Instituttseminar - Rettsvitenskapelige perspektiver på rettsstatens utfordringer ved unntakstilstand, pandemier, og andre kriser

Ansatte ved Institutt for offentlig rett ønskes velkommen til instituttseminar i zoom 15. juni med påfølgende lunsj i Universitetshagen.

All employees at the Department for Public and International Law are welcome to this year's internal seminar in zoom 15 June and lunch in the University garden. The program will be held in Norwegian.

Panel med 10 min innlegg, spørsmål og debatt i plenum

Siden slutten av andre verdenskrig har det norske samfunn, og mange andre europeiske land, levd med en betydelig grad av det vi kan betegne som en form for ‘normaltilstand’. Demokrati, menneskerettigheter, frihet, likhet og rettsstat har vært akseptert som grunnleggende verdier i samfunnet og i det rettssystemet vi har. Grunnloven og annen sentral lovgivning har bidratt til å stabilisere og videreutvikle disse verdiene. Det har vært skapt konstitusjonelle og offentlige institusjoner som i mange år har vært robuste. Politiske og rettslige beslutningsprosesser har vært vesentlige i realiseringen av verdiene. Velferdsstaten har gitt sosiale rettigheter til mange og bidratt til likeverd.  

I de senere år har vi blitt konfrontert med nye samfunnstrekk blant annet knyttet til globalisering av handel, nye teknologier innenfor særlig IT og bioteknologi, transnasjonale selskaper med makt, miljø- og klimaendringer, internasjonal og nasjonal terrorisme, en vesentlig internasjonalisering av retten gjennom bindende og omfattende traktater, og nå en omfattende pandemi. Nasjonalstatens institusjoner, demokrati og rettsstat har vært satt på prøve på mange ulike vis. 22.juli rammet Norge hardt og uventet. Miljø- og klimaendringene har antatt en mer omfattende og alvorlig karakter enn tidligere. Internettet har gitt nye muligheter og utfordringer. Vårens Covid-19 pandemi har satt nær sagt alle samfunnets institusjoner på prøve ved at drastiske samfunnsendringer ble gjennomført nærmest over natten da smitten spredde seg. Samfunnets sosiale bærekraft, helsevesenet, rettsstaten og grunnleggende demokratiske verdier er blitt satt på prøve. Retten har i denne situasjonen vært brukt både til å iverksette beredskap og frihetsbegrensende tiltak, og til å være en fortsatt stabiliserende og institusjonell faktor i samfunnet. Retten har både vært en målestokk for en tidligere normalitet, og blitt brukt til å iverksette frihetsbegrensende tiltak på kort varsel.

Pandemien har konkretisert det generelle tema om hvordan stabile demokratiske rettsstater kan, bør og må håndtere krisesituasjoner akutt. Vi har nå to måneders erfaring med en krisesituasjon, og den er ennå ikke over selv om mye er stabilisert. Det har gitt oss en anledning til å ta avgjørelser raskt, og nå til å tenke over både de korte og de lengre linjer ved nye og globale krisesituasjoner, og hvordan kriser og rettsstat kan ivaretas samtidig.

Dette er store tema, men IOR har mange ansatte som allerede har bidratt mye i rettsvitenskapelige fora og i mer formidlingsorientert debatt om ulike sider ved dette. Vi skal også fortsette å forske og skrive om dette.

Noen av IORs ansatte vil holde korte innlegg med utgangspunkt i denne tematikken.

Benedikte Høgberg – om beredskapslover og grunnloven

Anne Kjersti Befring – om bruken av smittevernlover

Hans Petter Graver – rettsstatens svenneprøve    

Anders Løvlie – straffeprosessens møte med nedlukkingen av samfunnet ved pandemien

Jørn Øyrehagen Sunde – rettshistoriske perspektiver på pandemier og andre krisesituasjoner

Arrangør

Institutt for offentlig rett
Publisert 12. feb. 2020 13:40 - Sist endret 28. mai 2020 10:00