Fakultetsnytt uke 23

I juni 1974 samlet studenter seg på Universitetsplassen for å kjempe for homofiles rettigheter. Nå kan du være med å markere 50 år med rettighetskamp på Pridefrokost i Domus Bibliotheca torsdag 13. juni. 

Svart hvitt bilde av en gjeng studenter på Universitetsplassen i Oslo.

27. juni 1974 samlet ca. 250 studenter seg på Universitetsplassen i Oslo sentrum for å kjempe for homofiles rettigheter. Dette bildet er fra markeringen. Foto: Skeivt arkiv


Pridefrokost: 50 år med rettighetskamp i Oslo

Pridefrokost i Domus Bibliotheca inviteres flere forskere til samtale for å snakke om kampen for homofiles rettigheter opp igjennom årene, om hva som har endret seg og om hvordan situasjonen for de skeive ser ut i dag. 

I panelet stiller også tidligere masterstudenter og prisvinnere for "Våg og vite"-prisen og beste masteroppgave om skeive personer med minoritetsbakgrunn, Jacob Evje og Miki Gebrelul. Ordstyrer for arrangementet er dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum.

Tid og sted: 13. juni kl. 08:00-10:00 i Domus Bibliotheca.


Streiken ved UiO fortsetter

Fra mandag 3. juni er det 103 personer ved Universitetet i Oslo (Unio) tatt ut i streik, siden Unio og staten ikke kom til enighet. Søndag 2. juni ble det kjent at Akademikerne ble tatt ut i tvungen lønnsnemnd.

Les lokal informasjon om streiken for ansatte ved Det juridiske fakultet. Banneret finner du lett tilgjengelig på fakultetets nettsider. Se også informasjon om streiken ved hele UiO. Begge nettsidene oppdateres fortløpende.


Oversiktsrapporten fra ARK-undersøkelsen er publisert

Oversiktsrapporten fra ARK-undersøkelsen ble i forrige uke publisert på UiOs nettsider.

Rektoratbloggen forteller rektor Svein Stølen at det er en svak positiv endring mot et bedre arbeidsmiljø, men at det enda er en del å ta tak i. Spesielt fremhever han at det er viktig at ansatte føler seg trygge nok til å si ifra dersom de skulle bli utsatt for uakseptabel oppførsel på arbeidsplassen.


Avslutningsseremoni for masterstudenter ved IKRS

Foto av hersakepelig sal ved UiO, lysekroner, benkeplasser og podium.
Foto: Anders Lien, UiO.

Tirsdag 18. juni avholdes avslutningsseremonien for masterstudentene ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) i Den gamle festsal med tale ved instituttleder Helene Gundhus, utdelinger av diplomer, Studentens tale og musikkopptreden.

Tid og sted: 18. juni kl. 14:00-16:00 i Gamle festsal, Domus Academica.


Leganto får nytt grensesnitt

Fra semesterstart i august får Leganto et nytt grensesnitt som skal forbedre brukeropplevelsen for både studenter og ansatte. Dette innebærer blant annet at grensesnittet tilpasser seg behovene til de ulike brukerne av Leganto. Studenter vil for eksempel møte et mer brukervennlig grensesnitt, der fokuset er på lett tilgang til pensum og litteraturen, mens ansatte som jobber i Leganto vil få en mer tilrettelagt arbeidsflyt for redigering og organisering av listene sine.

Grensesnittet er også bedre tilpasset mindre enheter, som bærbare datamaskiner. Samtidig er det designet for å harmonere bedre med Canvas.  Alt i alt får Leganto et enklere og mer ryddig design.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Ta kontakt med pensumliste-hjelp@admin.uio.no.

