOK for et tverrfaglig prosjekt. Prosjektet vil ha en varighet på et år fra 1. januar til 31. desember 2024, men med mulighet for utvidelse i inntil to år. Det kreves et samarbeid fra minst to fakulteter for å få prosjektet godkjent. 

Se utlysningen og forslag til tematikk.

P1H er knyttet til Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT) ved Det medisinske fakultet.

Søknadsfrist: 16.10.2023 kl. 17:00.


Styrk dine ferdigheter i forskningsformidling med Jo Røislien!

Det utdanningsvitenskapelige fakultet inviterer vitenskapelige ansatte og andre interesserte til "THNK before you talk - how to get your message across" med professor Jo Røislien. THNK, som står for "Trust, Human emotions, Narratives and Kreativity", er et foredrag basert på hans bok ved samme navn om hvordan utføre god forskningsformidling. 

Ved foredraget vil Røislien presentere resultatene av forskningsprosjektet hans Covid Communication (COVCOM), som har koronapandemien som sitt case-studie. 

Tid og sted: 20. oktober kl. 12:15-13:00 i Auditorium 3, Helga Engs hus.

Foto av mann med rufsete hår med blikket vendt mot kamera med illustrasjonstekst i topp og til høyre som sier: "Science communication, Week 42".
Gi karrieren din en "boost"! Foto: UiO. 

IKRS: Lovendringer om isolasjon trakk fullt hus

Fullsatt sal av mennesker som har blikket vendt mot scenen og prosjektor.
Flere aktører og eksperter på temaet deltok med innspill under arrangementet. Foto: Marte Rua/UiO. 

Det var en fullsatt sal på Litteraturhuset da rundt 200 personer deltok på det åpne arrangementet "Isolasjon og tvangsmidler i fengsel - blir det bedre nå?". Her deltok fire innsatte fra Ullersmo fengsel for å dele sine historier om håp og ønsker om tilbakeføring til samfunnet, og deres erfaringer i kriminalomsorgen. 

Les hele saken på IKRS sine nettsider.


Vet du hva du skal gjøre ved krisesituasjoner?

Ved situasjoner som vold, akutt helsehjelp, brann, reise, nettsvindel, seksuell trakassering eller trusler og selvmordsfare, er det viktig å vite hva man skal gjøre. For å forebygge slike krisesituasjoner er Sikresiden.no en nettside skapt av og for norske universiteter og høyskoler for å beskytte studenter og ansatte. På nettsiden finner du informasjon om hva du skal gjøre i ulike situasjoner, og hvor du skal søke hjelp. Informasjonen på nettsiden gjelder både ved krisesituasjoner på jobb/skole og i det private. 

Se film om sikresiden.no og lagre nettsiden på din hjemskjerm for umiddelbar tilgang. 

Skjermdump av nettside med flere røde ikoner, sikresiden.no
SIKRESIDEN.NO: På nettsiden finner du hjelp og veiledning ved ulike krisesituasjoner. Skjermdump: Fra sikresiden.no.

Hvordan identifisere nye EØS-relevante initiativer og rettspraksis?

Partnerforum ønsker velkommen til det tredje seminaret i seminarserien om EØS-rett! Hvordan fanger vi opp ny utvikling som vil ha påvirkning på EØS-avtalen, innenfor eget fagfelt? Og hva skal til for å få et godt samspill mellom hjemme- og uteapparatet for å sikre tidlig involvering?

Se liste over innledere og program.

Tid og sted: 14. september kl. 09:00-10:30 i Auditorium 3, Domus Juridica.

Illustrasjon av Norge og EU, tekst: Partnerforum med logoer til UiO og BI.
Seminaret passer for alle i offentlig forvaltning og andre interesserte. Illustrasjon: Partnerforum/UiO.

Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

Error: /om/aktuelt/arrangementer/domus-bibliotheca does not exist

Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser


Rektors blogg


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

  • Det finnes allerede måter å kontrollere for UU i ulike programmer: i Canvas er tilgjengelighetsknappen ikonet med mennesket på. Se figur 1. I Microsoft 365 programmene kan man sjekke tilgjengelighet via et menneskeikon nederst til venstre i dokumentet, se figur 2 og 3.
Publisert 13. sep. 2023 11:36 - Sist endret 13. okt. 2023 13:37