Protokoll fra møte

J.nr.: 2016/1416

Tid og sted: Tirsdag 6. September kl 13.00-15.15, Lødrups kjeller DM   

Tilstede: Erling Hjelmeng, Henrik Bjørnebye, Christoffer Eriksen, Inger Berg Ørstavik, Ingunn Ikdahl, Cecilia Bailliet, Mads Fredrik Baardseth, Gunnar Hiis og Elisabeth Ulleberg. 

Forfall: Johan Boucht

Fra administrasjonen: Julie Orning og Randi Saunes

Observatører: Egil Jahren og Christine Ø. Steen (under sak 7)   

Referent: Kristin Steen Slåttå

Sakene ble diskutert i følgende rekkefølge: 1-9

SAK 1

Protokoll

Protokoll fra PMR møte 10. juni er allerede godkjent

   

SAK 2

Erfaringer fra studieårene, LLMs, JSU og nytt fra Erling

1. studieår: Erfaringene med nytt opplegg for rettskilder har vært positive. Tilbakemeldinger fra student- og lærerevalueringer har vært gode, det er meldt inn noen mindre justeringer på opplegget som vil bli fulgt opp.

2. studieår: Prosessen med å flytte menneskerettighetsfaget fra 1. til 2. studieår fortsetter. Studieårsansvarlig har gjennomført et møte med ansvarlig faglærer for miljørett og fast eiendomsrettsforhold for å diskutere om miljørett kan integreres på 1. studieår 2. semester. Studieårsansvarlig følger videre opp og kommer tilbake til PMR.

3. studieår: Studieårsansvarlig kunne melde om mange positive tilbakemeldinger på det nye opplegget med rettshistorie som eget emne. Studentene setter pris på at undervisning og eksamen er så tidlig i semesteret som gjør at de får tid til å konsentrere seg om rettshistorien før fokus på dynamisk tingsrett.  Studieårsansvarlig gav positiv tilbakemelding til administrasjonen som hadde lagt til rette for et godt opplegg. Det nye opplegget evalueres til høsten, og vi gjennomfører en større evaluering etter at det har gått tre semester.

Studieårsansvarlig meldte videre at det er noe høy andel eksterne lærere på studieåret denne høsten, men dette har med at flere har forskningsfri samtidig.

5. studieår: Det er gjennomført informasjonsmøte om profiler, det møtte 17-18 studenter og det var veldig positive stemming. De profilansvarlige er svært engasjerte i dette.

TULSA undervisning er oppe og går og vi er spente på erfaringene fra dette utover høsten.

Arbeidsgruppen for prosedyrekonkurranser rekker ikke å levere innstilling til fristen 31. august, dette har med at det har vært vanskelig å få til møtetidspunkt med JSU representant og bytte av sekretær grunnet foreldrepermisjon.

LLMs: Det ble reist bekymring rundt det at det ikke er innreisende utvekslingsstudenter fra Afrika lenger. Videre undersøkes det om hvilke valgemner som er mest populære blant rettsvitenskapsstudenter.

Bailliet har vært initiativtager til et møte om Transnational Law mellom de faglige og Justisdepartementet. Det trengs kompetanse innenfor migrasjonsrett. Baillet har forhørt seg om det er mulig å få integrert internasjonal strafferett på 4. studieår, men studieårsansvarlig har meldt at det er vanskelig å finne plass til egne studiepoeng på dette. Det diskuteres om det skal opprettes et tverrfaglig valgemne som tar opp temaene rundt migrasjon, trafficking m.m.

Utenriksdepartementet har gitt tilbakemelding på at cyberrett er et område hvor det trengs kompetanse. Videre jobbes det innenfor Pluricourts med Legacy building og om dette kan gi bidrag inn mot undervisningen.

Studiedekanen kommenterte at dekanatet vurderer om bachelorprogrammet i Demokrati og rettigheter i informasjonssamfunnet skal nedlegges, videre se på hvordan masterprogrammet i Forvaltningsinformatikk styrkes. Emnene som inngår i sistnevnte program bør også gjøres valgbare for studenter på masterprogrammet i rettsvitenskap (MiR). Her kan man også se på om man skal lage en profil forvaltningsinformatiske emner og ICTL-emner.  Videre kommenterte han at internasjonal strafferett bør reflekteres I studieopplegget vårt, og at det jobbes med en søknad om utveksling av studie og forskning med Afrika.

JSU: Utvalgsmedlem Gunnar Hiis er ny i PMR.

JSU meldte om at de fleste var positive til den nye ordningen med Rettshistorie som eget emne.

JSU tok opp at de var skeptiske til at en så stor andel av sakene i PMR går som fullmaktssaker. Pensumendringer og endring av eksamensform er saker hvor studentene ønsker å involveres. Videre ble det kommentert at pensumangivelsen av strafferett er svært lite tilgjengelig og bryter med hvordan dette ellers er satt opp for andre emner.