Du kan teste det nye grensesnittet allerede nå:

  1. Logg inn i Leganto
  2. Bytt ut 'readinglist' med 'nui' i URL:

    Før: /leganto/readinglist/lists
    Etter: /leganto/nui/lists

Søk midler til å gjennomføre bærekraftsprosjekter ved UiO

Vil du bidra med å gjøre UiO grønnere? Grønt kontor ved UiO har lansert en ny støtteordning hvor de utlyser midler til grønne prosjekter eller aktiviteter

Totalt kan du søke om midler opp til 30 000 NOK for å realisere din grønne idé. Søknaden sendes inn via nettskjema og behandles fortløpende av Grønt kontor.


Midtveisevaluering for Maja Vestad

Mandag 17. juni er det midtveisevaluering for Maja Vestad, stipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS). 

Tid og sted: 17. juni kl. 17:00-19:00 i møterom 8113 i Domus Juridica.


NCHR Workshop on Consequentialism and Human Rights

Norsk senter for menneskrettigheter (SMR/NCHR) har den 6. juni invitert tre ledende forskere innen menneskerettigheter til workshop om menneskerettigheter og konsekvensetikk. Innleggene avsluttes med en felles diskusjon.

Tid og sted: 6. juni kl. 14:15-17:00 i rom 7227 i Domus Juridica.


Solveig Topstad Borgen er valgt inn i UiOs styre

Postdoktor Solveig Topstad Borgen er valgt inn til ny representant for de midlertidige vitenskapelige ansatte i UiOs styre, melder Uniforum. 

Ved Det juridiske fakultet stemte totalt 18 av 144 personer i valget, hvilket utgjør 12,50%. 

Les mer om den nye representanten på Uniforum.


Minner om

Søkerseminar til å bli merittert utdanner

Har du gjort en ekstraordinær innsats på utdanningsfeltet på Universitetet i Oslo? Da bør du søke om å bli merittert utdanner. Fristen er 1. september.

Ønsker du å få innspill til hvordan skrive en god søknad? Da kan du delta på søkerseminaret 4. juni kl. 09:00-11:00. 

Vårkonferanse: Kunstig intelligens

På årets Vårkonferanse arrangert av Partnerforum kan du høre samtalen om hvordan offentlig sektor kan bruke kunstig intelligens på en smart og trygg måte. Hvilken kompetanse trenger vi?

Tid og sted: 6. juni kl. 09:00-15:00 på Handelshøyskolen BI. 

data@uio 2024

USIT inviterer til data@uio 2024, en konferanse om IT-tjenester til forskning og datainnsamling levert av UiOs IT-avdeling. 

Konferansen passer for både IT-folk, forskere, studenter, rådgivere, ledere og andre interesserte. 

Tid og sted: 10. juni kl. 09:00-16:00 i Auditorium Simula, Ole Johans hus/digitalt. 

Utlysning: Young CAS Grant

Senter for grunnforskning (CAS) har utlyst to ‘Young CAS Grants’ for perioden januar 2025 til desember 2026. Young CAS-programmet har som mål å støtte fremragende yngre forskere ved å gi dem muligheten til å bygge selvstendige forskningsnettverk og samle erfaring som forskningsledere.

Påmeldingsfrist: 10. juni.

Kven eig Karasjok?

Fredag 31. mai ble Karasjok-saken tatt opp i Høyesterett – dommen falt på at Finnmarkseiendommen (FeFo) får beholde eiendomsretten i Karasjok.

På arrangementet "Kven eig Karasjok?" kan du høre stipendiat ved Institutt for privatrett, Marit Lajord, og andre aktuelle innledere på feltet, drøfte de juridiske spørsmålene og det historiske bakteppet til saken.

Tid og sted: 11. juni kl. 14:00-17:00 i Domus Bibliotheca.

Dilemmaer i rettsstaten: Rettstryggleik: Førestillingar og praksisar i mellomalderen

Hvilke ordninger for å sikre innbyggerne rettslig vern erstattet Landsloven av 1274, og hvilke nye forestillinger bygde den på?

På arrangementet Rettstryggleik: Førestillingar og praksisar i mellomalderen kan du høre et panel løfte fram juridiske og historiske perspektiv på betydningen av Landsloven. Blant paneldeltagerne stiller professor Jørn Øyrehagen Sunde, med prodekan for forskning, Geir Stenseth, som ordstyrer. 

