Protokoll fra møte

J.nr.: 2016/1416

Tid og sted: Tirsdag 11. oktober kl 09.00-11.00, Kollegieværelset DA

Tilstede: Erling Hjelmeng, Christoffer Eriksen, Inger Berg Ørstavik, Johan Boucht, Ingunn Ikdahl, Cecilia Bailliet, Mads Fredrik Baardseth og Gunnar Hiis

Forfall: Henrik Bjørnebye og Elisabeth Ulleberg

Fra administrasjonen: Randi Saunes, Julie Orning og Morten Slind Olsen (under sak 6)

Invitert: Jakob Elster (under sak 3) og Lee Andrew Bygrave (under sak 6)   

Referent: Kristin Steen Slåttå 

Sakene ble diskutert i følgende rekkefølge: 1, 3, 2, 4, 5, 7, 6, 8 og 9

SAK 1

Protokoll

Protokoll fra PMR-møte 6. september 2016 er allerede godkjent

   

SAK 2

Erfaringer fra studieårene, LLMs, JSU og nytt fra Erling

2. studieår: Det arbeides videre med en eventuell flytting av menneskerettigheter fra 1. til 2. studieår. Studieårsansvarlig har gjennomført et møte med fagansvarlige for miljørett, fast eiendomsrettsforhold og 1. studieårsansvarlig. Avventer tilbakemelding fra fagmiljøene. Malcolm Langford arbeider med en sak om innføring av prosedyrekonkurranse i folkerett/og evnt. menneskerettigheter.    

Studieårsansvarlig etterspurte om det var gjort et formelt vedtak på at man utsatte innføringen av alternativ evalueringsform på JUS2211, dette er ikke gjort vedtak på, kun orientert om i PMR. Administrasjonen følger opp.  

3. studieår: Rettshistorie eksamen er gjennomført og sensuren er i gang, fagmiljøet er veldig fornøyd med det nye opplegget. Studieårsansvarlig arbeider med å se på undervisningsmengden på 1. og 2. semester, det er mye undervisning på 1. semester og tilbakemeldinger fra studenter om at de strever på 2. semester.

4. studieår: Den nye oppbygningen av undervisningsopplegget implementeres videre, hittil positive tilbakemeldinger. Studieårsansvarlig arbeider også med filming av forelesninger i studio på Blindern, etter dette må man se om det er ønskelig med en noe annen oppbygning av forelesninger i forhold til kurs, studieårsansvarlig ser på dette i samråd med studieadministrasjonen.  

5. studieår: Det nye kursopplegget for masteroppgaveskrivende har vært godt mottatt. Det er noe varierende oppmøte på TULSA-undervisningen. Det er flere påmeldt enn oppmøtte, men de som møter opp er interesserte og fornøyde med opplegget. Kan man gjøre påmeldingen noe mer forpliktende?

Siste møte i arbeidsgruppen for prosedyrekonkurranser gjennomføres denne uken, og PMR vil få rapporten til novembermøtet.

LLMs: Det har ikke vært mulig å få på plass en Coach for prosedyrekonkurransen Telders i år, det ser derfor ut som det ikke er mulig å stille lag til konkurransen fra UiO (PIL-programmet).

JSU: Har i samarbeid med administrasjonen videreført karakterpresskampanjen med to arrangementer 18. og 19. oktober. Håper dette blir gode arrangementer som trekker mange studenter.  

Studentene har meldt om at de er fornøyde med rettshistorieeksamen, men opplevde det som stressende å motta e-poster fra administrasjonen om tekniske problemer med innleveringen. På 4. studieår melder studenter positivt om den nye oppbygningen av kurs og forelesninger, men for Straffeprosess har det vært noe vanskelig med koordineringen i forhold til forelesningene og de ulike kursene.

Nytt fra Erling: Birgitte Hagland har tatt på seg oppgaven som ansvarlig faglærer for fakultetsoppgaver, dette er i sammenheng med Klarspråk-prosjektet. Hun har fått et helhetlig ansvar for dette og skal se på hvordan klarspråkmidlene kan brukes til å gi bedre tilbakemeldinger til studentene.