Videre tok JSU opp at det er delte meninger blant studentene knyttet til ordningen med blind klagesensur, og påpekte at JSU ble ikke forespurt om innholdet I brevet som ble sendt Kunnskapsdepartementet (KD) før sommeren, notatet mangler studentforankring ved alle tre juridiske fakulteter.

Studiedekanen kommenterte at tidligere erfaringer har vist at det ikke er så nyttig å bruke tiden i PMR til å gjennomgå detaljerte pensumangivelser, men at det er fint mulig å finne en arbeidsform som gjør at studentene holdes orienterte. Brevet til KD om blind klagesensur var et initiativ fra de tre studiedekanene og ble orientert om i PMR før sommeren. Dette er et politisk innspill, og noe som studentorganisasjonene tok opp som eget innspill opp mot KD i sin tid.

Studiedekanen orienterte om at han har begynt filming av egen forelesninger og fått positive tilbakemeldinger. Det er nå pilot med midtveisevalueringer av i fronter. Det Nye systemet gjør at læreren må forholde seg til tilbakemeldingene og rapportere videre til ansvarlig faglærer og ansvarlig faglærer må rapportere videre til studieårsansvarlig.

Privatistene har hatt siste mulighet til å avlegge siste eksamen, det gjenstår noen avklaringer rundt retten til å avlegge emner på 4. studieår og opptak til masteroppgaven for de som har strøket på privatisteksamen men gjennomført obligatorisk kurs i yrkesetikk. Fakultetet vil se et veldig trykk av privatister på masteroppgaven i 2017, studiedekanen har tatt initiativ til at fagkoordinatorene må prioritere programstudenten fremfor privatistene når de fordeler veilederressurser.

Videre arbeides det med ansvarlig faglæreres rolle i forhold til å få på plass erstatter ved avlysninger av undervisning og for få lærere.

   

SAK 3

Vedtakssak: Integrasjon av etikk i de obligatoriske emnene på rettsstudiet

1. studieår: Kommer tilbake til dette. Det ble kommentert at dette kan sees på som del av prosessen med omrokkering av fag og at erstatningsrett kan være et aktuelt fag.

2. studieår: Etikkperspektivet er økt innen ex.fac med et nytt element; rettsfilosofi Rett og kritikk. Videre arbeides det med implementering av etikk i forvaltningsretten i forelesninger og oppgaver.

3. studieår: Det er gjennomført et lærermøte om dette og det er enighet på studieåret at dette kan løses på mange ulike måter. Det obligatoriske kurset ble spilt inn som særlig aktuelt, videre kan en rapportere at Selskapsrett starter opp med en forelesning om samfunnsansvar, i faget er f.eks advokatetiske spørsmål særlig aktuelt.

   

SAK  4   

Diskusjonssak: Fakultetets stillingsplan og prioritering av stillingsutlysninger 2017

Studiedekanen orienterte om dekanatet arbeid med stillingsplanen. Fakultetet skal sees som en helhet, og ingen institutter "eier" stillinger. Ledige stillinger skal opp på fakultetsnivå og det skal vedtas etter høringer hvor de ledige stillingene skal plasseres.

I 2008 ble det vedtatt at jurfak kunne redusere opptaksrammen på masterstudiet i rettsvitenskap (MiR) men beholde studieproduksjonsmidlene etter nivå fra gammel opptaksramme. Dette var et tiltak for å bedre forhåndstallet mellom studenter og lærere. På MiR er dette tallet I dag 1/57. Det er en forutsetning at personer som blir tilsatt fremover skal kunne undervise på MiR.

Studieårsansvarlig for 5. studieår kommenterte om fakultetet kun skal prioritere 1.-4. studieår, det er nettopp på valgemnene hvor mange studenter opplever forskningsbasert smågruppeundervisning med interne lærere. Studiedekanen svarte at en vil prioritere valgemner hvor det er flest rettsvitenskapsstudenter. 

Studieårsansvarlig for 3. studieår presiserte at en må se undervisningsbehov sammen med behov for forskning i ulike fag. Det er vanskeligheter med å rekruttere innenfor tredjemannsfagene og bekymringsverdig at det er ingen i nyere tid som har avlagt doktorgrad i disse fagene. Her trengs det mer forskning, og det er flere innen dette miljøet som vil gå av med pensjon i løpet av de neste fem årene.

Det ble også kommentert at en kan legge opp til at det kan undervises på engelsk i f.eks internasjonale fag på rettsstudiet.