Tid og sted: 12. juni kl. 15:00-16:30 i Domus Bibliotheca.

UiOs Sommeraktivitetsdag 13. juni

Torsdag 13. juni kan du ta et avbrekk fra kontoret og nyte dagen utendørs med kolleger. UiOs Sommeraktivitetsdag er et årlig tilbud til alle ansatte ved UiO og arrangeres av Bedriftsidrettslaget ved UiO (UiOBIL).

Les mer om aktivitetene og meld deg på via nettskjema på UiOBILs nettsider

Nominer en kandidat til Holbergprisen og Nils Klim-prisen 2025

Holbergprisen deles ut årlig til en forsker som har stått for fremragende bidrag til humanistisk, samfunnsvitenskapelig, juridisk eller teologisk forskning, enten innenfor ett av disse fagområdene eller ved tverrfaglig virksomhet. Prisvinneren skal på avgjørende måte ha påvirket internasjonal forskning på området, for eksempel ved utvikling av ny teori, ny bruk av eksisterende teorier eller ved metodene som benyttes.

Nils Klim-prisen deles ut årlig til en ung forsker fra/i Norden som har utmerket seg ved fremragende forskningsbidrag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss eller teologi, enten innenfor ett av disse fagområdene, eller ved forskning av tverrfaglig karakter. 

Nominasjonsfristen for Holbergprisen og Nils Klim-prisen er 15. juni 2024

Kurs i universitetspedagogikk for midlertidige ansatte 

Kurs i universitetspedagogikk gir en innføring i fagdidaktikk for studieprogrammer ved Det juridiske fakultet og gir fradrag for undervisningsplikten tilsvarende 30 klokketimer.

Kurset tilbys alle midlertidig ansatte som har undervisning høsten 2024. 

Påmeldingsfrist: 20. juni 2024.

Du kan lese mer om kompetansebyggingsprosjektet og høstens kurs i Lov og lære-artikkelen.

Vil du delta på paneldebatt under årets Pride-markering?

Interesseorganisasjonen PolyNorge inviterer faglærere innen rettsvitenskap til å stille til paneldebatt under årets Pride-markering i Oslo.

PolyNorge ønsker å se videre på utviklingen av læreplanene de siste 50 årene når det angår skeives hverdag og utfordringer, samt hva som er av skeivt fokus i dagens høyere utdanning. I Oslo har organisasjonen fokus på Politiutdanningen og Jusutdanningen. 

PolyNorge tar gledelig imot flere deltakere til paneldebatten! Meld inn din interesse til Linda Ursin, leder i Pridekomiteen, PolyNorge på pride@polynorge.no.

PolyNorge ønsker svar snarest.

Tid og sted: 25. juni kl. 13:00-14:00 i Legenes hus, Christiania Torv 5 i Oslo.


Nytt fra Tullin

Bård Berg Electric Band // Becco

Lørdag 8. juni tar den Oslo-baserte produsenten, trommeslageren og artisten Bård Berg med seg fullt band og gir publikum noen eksklusive smakebiter av ny musikk, samt et knippe eldre bangers. 

Tid og sted: 8. juni kl. 22:00-23:00 på Becco i Kristian Augusts gate 11, Oslo.

Banner for konsert, portrettbilde av mann med krøller, tekst: Bård Berg Electric Band 08 juni 22:00.
Foto: Tullin.no.

Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca

14:00, Domus Bibliotheca

Disputaser

11:00, Gamle festsal, 1. etg. Domus Academica og via zoom

Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Rektors blogg


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Offentlige høringer

Oversikt over offentlige høringer finner du på regjeringen.no. Fakultetet svarer ikke som institusjon på noen høringer, men gir innspill til UiOs institusjonelle svar om universitetet ønsker det. Enkeltansatte eller grupper av ansatte kan derimot svare på høringer som fagpersoner.


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 3. juni 2024 12:39 - Sist endret 3. juni 2024 13:48