   

SAK 3

Vedtakssak: Forslag om opprettelse av nytt emne: Human Rights, Legitimacy, and Political Regimes 

Studiedekanen innledet med at fakultetet ser generelt kritisk på opprettelse av nye emner, det er igangsatt et arbeid med en gjennomgang av valgemneporteføljen som skyter fart over nyttår. Premisset for opprettelse av dette emnet er at det ikke skal trekke undervisningsressurser fra rettsvitenskapsstudiet.

Jakob Elster var invitert for å legge frem forslaget. Emnet er halvparten filosofisk og halvparten statsvitenskap. Studenter på Human Rights programmet har etterspurt det filosofiske perspektivet, og emnet vil passe godt i forhold til andre emner på programmet. Våren 2017 vil det bli brukt to gjesteforskere som underviser noe, etter hvert vil emnet bli undervist av ansatte fra SMR alene. Det vil være ulike undervisere, men ansvarlig faglærer vil følge opp og påse at det er en god dialog og at studentene vil oppleve god sammenheng mellom temaene.

Faget egner seg godt for evalueringsformen hjemmeeksamen, og det er foreslått.

Ansvarlig for LLMs kommenterte at dette er et positivt bidrag i et multidisiplinært program, og hadde noen konkrete kommentarer på litteraturlisten.

JSU spilte inn at litteraturlisten så ut til å legge opp behov for å kjøpe inn flere lærebøker, Elster svarte at det vil bli et kompendium tilgjengelig.   

Vedtak

Emnet opprettes med oppstart våren 2017 

Ansvarlig faglærer gjennomgår de kommentarer som kom opp i møtet og melder inn eventuelle forslag til endringer i litteratur.

   

SAK  4   

Diskusjonssak/orienteringssak: Undervisnings- og eksamensbudsjett 2017

2. studieårsansvarlig kommenterte at antall undervisningstimer for 2. studieår var noe redusert i forhold til 2016. Videre ønsket han tilbakemelding på grunnlagstallene, på 2. studieår er ca. 70 % eksterne lærere, men den eksterne kostnaden utgjør kun en liten andel av den totale for studieåret. Studieadministrasjone følger dette opp.

JSU meldte inn en bekymring rundt bruk av Silurveien som eksamenslokale, pultene som er kjøpt inn er små i forhold til det studentene kan bruke ved fakultetet. Det er behov for noe plass på eksamenspulten for hjelpemidler. Seksjonsleder for eksamen deler bekymringen og sier det er flere sider av eksamen som må gjennomgås i forbindelse med en flytting av eksamen til Silurveien. En åpenbar fordel med å gjennomføre eksamen i Silurveien er at lesesalene kan være åpne i eksamensperioden.

Studiedekanen kommenterte at Klarspråkmidlene ikke er lagt inn i disse budsjettene. Det ble i den forbindelse etterspurt en orientering om dette prosjektet. Tarjei Bekkedal inviteres til neste møte for å orientere.

Seksjonsleder for eksamen orienterte om at det er ventet er svært høyt antall masteroppgaver i 2017 i forbindelse med avviklingen av privatistordningen.

   

SAK 5

Vedtakssak: Møtedatoer våren 2017

Vedtak:

Tirsdag 7. februar 12.15-15.15

Tirsdag 7. mars 12.15-15.15

Tirsdag 6. juni 12.15-15.15

Dato for aprilmøtet blir sendt ut på mail og publisert så snart som mulig.

   
Sak 6

Diskusjonssak: Ekstern evaluering av Masterprogrammet Information and Communication Technology Law (ICTL)

Det har vært gjennomført en intern evaluering, som nå er etterfulgt av en ekstern programevaluering. Panelet har hatt tilgang til mye data og statistikk om opptak og karakterer, beskrivelser av emner og tema for masteroppgaver. Det gis mye positiv tilbakemelding og noen forslag til forbedringer.

Lee Andrew Bygrave var invitert og kommenterte at han ikke opplevde fravær som et stort problem i sine emner, og støttet ikke innføring av obligatorisk undervisning. I rapporten ble det rettet kritikk mot to emner JUS5660 Intellectual Property Law in the Information Society og JUS5650 Enforcement and Dispute Resolution in a Digital Context. For JUS5660 er det en vanskelig pensumsituasjon, det er nylig innført en ny lærebok, men det er usikkert om det vil løse problemet. Emnet inneholder mange fagområder, og det er vanskelig å finne en bok som kan være dekkende. Forslaget om mer fleksibel bruk av litteratur og digitalt litteratur kan være aktuelt her. Når det gjelder JUS6550 var Bygrave også enig i kritikken som gikk på at emnet var for fragmentert.    