2. studieårsansvarlig kommenterte at dette var et veldig godt initiativ og foreslo at PMR burde begynne å arbeide med sine prioriteringer mot slutten av året, slik at denne listen var klar til når rammene for antall stillinger var klare. Ansvarlig for LLMs roste også dekanatets initiativ og kommenterte t dette er tydelig strategisk ledelse.

PMR var som helhet positive til arbeidet fakultetets stillingsplanarbeid.

   

SAK 5

Diskusjonssak: Bytte ut valgemne på 3. studieår med ett valgemne på masternivå

Studiedekanen forklarte problemstillingen var spilt inn fra administrasjonen, og at det var ønskelig at PMR diskuterte dette.

Administrasjonen innpasser fag som kan kvalifiserer for fritak på ma-nivå, på ba-nivå, om studenten selv ønsker det. Er det da grunn for å vurdere egne fag annerledes dersom studenten har overskytende ma-valgemner og ønsker å bytte ut? Å kunne bytte ba-valgemnet med et ma-valgemnet kan føre til noe uheldig studentadferd og det vil ikke føre til noe mindre karakterpress.

Det var ingen som tok til ordet for at en burde tillate å bytte, men flere som kommenterte at det er ønskelig å legge opp til at vitnemålene blir likest mulig for studentene, og at man har valgt et bevisst skille mellom ba- og ma-nivå og at det opprettholdes ved vitnemålstidspunkt.

PMR var enige om at studenter ikke skal kunne bytte ut ba-valgemne med ett valgemne på ma-nivå på vitnemålet.   

   

SAK 6

Diskusjonssak: Spørretimen

PMR diskuterte ulike tiltak for å øke oppmøte på spørretimene og hva som kan årsaker til lavt oppmøte. JSU spilte inn at for flere studenter kan de føle på at de må ha særlig gode spørsmål for å møte på spørretimen, og at det var viktig å bygge barrieren mellom studenter og lærere ned. Rommet Lødrups kjeller er ikke så godt kjent blant alle studenter, kanskje man burde ta i bruk et annet lokale. Forslag om å tilby mat, f.eks pizza under spørretimen ble nevnt av flere. Videre er det viktig at lærerne blir innkalt via outlook, at flyers kunne skape litt snakk om arrangementet og at man kan bygge det ut ved at lærerne som er på spørretimen også svarer digitalt på spørsmål på en storskjerm. Til slutt ble det oppfordret til at lærere reklamerer for spørretimen både i undervising og i e-postkontakt med studenter. 

   
SAK 7

Orienteringssaker

Prosjektet "Klarspråk i juridisk utdanning"

Studiedekanen orienterte om midlene fakultetet har blitt tildelt som del av Klarspråk. Fakultetet må se på hvordan dette kan integreres i de ulike studieårene, skrivekursene kan være særlig aktuelt. Dette er et tverrfaglig prosjekt hvor rettssosiologi også involveres. Det ble også kommentert at dette kunne knyttes opp mot prosedyrekonkurranser.  

Skriftlige orienteringssaker

Notat fra Egil Jahren og Christine Ødegaard Sten  

Egil Jahren og Christine Ø. Steen var til stede for å svare på eventuelle spørsmål knyttet til saken. Det var ingen spørsmål eller kommentarer til saken.

Status: Digital hjemmeeksamen

Randi Saunes orienterte kort om status på hjemmeksamen på 3. studieår.

Orientering om opptaksløsning

Nye rutiner for underveisevaluering av undervisning

Faglig eksamensledere for høsten 2016

Eksamensmøtte på valgemner våren 2016

Inntektsrammer og budsjettprosess 2017

   
SAK 8

Saker tatt på fullmakt: 

- Godkjent nye faglærere I følgende emner/fag. Oversikten over Ansvarlig faglærerer og faglærerer er oppdatert:

 JUS5880 Finansmarkedsrett, JUS5801 Selskapsrett, JUS3111 Obligasjonsrett I og II, JUS2111 EØS-rett, JUS1111 Erstatningsrett, JUS1111 Rettskilder til fots, JUS5560/JUR1560 International Constitutional Law and Democracy, JUS4111 Etikk   

- Godkjent oppdatering av litteratur for følgende emner/fag:

ENGSEMJ Engelsk for jurister

JUS5260 English Law of Contract

JUS3212 Dynamisk tingsrett og Selskapsrett

JUS4211 Strafferett

JFEXFAC04 Ex-fac Rettsvitenskaplig variant

JUS1111 Rettskilder til fots

JUROFF1500 Strafferett

- Godkjent oppdatering av emnebeskrivelsen for JUS5852 International Commercial Arbitration

- Godkjent profilsider for profil i Komparativ rett

- Godkjent overgang til åpen-bok eksamen for emnet JUS5260/JUR1260 English Law of Contract  

   
SAK 9

Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt

Publisert 9. sep. 2016 13:57 - Sist endret 14. sep. 2016 19:45