Panelet har videre foreslått en "capstone module". Det ble foreslått å starte en dialog med AFIN, om man f.eks kan opprette et emne som kan brukes i begge masterprogrammer, evnt. erstatte JUS5650 med et emne om datasikkerhet. Det ble kommentert at dette kunne videre være et emne som kan søke om ekstern finansiering. Det er et potensiale for å forbedre programmet og at det er miljøer og ressurser ved fakultetet som kan benyttes bedre.

   
SAK 7

Diskusjonssak: Periodiske emneevalueringer vår 2016 

Det ble kommentert at JUROFF 1410 (emneleveranse i Folkerett) hvor det ikke var innlevert rapport må følges opp, i svarene fra spørreundersøkelsen var det også noen punkter som må tas videre.

I Barnerettsfaget er det kommet opp et spørsmål om ansvarlig faglærer kan gi eksamensoppgave om et tema det ikke er undervist i. PMR diskuterte dette og var enige om at undervisning ikke er et premiss og ikke bør legge begrensninger på eksamensoppgaven. Undervisning er ikke ment å dekke emner vegg til vegg. Men det forutsettes at tema for eksamensoppgaven alltid er  innenfor de fastsatte læringskrav og litteraturliste.

Det ble kommentert at rapporten fra emnet Law of the Sea var kort, PMR ønsket seg en mer utfyllende rapport, særlig siden det dreier seg om ett nytt emne.

JSU kommenterte at emnet Konkurs og pant er et valgemne med tett sammenheng til dynamisk tingsrett og at det er flere 3. studieårsstudenter som ønsker å avlegge dette.

PMR diskuterte at det kan være en utfordring å holde undervisning for både bachelor- og masterstudenter. Det ble spilt inn fra JSU at den største utfordringen her ikke er nivåforskjellen mellom bachelor- og masterstudenter på rettsvitenskap, men forskjellen mellom de som går på rettsvitenskap og de som kommer utenifra og ikke har erfaring med juridiske metode. Studieårsansvarlig for 5. studieår kommenterte at flere faglærere også ser at studenter med annen utdanning kan være positive for undervisningen, f.eks fremheves det i evalueringen av emnet barnerett at studenter med arbeidserfaring fra barnevernet bidrar positivt til diskusjonene.

Studieårsansvarlig for 5. studieår kommenterte at i listen over foreslåtte tiltak hadde emnet Comparative Public Law falt ut, og at flere faglærere nevner at de ønsker å innføre noe annet enn 4-timers skriftlig skoleeksamen. Det er ønskelig å gi informasjon til ansvarlig faglærere på valgemner at de har full anledning til å foreslå andre eksamensformer, studieårsansvarlig følger dette opp i samråd med eksamensadministrasjonen.

Valgemnet Selskapsrett har denne høsten lagt opp til undervisning i en intensiv bolk, her har studiedekanen vært inne i bildet, og dette ble innvilget da ansvarlig faglærer kunne vise til at studentene ble fulgt opp både på starten og slutten av semesteret. Det er en del praktiske utfordringer med å legge undervisning i bolk på valgemner.

Ansvarlig faglærerer vil få oversendt kommentarene fra PMR for de emnene der PMR diskuterte.

SAK 8

Saker tatt på fullmakt: 

- Godkjent oppdatering av tilleggslitteratur for emnet JUS4111 Metode og etikk 

- Godkjent ny versjon av hovedlitteratur for faget Fast eiendomsrettsforhold JUS1211, høsten 2016 er det tillatt å bruke både 4. og 5. utgave av Thor Falkangers Fast eiendomsrettsforhold

- Godkjent ny faglærer i faget Rettsøkonomi JUS4121; Erling Eide

- Godkjent oppnevning/reoppnevning av faglærerne i faget Statsforfatningsrett JUS2111

   

SAK 9

Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt

 

Publisert 17. okt. 2016 07:41 - Sist endret 25. okt. 2016 14:16